Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Jean Claude Bessin Chablis Grand Cru Valmur 2012

Jean Claude BessinChablis Grand Cru Valmur 2012

Frankrike, Chablis Grand Cru, 750 ml, 13%

DRUVOR 100 % chardonnay Valmur ligger strax norr om Staden Chablis  mitt i Grand Cru-området intill Les Clos. En kalkrik lera, kimmeridgelera, täcker kalksten bildad under den geologiska Juraeran  för 150 miljoner år sedan.Stockarna är  i snitt är minst 50 år gamla.

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2012

Smaknotering

Tät, djup, koncentrerad med läcker fatton. Fullt med mogen frukt av äpplen, citrus, persika och mineraler. Vinet är väldigt komplext och balanserat med mogen frukt, mineraler, salt och ostronskal. Lång och knastertorr avslutning. 

Drickes
2019-2023
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC

Så tycker experterna

Burghound
93p

This is the freshest wine in the range though there is the usual reserve to the tidal pool, green fruit and citrus-infused nose that is also trimmed in a discreet application of oak toast. The supple, round and intense flavors exude a fine minerality on the particularly dry and tension-filled finish that delivers excellent persistence. In sum this is a classic Valmur and I very much like the harmony here.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Det burgundiska köket baseras naturligtvis på de lokala råvarorna vilka det finns gott om - nötkött från Charolais, de berömda kycklingarna från Bresse, viltfågel och svamp från skogarna, grönsaker och frukt från lokala odlingar, en mångfald av lokala charkuterier, ostar som Abbaye de Citeaux, Ami de Chambertin, Epoisses och även Comté och liknande hårdostar från Jura i öst. Sniglar à la Bourgignonne (gratinerade med vitlöksmör) måste ni definitivt prova. Sniglar har alltid frodats naturligt i vingårdarna men i perioder då man använde för mycket bekämpningsmedel så dog de ut och man fick börja importera dessa men med dagens skonsammare hantering av vingårdarna så börjar de dock komma tillbaka. Jambon Persillé är en vanlig förrätt och inget märkvärdigare än skinka i gelé men ack så gott. Andouilettes är en lokal korv på inälvor som också hör till den repertoaren man måste ha provat.

Producenten

Jean Claude Bessin har sin utgångspunkt i Chablis med egna odlingar i såväl village- som 1er- och Grand Cru-lägen. Välkända områden som Fourchaume , Montmains och Valmur kan nämnas. Vinerna är klassiska och välgjorda Chablisviner med inriktning på frukt och mineral. Jean-Claudes familj har odlat vin sedan 1800-talet men själv startade han och hans fru 1989 med att renovera egendomen och utveckla den kvalitetsmässigt. Från skörden 1992 gjorde Jean-Claudes sin första årgång. Sedan dess har domänens anseende stadigt ökat. Flera ledande recensenter ger hans viner 90 poäng och däröver. Utvecklingen går mot organisk odling och mer naturnära metoder. Till exempel används inte ogräsmedel, jordlagret luckras med plog, skörden görs manuellt och jäsning sker med druvans naturliga jäst. Vinerna ”fostras” under lång mognadslagring vilande på de egna jästresterna, för 1er och Grand Cru mellan 12-18 månader och för Chablis 8-12.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du