Tips till julmaten

Mitt kök redaktionen

Det är snart jul vilket innebär att det börjar bli dags att plocka fram dryck till julmaten. Hur väljer man ett passande vin till julbordet?

Att dricka öl till julmaten är tradition i Sverige men det många glömmer bort är att vin faktiskt passar minst lika bra. På julbordet finner man både söt, kryddad, salt och smakrik mat – genom att matcha rätt mat till rätt vin kan man få en ännu bättre smakupplevelse.

Struktur och smak

Matens smak är det första som är viktigt att tänka på när man ska välja vin. Beroende på om maten är kryddig, het, har inslag av viltkryddor eller är fruktig och söt, väljs olika typer av viner.

Viktigt att ta hänsyn till när man ska välja rätt vin till maten är dess struktur. Är maten mjuk, sträv, svårtuggad eller slät och krämig? 

Mat som har mer struktur passar med kraftfullare vin. Eftersom att julmaten många gånger är saltad och julkryddad passar ett mjukt vin som har lätt kryddighet och lite söta nyanser.

TipstillJulmaten

Rosévin, julvin och vinglögg
Vinexperten Jens Dolk besvarar några frågor kring vinglögg, om Rosévin bara kan drickas på sommaren och om det finns något typiskt julvin. 

Hur skiljer sig viner man dricker på sommaren och på vintern?
– På vintern är maten ofta smakrikare och då skall vinerna också vara det. Många tycker säkert att det är konstigt att dricka rosévin på vintern – men inte jag. Har man rosémat på tallriken, till exempel tartar, skall man ha rosé i glasen – oavsett årstid, säger vinexperten Jens Dolk.

Vad kännetecknar ett julvin?
Många skulle säkert svara ett mustigt rödvin eller Portvin – personligen svarar jag tysk, torr, krispig, riesling. Till sillen är Georg Breuer Riesling Sauvage 2015 (5899) Rheingau, Tyskland, 115 kronor min absoluta favorit.

Räknas vinglögg som vin?
– Glögg är ett kryddat vin – såklart är det vin. Historien i Sverige sträcker sig tillbaka till medeltiden, även om det var först på 1600-talet vi började kalla det glögg. Min glöggfavorit detta år Tomtemors Starkvinsglögg (31312) Sverige, 15%, 96 kronor.

Kombinera julmat med vin

Kött – Rött friskt vin, gärna fruktigt och syrligt
Kötträtterna paté, sylta, köttbullar, korv, skinka och pastejer hittar man med stor sannolikhet på julbordet. Till dessa rätter passar ett rött och friskt vin, gärna fruktigt och syrligt. Exempelvis:

Jeff Carrel Les Darons 2015

Château Pesquié Le Paradou Grenache 2013

Fisk – fräscht vitt vin
Till lutfisken passar  ett fräscht vitt vin, som är torrt och lite fruktigt. Till laxen passar ett aromatiskt och kryddigt vin. Prova t ex:

Sileni Estate Estate Sauvignon Blanc 2016

Frukt och godis – Mousserande vitt eller rosé
Slutligen kommer den efterlängtade efterrätten. På julbordet står ofta ris á la malta, knäck, ischoklad, chokladpraliner och ibland även exotisk frukt uppdukat. Detta är ett perfekt tillfälle att ta fram mousserande vitt eller rosé. Dessa viner fungerar som som ett fräscht avslut på en god julmiddag.

Pierre Amadieu Roulepierre Côtes du Rhône Rosé 2015

Ost– Fruktigt rött och smakrikt vin
Ostar kan både vara krämiga, gräddiga, blåmögliga eller salta. Till ostar passar ofta ett fruktigt rött och smakrikt vin. Portvin är en klassisk kombination till mögliga och smakrik ostar.

Grahams Late Bottled Vintage 2009

 

Mitt kök redaktionen

Mitt kök redaktionen är kanske Sveriges mest mat- och vinpassionerade redaktion. Varje dag botaniserar vi bland recept, testar nya smakkombinationer och håller oss uppdaterade kring det senaste inom mat och dryck.

Tidigare inlägg

Tips för dig som vill ha en egen vinprovning

Att ordna en egen vinprovning hemma är lätt, billigt och ett mysigt sätt att tillbringa tiden med dina vänner. Sätt ett tema, köp några flaskor och fyll upp glasen - nu kan vinprovningen börja!

Mitt kök redaktionen
Vintips till julmaten

Det är snart jul vilket innebär att det börjar bli dags att plocka fram dryck till julmaten. Hur väljer man ett passande vin till julbordet?

Mitt kök redaktionen
Dela!