Tips för dig som vill ha en egen vinprovning

Att ordna en egen vinprovning hemma är lätt, billigt och ett mysigt sätt att tillbringa tiden med dina vänner. Sätt ett tema, köp några flaskor och fyll upp glasen - nu kan vinprovningen börja!

Att arrangera en vinprovning hemma kostar både mindre pengar och kan kännas mer avslappnande än att gå på en professionell. Här följer några moment att tänka på för att få en lyckad och oförglömlig vinprovning.

Tema och planering

Så avslutas en vinprovning
Som avslut på vinprovningen är det dags att låta gästerna tycka till. Pappret där gästerna skriver på om varje vin kan delas in i kolumner med kategorierna sötma, syra, beska, fyllighet och aromer. Gästerna fyller i vad de tycker om respektive vin. Detta är ett perfekt och lärorikt sätt att lära sig mer om vinernas smak och man får även möjlighet att jämföra med varandra.  Genom att ha en betygsskala får gästerna också chansen att bedöma vinet.

Låt gästerna diskutera vinerna med varandra, utbyta åsikter, tankar - och det blir en kväll fylld av nya smakupplevelser, kunskap och sällskap. Kanske någon inspireras och redan under kvällen börjar planera inför nästa vinprovning med nytt tema snart igen.

Mitt kök redaktionen

Mitt kök redaktionen är kanske Sveriges mest mat- och vinpassionerade redaktion. Varje dag botaniserar vi bland recept, testar nya smakkombinationer och håller oss uppdaterade kring det senaste inom mat och dryck.

Tidigare inlägg

Vinjetten med Winefinders VD Magnus Ericsson

Vad dricker vi sommaren 2020 och vad är egentligen ett ”grillvin”. I säsongens sista Vinjetten snackar vi sommarrtrender med Winefinders vinnörd och VD Magnus Ericsson.

Vinjetten med Mästerkocktävlande Agnes Ros

Midsommarfirandet är förmodligen det svenskaste som finns. Den här veckan pratar Vinjetten mat och midsommar med Mästerkocktävlande bloggaren Agnes Ros. Vad är det viktigaste på buffén och vad har hon helst i glaset?

Magnus Ericsson
Vinjetten med Gastrovin-Kent Bertheau Hammarsten

Det är snart midsommar och vi pratar dryck till midsommarmaten med sommelierprofilen Kent Bertheau Hammarsten, även känd som Gastrovin. Så hur är det - funkar vin och nubbe ihop till midsommarbuffén?

Magnus Ericsson
Dela!