Carlo Revello - La Morra Barolo i toppklass

Du hittar Carlo, Paola, Erik och Niklas i La Morra - en av de mest berömda byarna i Barolo. Carlo var tillsammans med sin bror drivande i Fratelli Revello men sedan 2016 gör familjen viner under egen etikett och har på kort tid etablerat sig som en av de bästa i regionen.

Carlo Revello

Carlo Revello - La Morra, Barolo

Ny men ändå en del av La Morra och Barolo sedan 1950-talet. Carlo Revello e Figli gör några av de bästa och mest spännande vinerna i regionen.

Det är lätt att tro att Carlo Revello är en nykomling i La Morra eftersom egendomen bilades så sent som 2016. Men Carlo och familjen Revello har en lång historia i La Morra. Det var Carlos farfar Giovanni som flyttade till La Morra i slutet av 1940-talet och hans pappa Giacomo som startade egendomen tio år senare.

1990 tog Carlo och hans två år äldre bror Lorenzo över familjeegendomen Fratelli Revello och drev den gemensamt fram till 2016. Då valde de att dela allt (vingårdar, fat och lagrade viner) 50/50 för att lättare kunna introducera nästa generation i vinmakandet och undvika framtida problem (inget ovanligt i vinvärlden).

Både Carlo och Lorenzo var och är båda nära vän och lärljungar till den kanske främste modernisten i La Morra - Elio Altare och vinerna fick en klart modernistisk prägel redan från första årgången 1992. Med korta macerationstider i rotofermentatorer (snurrande jäskar) och lagring på ny ek skapades viner i Altare-skolan. Elegant och drickbar La Morra-Barolo och enligt många bland de bästa i den här skolan efter Altare.

Men slaget mellan traditionalister och modernister är för länge sedan över i Barolo och idag lånar de flesta det bästa av båda skolorna. I och med delningen 2016 påbörjades en ny historia med Carlo Revello e Figli (figli pga de två sönerna Erik och Niklas - Carlo har svensk fru Paola därav de svenska namnen). Särskilt Erik tar ett allt större ansvar för riktningen framåt. Man förfogar nu över 7 hektar vinmark som man antingen äger själva eller har långtidskontrakt på. Det mest i La Morra men också ett par lägen i Serralunga.

Familjen producerar läckert frisk dolcetto, seriös och smakrik Barbera, en juicy och smakrik Langhe Nebbiolo och lite mer klassisk La Morra-Barolo och förstås ett par cru-viner. Den totala produktionen är inte större än 55 000 buteljer. 

De nya barriquerna har bytts ut mot större fat (2 500 liter) av slavonsk ek och man använder också en större procent redan använda barriquer för att göra vin med mer utpräglad frukt och mindre ekfatskaraktär. Idag är det bara den vanliga Barolon (Barolo Normale) av Barolovinerna som lagras på en blandning av använda barriquer och större botti. Rotofermentatorerna har bytts ut mot traditionella jäskar. Allt det här har gjort att vinerna idag har en tydligare och renare fruktintensitet än för ett decennium sedan.

Cruvinerna kommer från några fantastiska lägen i La Morra. De äger bland annat delar av La Morras mest kända vingård, Rocche dell Annunziata. Denna användes tidigare för att göra egendomens prestigevin R.G - en förkortning för Rocche och Giachini - två berömda vingårdar i La Morra, men vinet är också uppkallat efter bröderna Carlo och Enzos pappa, Giacomo Revello. Från årgång 2016 har man istället valt att göra en Rocche dell Annunziata Riserva. 

Man gör också två andra cru-viner - en från vingården Boiolo (som ligger precis intill utkiksplatsen i La Morra och sträcker sig som högst upp mot 500 m över havet) och så en Giachini - ett annat suveränt läge lite längre ner i Annunziata (drygt 200 meter över havet). Den förra är lite mer rustik och djup i smaken med Giachini är själva kvintessensen av La Morra-elegans, floral och väldoftande i stilen. Båda får samma behandling i källaren med lagring i 24 månader på fat av slavonsk ek (bottti). 

Famiglia Revello
Carlo Revello Bottles