Winefinders bästa köp - Bordeaux 2022 en primeur

Nu har alla egendomarna nere i Bordeaux släppt sina viner från 2022 en primeur. En årgång som kallats för "a new benchmark" och som har skapat "some of it's most exciting wines in several generations!". Här är våra bästa köp!

 

"Some of it's most exciting wines in several generations!"

Nu har så gott som alla egendomarna nere i Gironde släppt sina viner "en primeur", det vill säga till förhandsförsäljning, medan de ännu ligger på fat nere på slotten. Som en av Nordens ledande återförsäljare av premium-Bordeauz så har vi, som en av få, haft allokeringar på så gott som allt!

För att underlätta för dig som kanske är ny eller som är osäker på vad du ska välja bland det massiva utbudet så har vårt Wine Team valt ut 10 viner som vi tycker är bland de bästa köpen i årgången baserat på...

• Våra egna bedömningar när vi provade vinerna i april.
• Vad världens ledande vinkritiker säger om vinerna.
• Priset - dvs kvalitet i förhållande till pris.

2022 - A New Benchmark

2022 är en historisk årgång som dominerades av hetta och torka. Trots det hade de bästa vingårdarna tillräckligt med vattenreserver i sin jordmån för att kunna ge viner av helt exceptionell kvalitet. 

Och nu har även vinkritikerna sagt sitt: 

"Bordeaux is producing some of its most exciting wines in several generations."  - The Wine Advocate/Robertparker.com

"The 2022s are some of the most memorable young wines I have ever tasted in Bordeaux. The best 2022s are magnificent, viscerally thrilling wines that show what is possible with thoughtful approaches to viticulture and winemaking." - Vinous

"Astonishing - 2022 sets a new benchmark. I have never come across anything like the 2022s." - James Suckling

Och vi kan bara instämma. 2022 är exceptionell och en av de bästa årgångar vi provat en primeur. Vinerna har en fräschör och koncentration som man bara ser riktigt stora år och tanninerna är silkiga och sammetslena. Särskilt på den högra stranden där alla de stora egendomarna uträttat stordåd. Läs mer här!

Winefinders bästa köp i årgången!

Château de Fonbel

Château de Fonbel 2022

 • Frankrike, Saint-Émilon
 • 92-94 p "Delivering mouth-watering freshness contrasted with powerful, firm, rounded tannins, finishing very long and fruity. Impressive!"

Inte långt söder om byn Saint-Emilion ligger Château de Fonbel med sina 16 hektar planterade med Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère och Petit Verdot. Vinet produceras med stor precision, både i vingården och i källaren. Château de Fonbel har ägts av familjen Vauthier (Ausone) sedan 1971 och får lite särskild uppmärksamhet av ägarna eftersom vingården är en försökskanin för Château Ausone. Vi hade Eduourd Vauthier i Stockholm för första gången någonsin tidigare i våras och provade bland annat Fonbel 2016 som visade upp en underbar frukt och klassisk Saint-Emilion-profil. 2022 kommer inte att bli sämre!

225:- /flaska

Château Tronquoy

Château Tronquoy 2022

 • Frankrike, St Estèphe
 • 94-96 p ”A full-bodied, pure, powerful Saint-Estèphe with impressive tannins and a great finish."

Vårt nya ”fynd”. Tronquoy har nyligen fått grannen Château Montrose som ägare och kvaliteten har skjutit i höjden (det lär priserna också snart göra). Egendomen gör några av regionens mest långlivade viner och med 2018 gjorde man ett av de bästa vinerna på den vänstra stranden och 2022 kommer inte att bli mindre imponerande. Det här är klassisk mörk, kraftfull och svartavinbärsfruktig St Estèphe som kan lagras i decennier. Jeb Dunnuck håller med oss och skriver att "Château Tronquoy 2022 is a full-bodied, pure, powerful Saint-Estèphe...this is clearly a beautiful wine in the making."

