Filtrera & anpassa

Shiraz

Druvsorten shiraz, eller syrah, står bakom några av Australiens bästa viner. Den är huvudingrediensen i ikonvinet Penfolds Grange och den är tveklöst Australiens viktigaste blå druva som ger fylliga och smakrika viner perfekta till kött och grillat. ...

Läs mer om Shiraz
Dölj atlas

Mer om vin med Shiraz

Druvsorten shiraz, eller syrah, står bakom några av Australiens bästa viner. Den är huvudingrediensen i ikonvinet Penfolds Grange och den är tveklöst Australiens viktigaste blå druva som ger fylliga och smakrika viner perfekta till kött och grillat.


Druvsorten shiraz är mer känd under sitt franska namn - syrah - och är med största sannolikhet en naturlig korsning av en grön druva, mondeuse blanche, och en blå, dureza och den har fått sitt rykte som en av världens ledande kvalitetsdruvor genom de långlivade och berömda vinerna från Norra Rhône i Côte Rôtie och Hermitage. Ursprunget till namnet shiraz sades länge dock vara staden Shiraz i nuvarande Iran men med största sannolikhet anlände den till Australien från södra Frankrike först i början av 1800-talet (1820-talet och via James Busby som kallats för det australiensiska vinets fader). Hemma i Frankrike kallas den förstås för syrah och ses sällan på etiketterna (annat än på lite billigare viner från franska södern).

Australiens bästa

I Australien blev den snabbt en arbetshäst speciellt i New South Wales och South Australia och i modern tid är det nästan vanligare att se den i diverse populära druvblandningar som Shiraz-Cabernet och GSM (en förkortning för Grenache, Shiraz och Mourvèdre) än i ren outblandad form och den fick länge stå i skuggan av den mer kända druvsorten cabernet sauvignon som av någon anledning ansågs mer 'oädel'.

Det utesluter inte att shiraz är grunden några av Australiens bästa och dyraste viner. Penfolds Grange, skapad av Max Schubert 1951, har visserligen bara varit gjord på 100 procent Shiraz ett fåtal gånger (sju gånger fram till 2021) men den har ändå blivit sinnebilden och blåkopian för hur bra shiraz ska smaka och den har fått en mängd efterföljare. Henschke, Clonakilla, Jasper HIll, Yalumba, KIlikanoon, Vasse Felix och Torbreck är bara några producenter som gör några av landets bästa viner på shiraz och shiraz-blandningar framförall i Barossa Valley, Victoria och Hunter Valley men även i en lite kryddigare och svalare stil från Margaret River. Bra shiraz kan ofta drickas relativt ung (1-5 år efter skörden) men viner som Penfolds Grange kan hålla och utvecklas i decennier.

I Sydafrika har det varit vanligt att vinproducenter har kallat sina syrah-viner från just shiraz men i takt med att trenden gått mot mer 'oeuropeiska' vinstilar så har allt fler gått över till att använda syrah på och för sina viner.

Hur smakar Shiraz?

Australiensisk shiraz smakar ofta ganska annorlunda jämfört med de berömda rödvinerna från norra Rhône (Côte Rôtie, Hermitage, Cornas och Crozes-Hermitage) även om där finns en naturlig släktskap. Där de franska vinerna har en kryddig, svalt mörk fruktig och rökig doft och smak (rökta charkuterier, salmiak och björnbär) är shiraz-viner oftast fylligare, saftigare och mer bär- och fruktdrivna än sina franska motsvarigheter. De har också ofta ett inslag av både mynta och eukalyptus, särskilt när de växer nära intill eukalyptusträd, samt inslag av choklad från ekfatslagring. Men det är inte ovanligt att även australiensisk syrah smakar av björnbär och andra mörka bär.

Förr var det även vanligt att shiraz från varmare klimat fick en smak som beskrevs som 'osvettig sadel' ('osweaty saddle') - en läderaktig lite funkig doft och smak som mer hade med dålig vinmakning än geografiska karakteristika att göra. Idag stöter man sällan på sweaty saddle i Australien.

I blandningar tillsammans med cabernet är den ofta saftigare och enklare och i de allestädes närvarande GSM-blandningarna, tillsammans med grenache och mourvèdre blir den lite kryddigare och kan påminna en hel del om GSM-blandningar från södra Rhône (som i sin tur lånat termen 'oGSM' från just Australien). Australiensisk shiraz är heller sällan lika sträv som de syrahdominerade vinerna från norra Rhône.

Australienserna gör även ett mycket speciellt och unikt vin kallat 'osparkling shiraz' och som helt enkelt är ett mörkt mousserande vin gjort på just shiraz. Dessa bubbel är oftast mjukt mustiga i stilen och kan antingen vara helt torra eller ha olika grad av restsötma i smaken. De kan ofta vara oväntat roliga så missa inte att prova om du får chansen.

Mat till shiraz

I och med att vinerna ofta är ganska kraftiga och fruktdrivna i stilen är de som gjorda för smakrika kötträtter. Grillat och shiraz är en sådan där drömkombination och vinerna gör sig väldigt bra både till kraftfullare grytor men också till klassiker som biff och bernaisesås med klyftpotatis. Vinerna är också en given favorit till hamburgare i alla dess former. Enklare shiraz-viner, och shiraz-cabernet-blandningar kan med fördel även drickas till ljusare kötträtter och kyckling eftersom fruktigheten och bärigheten ackompanjerar det lite 'otorrare' köttet.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du