Domaine Albert Sounit & Domaine Bernollin

Nu kan vi stolt presentera en ny Bourgogneproducent i Winefinders sortiment. Vi hittar Domaine Albert Sounit och Domaine Bernollin i Rully i Côte Chalonnaise. Egendomen drivs av bland andra dansken Knud Kjellerup och de gör några av de mest prisvärda och eleganta vinerna vi hittat i Bourgogne. 

Domaine Albert Sounit

Äntligen har vi en ny egen Bourgogneproducent här hos oss på Winefinder. Domaine Albert Sounit ligger i Côte Chalonnaise strax söder om de berömda gyllene sluttningarna, Côte d´Or, i Bourgogne och området är kanske det område i regionen där du får allra mest vin för pengarna. Egendomen förfogar över en mängd olika vingårdar som är fördelade på närmare 20 olika växtplatser i och runt de bästa byarna som Rully, Mercurey och Montagny där man odlar aligoté, chardonnay och pinot noir. Man använder inga bekämpningsmedel ute på fälten och i källaren är det enbart den infödda jästkulturen som arbetar med att omvandla druvjuicen till vin.

Domänen har en historia som sträcker sig tillbaka till 1781, då familjen Jeunet grundade vinhuset. 1993 köpte den danske vinimportören Knud Kjellrup upp gården och med sitt kapital har gården fått en uppryckning både ute i vingårdarna och i vinkällaren. Tillsammans med förvärvet av Domaine Bernollin 2005 (som fortfarande kan ses som namn på äldre årgångar), utgör idag Domaine Albert Sounit en egendom på totalt 16,5 ha med vingårdar i Rully, Mercurey och Montagny. Naturligtvis producerar man även en utsökt Crémant de Bourgogne. Egendomen är också sedan några år väldigt aktiva på auktionen Hospice de Beaune och gör några fantastiska cuvéer som säljs en primeur. 

Knud Albert Sounit
Albert sounit