Klassiska viner för Bordeauxälskaren

2015 är den klart bästa årgången sedan 2010 - men hur bra är den?

Efter de hyllade 2009 och 2010 och fyra år av mer "normala" årgångar, så var förhandssnacket om årgång 2015 i Bordeaux intensivt inför årets stora primörshow som hölls i början av april. Alla förhandstips (väderlek, skörderapporter, tankprover etc.) tydde på en mycket bra årgång med fin frukt på både den vänstra och den högra stranden. Men hur bra var den egentligen? Lika bra som 2010 eller 2009? Eller var det en årgång som hajpats upp av egendomarna för att få igång försäljningen?

Efter att Winefinders Wine Team tillbringat en vecka i Bordeaux och provat hundratals viner så kan vi, precis som världens ledande vinexperter, konstatera att 2015 helt klart är den bästa årgången sedan 2010. Det är en årgång som skapat viner med djup intensiv frukt, mogna tanniner och som redan visar upp en nästan förvånande finess och charm.

En årgång värd all uppmärksamhet

Eller som vingurun Jancis Robinson uttryckte det:

"For the first time in five years, in 2015 the Bordelais have a vintage worth making a fuss about."

Samtidigt som hon slår fast att det inte är någon ny 2010. Nej, 2015 är inte 2010. Vinerna har inte riktigt samma koncentration och syror - men samtidigt uppvisar de redan nu en elegans som 2010:orna ännu sex år efter skörden saknar. De flesta vi pratat med jämför 2015 med antingen 2005 eller 2009 eller som ett slags mellanting av de båda. Och Jancis Robinson själv påpekar likheterna med 1985 - en fantastiskt fin årgång som var ljuvlig att dricka redan 5-15 år efter skörden men som kanske inte gav de mest långlivade vinerna i historien (Château Mouton-Rothschild 1985 är en personlig favorit som var ljuvlig efter 20 år).

Neal Martin som tagit över primärprovningarna från Robert Parker på the Wine Advocate är också imponerad - även om han jämför med en annan årgång:

"Generally, 2015 is an excellent vintage. Across the region, the wines do not possess the consistency demonstrated by 2009 or 2010 at this stage, though you could argue that it might pip the quality of 2005 due to subsequent advances in technology and know-how. Certainly, I cannot remember the 2005s displaying such fine tannin, although they did show more density and structure out of barrel."

Rekordsnabb blomning

Men låt oss börja med "fakta". Året eller vintern började blött (blötare än normalt) för att sedan gå över i en varm vår och en rekordsnabb blomning utan några som helst problem för vinrankorna.
– Det var en av de snabbaste blomningarna vi varit med om. Det lade grunden. Vi hade inga som helst problem när det gäller druvorna - de kom in i perfekt skick, säger Marine Bos som är assisterande vinmakare på Château Figeac i Saint Émilion.

Sedan blev det torrt - oroväckande torrt. Juni och juli var två extremt heta månader och det skapade en oro för "vattenstress" - att vinrankorna helt enkelt skulle sluta sig och att mognaden hos druvorna skulle avstanna helt. Men så kom regnet som en välsignelse i augusti och september. Och för det mesta i precis rätt mängder. September blev också generellt sett svalare än årsgenomsnittet vilket gav en långsam mognadsprocess och det gav druvorna en chans att ta igen den mognad som man missade under de heta sommarmånaderna.

Lysande viner på högra stranden

Torrast var det i Saint-Émilion och Pomerol där både merlot och cabernet franc mognade helt och gav exceptionella druvor. Detta är också en stor skillnad mot exempelvis 2014 som visserligen gav riktigt fina viner på vänstra stranden men där just de merlotdominerade vinerna på den högra saknade djup och koncentration. Några sådana tendenser finns inte i 2015. Överextrahering är förstås ett potentiellt problem varma år men toppegendomarna har gjort riktigt bra viner som behållit både friskhet och balans.

De bästa (som bland andra Château Angelus, Château Figeac, Château Clinet, Château Cheval Blanc och Château Ausone) är alla lysande med en fin koncentration men också en fräsch balans och faktumet att Cheval Blanc inte kommer att göra något andravin utan att alla druvorna går till förstavinet skvallrar om hur bra årgången faktiskt är.

Saint-Julien och Margaux bland de bästa

Även vinerna i Saint-Julien (där de tre Léovilleslotten står ut - Léoville-Las-Cases, Léoville-Barton och Léoville-Poyferré tillsammans med bland andra Gruaud Larose och Talbot) och Margaux är lysande. Särskilt i Margaux där man gjort viner med stor finess, fin frukt och fina syror. Flera slott har överpresterat - som Château du Tertre, Château Malescot Saint-Exupery och Château Giscours.

