Winefinders bästa köp - Bordeaux 2023 en primeur

Vi hjälper dig att välja. Nu har alla egendomarna nere i Bordeaux släppt sina viner från 2023. En årgång där några slott gjort sina bästa viner någonsin och där priserna gått ner kraftigt jämfört med 2022.
Här är våra tips på de bästa köpen!

 

Välkommen till primörfamiljen!

Nu har alla egendomarna nere i Bordeaux släppt sina viner 2023or "en primeur", det vill säga till förhandsförsäljning medan de ännu ligger på fat nere hos slotten.
Som en av Nordens ledande återförsäljare av premium-Bordeaux så har vi haft allokeringar på så gott som allt!

För att underlätta för dig som är ny eller bara osäker på vad du ska välja bland alla godbitarna så har vi i Winefinders Team valt ut 10 viner som vi tycker är de bästa köpen i årgången baserat på...

• Våra egna bedömningar när vi provade vinerna i april.
• Vad världens ledande vinkritiker säger om vinerna.
• Priset - dvs kvalitet i förhållande till pris.

Och det bästa av allt är att du alltid kan höra av dig direkt till oss i teamet om det är något du undrar över!

Maila oss genom att trycka på våra namn här nedanför!

Magnus Ericsson, Winefinders Wine Team
Peter Wallin, Key Account Manager & Bordeaux expert
Magnus Olsson, Buyer and Bordeaux expert

Winefinders bästa köp i årgången!

Château Senejac

Château Senejac 2023

 • Frankrike, Haut-Médoc
 • 92 p "This is lovely, with a real sense of grip and life."

Klassiskt och ”juicy” var vad vi tänkte på när vi provade Château Senejac 2023 på primörprovningarna i april och det är helt klart en av de bästa vi provat från slottet ”en primeur”. Egendomen som ligger strax söder om Margaux har gjort vin sedan 1800-talet och ägs sedan 1999 av familjen Cordier som också äger Château Talbot i Saint Julien (en väldigt omtyckt fjärdecru och också den ett väldigt bra köp i årgången). Senejac 2023 är gjord på 52 procent Cabernet Sauvignon, 29 procent Merlot, 11 procent Cabernet Franc och 7 procent Petit Verdot och det har gett ett vin som är fyllt av saftig svartavinbärsfrukt och som har klassiska toner av tobak, cederträ och örter. Bra gjort!

172:- /flaska

Château de Fonbel

Château de Fonbel 2023

 • Frankrike, Saint-Émilion
 • 92-93 p ”Fine tannins and a polished finish. Balanced and fresh. Some stone and salty undertones."

Inte långt söder om byn Saint-Emilion ligger Château de Fonbel med sina 16 hektar planterade med Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère och Petit Verdot. Vinet produceras med stor precision, både i vingården och i källaren. Château de Fonbel har ägts av familjen Vauthier (Ausone) sedan 1971 och får lite särskild uppmärksamhet av ägarna eftersom vingården är en försökskanin för Château Ausone. Vi hade Eduourd Vauthier i Stockholm för första gången någonsin tidigare i våras och provade bland annat Fonbel 2016 som visade upp en underbar frukt och klassisk Saint-Emilion-profil. 2023 kommer inte att bli sämre!

215:- /flaska

Château Tronquoy

Château Tronquoy 2023

 • Frankrike, St Estèphe
 • 93-95 p "A silky texture on the finish that lingers in the mouth, representing another superb Tronquoy from a rejuvenated estate.”

Tronquoy var vårt nya superfynd förra året (både en primeur och för äldre årgångar). Slottet har nyligen fått grannen Château Montrose som ägare och kvaliteten har skjutit i höjden (det lär priserna också snart göra). Egendomen gör några av regionens mest imponerade och långlivade viner (i förhållande till priset). Det här är ett mörkt, kraftfullt och svartavinbärsfruktigt St Estèphe-vin som kan lagras tio-femton år utan problem. Det är bara att hålla med Jeb Dunnuck som beskriver vinet så här ”Medium to full-bodied, with a round, layered mouthfeel, beautiful tannins, and outstanding length."