285:- /flaska

Château Potensac

Château Potensac 2022

 • Frankrike, Médoc
 • 94-95 p "Medium- to full-bodied with firm, velvety tannins and a lingering finish. Deep and complex.”

Från samma ägare som Leoville Las Cases och ett av de mest prisvärda köpen i Bordeaux. Vi har provat 20-år gamla årgångar från Potensac som varit helt lysande. Potensac Grand Vins vingårdar ligger väster om byn Ordonnac och druvorna växer på en på en gynnsam grus- och lerblandning. Château Potensac anses ofta representera den "rena Medoc-stilen" och producerar mycket prisvärda viner om man letar efter klassisk bordeaux. Potensac är den enda "Cru Bourgeois Exceptionnel" i denna appellation.

298:- /flaska

Château Barde-Haut

Château Barde-Haut 2022

 • Frankrike, Saint-Émilon
 • 96-98 p "I was blown away by the quality of the 2022 Château Barde-Haut, and this 80/20 split of Merlot and Cabernet Franc does everything right in the vintage"

Château Barde Haut må vara okänt men ägaren Sylviane Garcin-Cathiard är släkt med familjen Cathiard som äger Smith Haut Lafitte så vinmakarkunskapen går i familjen. Barde Haute ligger i Saint Émilion och med 2022 har man fått till en riktig fullträff. Jeb Dunnuck var "blown away" och ger vinet imponerande 96-98 poäng, vilket få egendomar i den här prisklassen någonsin kommer i närheten av. Detta är helt klarat en egendom att hålla ögonen på.

390:- /flaska

Château Maléscot St Exupery

Château Maléscot St Exupery 2022

 • Frankrike, Margaux
 • 94-96 p "The 2022 Château Malescot Saint Exupéry is gorgeous and certainly a Margaux worth seeking out."

Chateau Malescot St Exupéry är rankat som en tredje cru i 1855 års klassificering. Man är tveklöst en av de bättre egendomarna i Margaux och har gjort stora framsteg under de senaste åren. Vingården är på 28 hektar och planterad med 50% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 10% Cabernet Franc och 5% Petit Verdot och vinerna lagras i 12-14 månader på barrique. Vi besökte egendomen i oktober 2022 och pratade med den nya generationen Lea Zuger. Det här är viner som är fulla med distriktets charm och finess men som också har ett skönt djup i frukten.

660:- /flaska

Domaine de Chevalier

Domaine de Chevalier Rouge 2022

 • Frankrike, Pessac-Léognan
 • 98-99 p "Wow. This is incredibly structured and powerful with ultra-fine tannins that are tight and layered.”

Få har gjort mer för en egendom än Olivier Bernard på Domaine de Chevalier. De vita vinerna har länge varit några av de bästa från regionen men sedan 10-15 år tillbaka så har även de röda kommit att tillhöra toppen i Pessac-Léognan. Domaine de Chevalier Rouge 2022 kommer packad med en mörk och röd sensuell frukt och kraftiga men polerade tanniner. Vi provade nyligen 1953, 1983 och 1985 som alla visar hur bra det här vinet åldras. Det är fortfarande ett av de bästa köpen i Bordeaux eftersom priserna ännu inte riktigt hunnit i kapp kvaliteten.

920:- /flaska

Château la Clotte

Château la Clotte 2022

 • Frankrike, Saint-Émilon
 • 94-97 p ”One of my favorites in the lineup from the Vauthier family in 2022."

En annan favoritegendom som tillhör de nya potentiella superstjärnorna i Saint-Émilion. Redan innan familjen Vauthier från Château Ausone tog över 2014 var vinet känt som ett insidertips i distriktet - det var det som de andra vinmakarna gärna beställde på restaurang. Nu presterar den lilla egendomen (4 hektar varav 2 är planterade med vinrankor och endast runt 8000 flaskor) några av de mest eleganta och finessrika vinerna i hela Bordeaux (en mini-Ausone helt enkelt). Det är ett vin som är otroligt svårfångat men vi har lycktas få en bra allokering på grund av våra relationer med Edouard Vauthier.