För Château Margaux blev det den sista årgången som gjordes av legendaren Paul Pontallier - som tragiskt gick bort i början av året. Hans första årgång var 1983 och den sista blev 2015.
– För oss var det här inte någon komplicerad årgång. 2015 har charmen hos 2009 och förfiningen hos 2010. Vi strävar alltid efter att ha finess och elegans i våra viner och jag vet att det här är en årgång som min far skulle varit otroligt nöjd med, säger Thiebault Pontallier, Pauls son som ledde provningen på Châtaeu Margaux.

Château Palmer är en annan egendom i Margaux som gjort strålande vin 2015.
– Hettan i juli gjorde att druvorna kunde koncentrera de fenoliska inslagen (framförallt färgämnen och tanniner) vilket gav rejält med struktur. I augusti var det mildare vilket gjorde att druvorna kunde behålla fräschören i aromerna och i september avslutades mognadsperioden perfekt. Så till slut hade vi underbara druvor med rejält med struktur, en underbar parfym och en fantastisk finess eftersom tanninerna var mogna.
– För oss är 2015 uppe i samma liga som 2005 och 2009 - ja till och med 2010. Här finns charmen hos 2009 men möjligtvis med mer precision - men det är förstås något som tiden får utvisa, säger vinmakaren Thomas Duroux.

Svårare förutsättningar i Saint-Èstephe och Pauillac

Alla var dock inte lika lyckligt lottade. I framförallt Saint-Èstephe men också i viss mån i Pauillac föll det mer regn under augusti och september än i de andra appellationerna. Här är också kvaliteten lite mer varierad. De stora välkända slotten som Château Mouton Rothschild, Château Lafite-Rothschild, Château Cos d’Estournel, Château Montrose med flera har gjort fantastiska viner som dock kommer att behöva lite längre tid för att mogna än vinerna från exempelvis Saint-Julien och Margaux. Men även Château Pichon Baron, Château Pichon Lalande, Château Lynch-Bages och Château Clerc Milon har gjort mycket bra viner (för att bara nämna några).

Och Pontet-Canet har återigen gjort ett mycket stark insats.
– Vi har varit biodynamiska i tio år nu vilket gjort att vi kunnat skörda tidigare med mer hälsosamma druvor. Vi startade skörden en vecka före alla andra och regnet skadade inte druvorna alls, säger Alfred Tesseron på Pontet Canet som skördade med ett mycket lågt skördeuttag på 33 hl/ha mot tillåtna 45 hl/ha (en gräns som ofta överskrids) och en alkohol som klockar in på blygsamma 13,5 procent.

Djup och intensitet i Péssac

I Pássac-Léognan har de röda vinerna en intensitet och ett djup som vi inte sett sedan 2010. 2015 är också mycket bra år för de vita torra vinerna som skiljer sig ganska mycket mot 2014 som var nästan exotiska i frukten. Vinerna 2015 känns mer fokuserade och generellt sett friskare i syran trots att det var så varmt i juni och juli.

Både Château La Mission Haut Brion och Château Haut Brion har också gjort extremt fokuserade vita viner med vibrerande frukt och fina syror och sätter tonen. De båda slottens, i sammanhanget billiga, gemensamma andravin Le Clarté presterade som vanligt också på topp. Men Domaine de Chevalier, Château Pape-Clémant, Château Smith-Haut-Lafitte och de andra toppegendomarna i Péssac kommer inte långt efter.

De söta vinerna från Sauternes och Barsac ska inte heller förbigås.
– Vi hade lite regn i september men det var inget problem eftersom syrorna i druvorna redan var rätt höga. Vi letar alltid efter att få precis rätt "bitterhet" i vinerna. Det måste alltid finnas ett litet inslag av bitterhet för att vinälskaren ska vilja ta ytterligare ett glas. Jag är väldigt nöjd med 2015 - och ska jag jämföra vinerna med något år så blir det 2005, säger Philippes de Lur Saluces på Château de Fargues som är ett av toppvinerna i årgången.

Château Coutet i grannkommunen Barsac tillhör alltid de lättaste och mest eleganta söta vinerna i Sauternes/Barsac. Så också 2015.
– Det här är Coutet och Barsac. Vi lyckas alltid få en fräschör och elegans även när det varit varmt. Det handlar om terroir, säger Aline Baly på Château Coutet.

Sammanfattningsvis - 2015 är en mycket bra årgång. Winefinders Wine Team provade inte ett enda dåligt vin på en hel vecka! Eller som Will Lyons (The Sunday Times) uttryckte det:
"There were some sensational wines made in Bordeaux 2015 and anyone who enjoys drinking claret will love them.".

Missa inte chansen, förhandsboka dina viner här!

Magnus Ericsson

FOTO: Ellen Nielsen, Robert Jensen Collin & Magnus Ericsson