271:- /flaska

Château Fieuzal

Château Fieuzal Rouge 2023

 • Frankrike, Péssac-Leognan
 • 94-96 p "Medium to full-bodied, layered and textural, it’s pure and seamless."

Vi hade förmånen att äta middag med vinmakaren Stephan Carrier för något år sedan. Han är otroligt skön och ofransk i det att han blindade oss på viner som kom från andra områden än Bordeaux. Dynamisk och framsynt har han gjort stordåd på Fieuzal och egendomens viner måste nu räknas till toppen i Péssac-Leognan. 2023orna imponerade stort på oss med både otroligt fin frukt, lagringspotential och struktur. Eller som William Kelley på The Wine Advocate skriver: "Under the adept guidance of Stephen Carrier, the estate—positioned on the border of the Pessac-Léognan appellation—has hit new heights in recent years." Snacka om fynd. 94-96 poäng av The Wine Advocate.

367:- /flaska

Château Maléscot St Exupery

Château Maléscot St Exupery 2023

 • Frankrike, Margaux
 • 96-97 p "This has a very deep and beautiful palate with cherries, chocolate, hazelnut and orange peel."

Chateau Malescot St Exupéry är rankat som en tredje cru i 1855 års klassificering. Man är tveklöst en av de bättre egendomarna i Margaux och har gjort stora framsteg under de senaste åren. Vingården är på 28 hektar och planterad med 50% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 10% Cabernet Franc och 5% Petit Verdot och vinerna lagras i 12-14 månader på barrique. Vi besökte egendomen i oktober 2022 och pratade med den nya generationen Lea Zuger. Det här är viner som är fulla med distriktets charm och finess men som också har ett skönt djup i frukten. Och med årgång 2023 har man gjort nya stordåd.

495:- /flaska

Château Beau Séjour Bécot

Château Beau Séjour Bécot 2023

 • Frankrike, Saint-Émilion

Beau Séjour Bécot 2023 kan mycket väl vara det vin som får högst poäng i förhållande till priset i årgången. Vi har pratat mycket med Julien Barthe, som driver egendomen tillsammans med sin fru Juliette Bécot, över de senaste åren om egendomens utveckling och för oss i Wine Teamet är det ingen överraskning att det arbete man gjort i såväl vingårdar och källare (bland annat ett nytt vineri) har gett resultat. Vinerna är nu ett typexempel på den finess och elegans som man kan förvänta sig av de bästa egendomarna på kalkstensplatån i Saint Émilion. 2023:an är enastående och får 96-98 poäng av bland andra William Kelley på The Wine Advocate.

662:- /flaska

Domaine de Chevalier

Domaine de Chevalier Rouge 2023

 • Frankrike, Pessac-Léognan
 • 97-99 p ”Focused with a beautiful framing of fine tannins. The purity of ripe fruit is impressive with cabernet really showing through."

Få har gjort mer för en egendom än Olivier Bernard på Domaine de Chevalier. De vita vinerna har länge varit några av de bästa från regionen men sedan 10-15 år tillbaka så har även de röda kommit att tillhöra toppen i Pessac-Léognan. Domaine de Chevalier Rouge 2023 kommer med en energirik mörk och röd sensuell frukt och kraftiga men polerade tanniner. Vi provade nyligen 1953, 1983 och 1985, 84 och 94 som alla visar hur bra det här vinet åldras. Det är fortfarande ett av de bästa köpen i Bordeaux eftersom priserna ännu inte riktigt hunnit i kapp kvaliteten.

698:- /flaska

Château Pontet Canet

Château Pontet Canet 2023

 • Frankrike, Pauillac
 • 98-100 p. ”One of the wines of the vintage."

Pontet Canet har en särställning i Bordeaux. Det är en av få Cru Classé-slott som sköts helt enligt biodynamiska principer och det är också en av få cru classé-slott som år efter år presterar långt över sin klassificering. Detta har gjort att slottet fått lite av en kultstatus. 2023an är dessutom den kanske bästa jag provat en primeur och en kandidat till ”årgångens vin”. Koncentrerad men inte bombastisk utan full med charm, finess och elegans och en underbar längd i eftersmaken. Inte undra på att ägaren Alfred Tesseron och den tekniske direktören, Matthieu Bessonet, var otroligt nöjda när vi pratade med dem. Dessutom till ett av de bästa priserna på länge!

