Brunello di Montalcino 2017 och Riserva 2016

För åttonde året i rad kan vi nu erbjuda förköp av Brunello di Montalcino till primörpris tack vare att det är just förköp och köp av hela kollin. Det är hårt begränsade årgången 2017 som nu släpps (med leverans senare i vår) - en årgång som var kämpig för odlarna men där de bästa gjort imponerande viner. Dessutom släpps som vanligt Riserva-vinerna från året innan. 

 

"There are a number of outstanding Brunellos from 2017 out there. They have freshness and balance and are not overdone. They are the result of careful work in the vineyards as well as precise winemaking in the cellar. It also helped if producers had high-altitude and/or north-facing vineyards. Regardless, it took a lot of work to make a top wine in 2017." 
- James Suckling

 

Nu smyger vi igång vår förköpskampanj med Brunello 2017 och Riserva 2016. En årgång som var svår för odlarna med mycket små skördar men där de bästa gjort imponerande viner.

Precis innan jul smög vi igång vår förköpskampanj med Brunello 2017 och Riserva 2016. En årgång som blev svår för odlarna med mycket små skördar men där de bästa gjort imponerande viner.

Vi började med CapAnna vars 2017 vi provsmakade på vår Winemakers Dinner i höstas, och nu adderar vi en annan av de met kända och hyllade producenterna - Casanova di Neri. På grund av mycket små allokeringar så kommer vi att bara kunna köra de här två producenterna den här veckan (vecka 2 - 2022). Sista dagen för beställning av CapAnna är redan på onsdag och på fredag (15/1) stängs möjligheten att köpa Casanova di Neri. 

Som vanligt kan vi erbjuda vinerna till primörpris tack vare att det är just förköp och köp av hela kollin.

En av grundarna
CapAnna var en av de som var med och grundade Consorzio del Vino Brunello di Montalcino - en sammanslutning för att premiera regionen helt enkelt. På den tiden fanns det bara 25 egendomar i området som var fattigt och okänt (med undantag för Biondi Santi). Med grundandet av Consorziot så lade man också grunden för den moderna kvalitetsrevolution som området genomgått de senaste decennierna.

I dag drivs CapAnna av den tredje och fjärde generationen Cencioni, Patrizio och Amadeo, och man tillhör de bästa och mest respekterade i området. Vinerna får genomgående höga poäng av världens ledande vinkritiker och har den där fantastiska balansen som du bara hittar hos de bästa i området.

Casanova di Neri
Casanova di Neri är utan tvekan ett av de högst respekterade vinhusen i Toscana. Egendomen har kommit etta i WineSpectators Top 100 lista med sin Brunello di Montacino Tenuta Nuova och kammat hem flera 100-poängare (nu senast med Brunello Cerretalto 2017) och det har förstås gjort att efterfrågan på vinerna blivit enorm. Det var 1971 som Giovanni Neri byggde upp denna vingård. Odlingarna är utplacerade i Fiesole, Cetine och Cerretalto. Idag är det sonen Giacomo som driver denna moderna vinanläggning mot nya höjder.

Historiskt låga skördenivåer
Årgång 2017 var svår för odlarna i Montalcino. Efter de två superårgångarna 2015 och 2016 med stora skördar drabbades man av både frost och svår torka som gjort att skördenivåerna är mycket låga. Därför finns det risk att det blir ont om 2017 framöver. Ändå har de bästa egendomarna som vanligt gjort fantastiska viner - vilket alla som var med på vår Winemakers Dinner med CapAnna kan intyga - där vi fick prova just 2017. Nej den kommer inte att kunna mäta sig med 2016 när det gäller koncentration men det kommer att bli ett mycket bra vin att dricka över de närmaste 5-10 åren.

Så här säger James Suckling om årgången:
"There are a number of outstanding Brunellos from 2017 out there. They have freshness and balance and are not overdone. They are the result of careful work in the vineyards as well as precise winemaking in the cellar. It also helped if producers had high-altitude and/or north-facing vineyards. Regardless, it took a lot of work to make a top wine in 2017."

Vinerna har primörpris fram till dess att vi avslutar kampanjen eftersom vi nu säljer de i förväg och i hela kollin om 6 flaskor.