850:- /flaska

Château Pichon-Longueville Baron

Château Pichon-Longueville Baron 2022

 • Frankrike, Pauillac
 • 96-98 p. ”I loved the Grand Vin 2022 Château Pichon-Longueville Baron. It shines for its incredible class and purity, as well as balance."

Ett av de vackraste slotten i Bordeaux och tveklöst ett av de bästa i Pauillac. Pichon Longueville Baron har från och med 2022 en ny Technical Director i Pierre Montegut. Pierre har jobbat länge med Suduiraut i Sauternes och han har också gjort en fantastisk första årgång av vad som tillsammans med Pichon Comtesse är ett av de bästa vinerna i Pauillac 2022. Det är ett vin som kommer att behöva lite tid i källaren men som redan nu bjuder på en förförisk frukt och det kommer lätt att kunna lagras i decennier.

1 841:- /flaska

Château Figeac

Château Figeac 2022

 • Frankrike, Saint-Émilon
 • 98-100 p "Congratulations are in order for the Manoncourt family, director Frédéric Faye, consulting winemaker Thomas Duclos and all their team."

Figeac har länge gjort viner i klass med Cheval Blanc och Ausone och 2022 fick man kvitto på detta när egendomen lyftes upp till Premier Grand Cru Classé A. Det är nu bara Figeac och Pavie som återfinns i den högsta klassen (Ausone, Cheval Blanc och Angélus har dragit sig ur klassificeringen). Lägg till massiva investeringar i ett helt nytt vineri och imponerande och du har en succéhistoria. Vinet får också tre potentiella 100-poängare i årgången och är ett under av finess, ryggrad och härlig Cabernet-frukt.

3 398:- /flaska

Château Léoville Las-Cases

Château Léoville Las-Cases 2022

 • Frankrike, Saint Julien
 • 99-100 p "Very special. Thought-provoking. Endless.” (James Suckling)
  98-100 p "This surpasses the 2018-2020 trio and to use that clichéd expression, is a "tour de force". (Vinous)
  98- 100 p "One of the wines of the vintage this year is the 2022 Léoville Las Cases, a monument in the making that combines unerring classicism with unusual sensuality and charm." (Robertparker.com/The Wine Advocate)
  98-100 p "This will clearly rank with the truly greats from this address and reminds me slightly of a mix of the 2016 and 2018." (Jeb Dunnuck)
  98 - 100 p "The medium to full-bodied palate is the Taj Mahal of Cabernets, built with an amazing structure and so many intricate layers, it makes the mind spin." (Lisa Perotti Brown/The Wine Independent)
  98-100 p "One of the wines of the vintage with striking power but delivered so perfectly with everything in balance." (Decanter)
  99-100 p "Yves Beck"

Förmodligen årgångens vin. Klassiskt på alla sätt. Ett vin de garde men med otroligt fina och kashmir-lika tanniner.

3 775:- /flaska

Om priser och att beställa 

Observera att alla priser är per flaska exklusive alkoholskatt och moms. Moms och skatt betalas när vinerna levereras hem under 2025.

På den här sidan hittar du 9 speciellt utvalda viner (av vårt Wine Team). När du klickar på köpknappen på ett av vinerna så öppnas vinet du valt i en ny flik på vår stora bokningssajt (med 100-tals viner). Här fyller du själv i antal viner (alla säljs i hela kollin om 6 flaskor om inte annat anges) och du kan fritt botanisera bland alla viner som vi har tillgång till. Här kan du också läsa mycket mer om årgången och om att handla en primeur. Vill du tillbaka till sidan med vårt Wine Teams tips så får du gå tillbaka till den tidigare fliken. 

Har du frågor om att handla vin en primeur eller inte får det hela att fungera - kontakta vår kundtjänst!

Se alla våra en primeur-viner på vår stora bokningssida!

Se alla våra en primeur-viner här!
Bordeaux Pichon Baron