974:- /flaska

Château Les Carmes Haut Brion

Château Les Carmes Haut Brion 2023

 • Frankrike, Péssac-Léognan
 • 98-99 p "Guillaume Pouthier and his team have once again crafted one of Bordeaux's most unique and characterful wines."

Förra årets "wine of the vintage" - Château Les Carmes Haut Brion - har verkligen seglat upp som en av våra (och alla andras verkar det som) favoritegendomar i Bordeaux med kristallskarpa, smakrika och finessrika viner som har både djup och balans. Solkart ett av våra topp 10 i årgången (tillsammans med bland annat mångt dyrare viner som Lafite, Ausone, La Conseillente, Pichon Comtesse, Palmer och Vieux Château Certan). Hemligheten är småskalig produktion (rena boutique-vineriet på vänstra stranden), varsam extraktion och mycket gamla stockar med cabernet franc.

1 132:- /flaska

Château Canon

Château Canon 2023

 • Frankrike, Saint-Émilion

Få egendomar har utvecklats så bra som Château Canon i Saint-Émilion under de senaste åren och slottet har blivit en av våra absoluta favoriter i den så kallade Post-Parker-eran (tiden efter den inflytelserike vinkritikern Robert Parker). Vinet brukade vara bombastiskt och väldigt tungt av ny ek. Nu har man dragit ner andelen ny ek till 50 procent och gör vinet i en mer elegant stil - och slutresultatet är fantastiskt. 99-100 av Suckling och 98-100 av Lisa Perotti Brown i årgången vilket gör det till ett av de bästa köpen alla kategorier. Canon är nu en av de absolut bästa egendomarna i Saint-Émilion.

1 321:- /flaska

2023 - En klassisk årgång med mycket bra viner till bra priser!

Efter 2022, en årgång med bombastiska viner, så har 2023 gett mer klassiska viner med fantastisk frukt, balans och finess. Och poängen är inte långt efter 2022orna och det bästa av allt är att priserna i många fall har sänkts rejält.

James Suckling var som vanligt den första av de stora kritikerna att publicera sina smaknoteringar och efter 900 fatprover sa han så här:

"In many ways, I like them better than many of the highly touted 2022s because they are so Bordeaux in their nature with their tensioned mouthfeels and energetic finishes.

Och han fick medhåll av både the Wine Advocate och The Wine Indpendent (två av de bästa vinexpertsajterna i världen): 

"The depth, density and ripe tannin of a sunny vintage but also the vibrant, expressive aromas and flavors of a more traditionally “Atlantic” season. The best 2023s are just as exciting as the best 2022s, even if the vintage is more varied in quality and style."

"A few producers have potentially produced their best wines ever, thanks largely to recent improvements to their vineyards and/or wineries."

Och vi kan bara instämma. Här nedanför hittar du våra tio hetaste tips i årgången - från de riktiga fynden till några av de absoluta toppnamnen.

Du kan läsa mer om årgången här!

Om priser och att beställa - så här gör du!

Observera att alla priser är per flaska exklusive alkoholskatt och moms. Moms och skatt betalas när vinerna levereras hem under 2026.

På den här sidan hittar du 10 speciellt utvalda viner (av vårt Wine Team - våra bästa köp helt enkelt). När du klickar på köpknappen på ett av vinerna så öppnas vinet du valt i en ny flik på vår stora bokningssajt (med 100-tals viner). Här fyller du själv i antal viner (alla säljs i hela kollin om 6 flaskor om inte annat anges) och du kan fritt botanisera bland alla viner som vi har tillgång till. Här kan du också läsa mycket mer om årgången och om att handla en primeur. Vill du tillbaka till sidan med vårt Wine Teams tips så får du gå tillbaka till den tidigare fliken. 

Har du frågor om att handla vin en primeur eller inte får det hela att fungera - kontakta oss i Wine Teamet!

Magnus Ericsson, Winefinders Wine Team
Peter Wallin, Key Account Manager
Magnus Olsson, Buyer and Bordeaux Expert

Se alla våra en primeur-viner på vår stora bokningssida!

Se alla våra en primeur-viner här!
Bordeaux Pichon Baron