Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Pesquie Quintessence 2012

Chateau PesquieQuintessence 2012

Ekologisk

Frankrike, Cotes du Ventoux, 750 ml, 14%

80% syrah och 20% grenache från en av de bästa producenterna i Ventoux (i södra Rhône nära Châteauneuf-du-Pape, Gigondas och Vacqueyras). Det här är, precis som namnet indikerar, ett av egendomens toppviner. Druvorna kommer från vinstockar som är 50 år eller äldre och växer på 250-350 meters höjd. ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2012

Smaknotering

Fylligt vin med en oerhört tät och komplex frukt som vittnar om att frukten kommer från gamla stockar. Här finns lager på lager av mörk frukt såsom svarta vinbär, körsbär, viol och lakrits med ett moget utspel. Bra balans mellan frukt, fat och syra. Lång fruktdriven eftersmak med både kraft och elegans.

Drickes
2019-2020
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
ca 2 timmar

Så tycker experterna

WineAdvocate
92p Outstanding!

Deeper and richer than the Terrasses, the Syrah dominated 2012 Ventoux Quintessence has a fabulous perfume of black raspberry, violets, vanilla bean and licorice. This is followed by a medium to full-bodied red that a forward, sexy, supple texture and no hard edges. More approachable right out of the gate than is normal for this cuvee, it should drink nicely though 2020.

JancisRobinson
16,5p/20 Superior!

80% Syrah, 20% Grenache. Seems very ripe. It was apparently picked about 20 September. Big and bold. Tarry and lively. So rich it tastes almost exaggerated! Much richer than the average Syrah.

Finansbureauet
6p/6

Superläcker 2012:a av Parker-favoriten Château Pesquié Quintessence. Animalisk doft och explosiv smak med intensiva toner av peppar, tobak, läder och espresso.

Gastro
5p/6

Liljor och violer dominerar doften. Här finns björnbär och svarta körsbär, kryddor som rosmarin och lavendelolja. Väldigt intensiv, stor kropp som växer i munnen med frisk frukt och överraskande tanninbett.

VinAvisen
5p/6

Glimmrande Rhônevin som omfamnar en smaklökar med sin goda, fylliga frukt och sitt breda, kryddiga register. Typisk Ventoux.

Politiken
5p/6

Kraftfull och intensiv med fullmogen, sötmogen bärfrukt och kryddig underton.

Ekstra Bladet
5p/6 Veckans Bästa Köp!

Ännu en fantastisk årgång från Pesquie med massor av koncentration, mörka bär, lakrits, mörk choklad, violer och vanilj. Fin struktur även om tanninerna biter en del. Kan med fördel lagras några år.

Vinbanken
4p/5

Beskrivning: Doften är parfymerad och örtig. Smaken fyllig med mörk frukt, kärnig körsbärsmak, inslag av tobak, läder, cigarr, kakao. Örter och fat. Nyanserad i balans.

HD
4p/5 FYND!

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

A "perfect match" - Grillad karré med korngrynssallad och getostcrème

Ingredienser

Antal portioner: 4

• 600 g fläskkarré

Örtmarinad

• 3 msk finhackad persilja

• 2 msk finhackad gräslök

• 1 msk finhackad timjan

• 1 dl rapsolja

• salt

• vitpeppar

Korngrynssallad

• 1.5 dl korngryn

• 2 st gulbetor

• 2 st äpplen

• 1 st rödlök

• 5 dl blandad sallad

• 2 msk olivolja

• salt

• vitpeppar

Getostcrème

• 150 g getost

• 2 dl turkisk yoghurt

• salt

• vitpeppar

Tillagning

Blanda örterna med rapsoljan. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt fläskkarrén marinera i örtmarinaden.

Korngrynssallad: Koka korngrynen enligt anvisning på förpackningen. Koka gulbetorna i lättsaltat vatten, låt kallna. Skala och klyfta betorna. Skär äpplen och rödlök tunt. Blanda samman alla ingredienser; tillsätt olivolja, salt och vitpeppar.

Getostcrrème: Smula ner getosten i yoghurten och blanda. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servering: Grilla fläskkarrén. Lägg korngrynssalladen över fläskkarrén och servera med getostcrèmen.

Recept och foto: Mat & Vänner

För mer matinspiration se recpeten här nedanför!

Producenten

Slottet har anor från 1750-talet och ligger inte långt från det berömda Mont Ventoux. De nuvarande ägarna köpte egendomen 1970 och startade direkt med att ta tag i de förfallna vingårdarna. Här och var hittade man fantastiska vingårdslägen med upp till 80 år gamla vinstockar. Nästa steg blev att buteljera alla viner på slottet, första årgången blev 1990. Sedan dess har Pesquie producerat viner av mycket hög kvalitet och otroligt mycket "value for money". Vingurun Robert Parker skriver bl a så här om Chateau Pesquie: "One of my all-time favorite producers in France" och  "Chåteau Pesquie is the finest estate in the Côtes du Ventoux, a gorgeous area east of Avignon".

http://www.chateaupesquie.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du