Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Herencia Altés Garnatxa Negra  2013

Herencia AltésGarnatxa Negra 2013

Spanien, Terra Alta, 750 ml, 14%

Herencia Altés Garnatxa Negra är gjort på 100 procent garnacha (eller garntxa negra som den också heter i Katalonien) från det hittills ganska okända men nu allt ”hetare” distriktet Terra Alta. I området ligger vingårdarna på en relativt hög höjd över havet (450 meter) och svalkas av ett par svala o···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2013

Druvor

Garnacha

Smaknotering

Det här är en grenache från lite yngre och en del mycket gamla stockar som vuxit på en relativt hög höjd och det märks. Smaken har en vibrerande nervig ton i all sin intensitet. Saftig och bärig förstås med röda bär som hallon och körsbär men också följt av en skogig känsla och inslag av jord och örtkryddor. Lång mjuk och bärig i eftersmaken.

Drickes
2019-2020
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
0-2 timmar

Så tycker experterna

Vinous
91p 91 p "Nervy and long with silky tannins"

"Brilliant ruby. Pure, high-pitched aromas of redcurrant, strawberry, blood orange and fresh rose, plus a bright mineral overtone. Vibrant and precise on the palate, offering sappy red fruit and floral pastille flavors lifted by spice and mineral nuances. Closes spicy, nervy and long, with silky tannins making a late appearance. Finding a wine with this much clarity and precision is a tough job at double and even triple the price of this one."

WineAdvocate
90p

Made from vines planted in 1915, the 2013 Garnacha Negra comes from the village of Batea, where wine has been made since the 15th century. Eric Solomon partnered with Spaniard Nuria Altes to produce this remarkable, cool-climate, high-altitude Grenache with a Pinot Noir-like personality. Abundant notes of cranberries, red cherries, black currants and hints of forest floor and damp earth are followed by a medium-bodied wine with terrific fruit intensity and richness that can only be the result of these old vines. The wine also possesses a freshness, vibrancy and exuberance that are stunningly impressive. Drink it over the next 1-2 years.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

A "perfect match" – Lammkotletter med saltbakade potatisar och mojo rojo

Ingredienser

Antal portioner: 4

1 kg lammkotletter

3 rosmarinkvistar

2 vitlöksklyftor

3 msk rapsolja

Saltbakade potatisar

800 g färskpotatis

2 msk olivolja

grovt salt

aluminiumfolie

Mojo rojo

400 g tomater

1 röd paprika

1 röd chilifrukt

1 vitlöksklyfta

1/2 dl olivolja

2 msk citronsaft

salt

svartpeppar

Tillagning

Dra bort den grova kvisten från rosmarinen och grovhacka vitlöken. Blanda med rapsolja och gnid in lammkotletterna, låt ligga och marinera i 1 timme.

Saltbakade potatisar: Skölj potatisarna och torka dem torra. Vänd potatisarna i olivoljan. Lägg ett lager grovsalt på aluminiumfoliearket, lägg på potatisarna och täck med ytterligare salt. Förslut paketet och grilla i cirka 30 minuter tills potatisarna är helt mjuka.

Mojo rojo: Kärna ur tomater, chili och paprika och dela dem sedan i bitar. Mixa tillsammans med olivoljan, tillsätt vitlök. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.

Recept och foto: Mat & Vänner

Producenten

 Núria Alés är dotter i en vinfamilj som odlat druvor i Batea i Tera Alta i generationer. Området var tills helt nyligen ganska okänt där det ligger intill Aragón och Valencia i södra Katalonien och mest inriktat på produktion av vin för lokal konsumtion. Men under de senaste åren har området seglat upp som ett av de mest intressant distrikten i Spanien.

Núria Altés är en av de som är med och driver på utvecklingen. Terra Alta har flera fördelar som vindistrikt. Vinstockarna växer på en relativt hög höjd över havet (450 meter) och svalkas av de starka vindarna Cerc (eller Cierzo) och Garbi. Dessutom är många av stockarna mycket gamla. Herencia Altés har bland annat två vingårdar (La Serra och Benufet) med vinstockar som ursprungligen planterades i början av 1900-talet. 

Núria Alés gör flera olika viner - bland annat en garnatxa blanca från hundraåriga stockar i vingården Benufet, en rosé och flera röda (på druvor som garnatxa, cariñena och syrah). Alla druvor skördas för hand och innan urval, pressning och macerering kyls druvorna över natten ner till 4 grader celsius för att undvika oxidering. De vita vinerna macererar med skalen i 3-4 timmar innan pressningen. Jäsning sker antingen på rostfritt stål, cementtankar eller större träfat. En del viner jäser på mindre franska ekfat (barriques). De röda vinerna macererar och jäser på mekaniserade tankar som automatiskt trycker ner locket av druvskal och jästrester under jäsningen. Därefter lagras de på 300-liters fat av fransk ek. 

 

http://www.herenciaaltes.com/ha.our_story.php
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du