Weingut Huff - Sommarens riesling kommer från Rheinhessen!

Everything is possible in Rheinhessen... that's why it probably is the most dynamic and exciting wine growing area in Germany at the moment.

Rheinhessen får nästan alltid nöja sig med att stå i skymundan för de mer berömda distrikten Rheingau och Mosel när man snackar tyskt vin - men att det finns producenter som gör fantastiska viner i distriktet är odiskutabelt - även om de är rätt okända i Sverige. Viner som har en hel del gemensamt med de från grannen Rheingau även om de ofta är lite kraftigare i stilen på grund av det något torrare och mildare klimatet. 

Rheinhessen tillhör numer ett av Tysklands hetaste distrikt med ett gäng unga och hungriga vinmakare som satt regionen på kartan. Ofta tillhör de någon organisation som Message in a Bottle, Vinovation eller Rheinhessen Five och gör intensiva viner med lägre skördeuttag och naturlig jäst. Till skillnad från föräldragenerationen har de också varit mer inriktade på att göra helt torra viner.

För några månader sedan mötte jag och resten av vårt Wine Team Christine Huff och Jeremy Bird-HuffWinegut Fritz Ekkehard Huff i just Rheinhessen på världens största vinmässa Prowein i Düsseldorf. Och deras viner fullständigt knockade oss. Wow - ännu en för oss "oupptäckt" producent som gör fantastiska viner i en region som man hör alldeles för lite om!

Winegut Fritz Ekkehard Huff har odlat vin i Rheinhessen sedan 1700-talet men det är först nu med den nya generationen som det börjat hända saker. Christine & Jeremy tillhör en annan sammanslutning - Generation Riesling - som är en sammanslutning för unga tyska vinmakare som framförallt fokuserar på att föra fram världens bästa gröna druvsort - riesling! 

Christine tog över ledningen av egendomen när hon var klar med sina önologistudier 2010 men hela familjen är involverad i den dagliga skötseln (Jeremy i vinmakandet, pappa Ekkehard i vingården och mamma Doris i kundrelationerna). Man har 8 hektar vingårdar i Nierstein runt Schwabsburg i några av de bästa lägena på de röda kalkrika sluttningarna ner mot Rhen (Schloss Schwabsburg, Pettenthal, Orbel och Paterberg). Och förutom riesling odlar man pinot noir, pinot gris, scheurebe och lite sauvignon blanc.

I vingården jobbar man utan konstgödsel, utan ogräsmedel och i vinkällaren utan animaliska eller kemiska klarningsmedel.

I samband med att Winefinder nu presenterar det första vinet från Winegut Huff på svenska marknaden så passade jag på att ställa några frågor till Christine Huff om hur hon och familjen jobbar. 

Och Weingut Huffs Riesling Trocken 2016 hittar du här!

*


Så vad är din filosofi i vingården och vinkällaren?
– Vi fokuserar på våra speciella vingårdar som har en bra jordmån och äldre vinstockar. Tack vare den naturligt låga avkastningen och mycket hårt arbete i vingården så kan vi skörda aromatiska och friska druvor som inte har för högt sockerinnehåll. I vinkällaren försöker vi bara behålla kvaliteten hos frukten. Vi använder oss av skalkontakt, spontanjäsning och lagring på jästfällningen för att stötta den naturliga karaktären hos vinet. Ibland är det bara att inse att ”less is more” så vi reducerar inslag som klarning och filtrering till ett minimum.

Hur tycker du att Rheinhessen förhåller sig till de mer berömda regionerna Rheingau och Mosel?
– Rheinhessen är ju Tysklands största vinregion och det kan förleda en att att tänka på massproduktion och låg kvalitet. Men regionen erbjuder också en stor variation med en sån otrolig potential. Människorna är jordnära, nyfikna och öppna för nya intryck. Allt är möjligt i Rheinhessen och vi är glada över att bara sätta igång och göra nya saker och få saker gjorda. Det är på grund av detta som Rheinhessen förmodligen är Tysklands mest dynamiska och mest spännande vinregion just nu.

Sker det ett generationsskifte i den tyska vinnäringen nu och hur märks det?
– Den unga generationen har fler och bättre möjligheter än vad våra föräldrar hade. Vi är välutbildade och har haft möjligheter att se och besöka övriga världen. Och vi kan samarbeta med andra vinmakare. Vi snackar med varandra, provar varandras viner och hjälper varandra. Det är inspirerande och väldigt motiverande.

Jeremy är ju från Nya Zeeland och jag vet att han experimenterar med sauvignon blanc. Hur funkar det och finns det andra saker ni experimenterar med?
– Jeremy gillar verkligen sauvignon blanc och det påminner honom om hemma. Därför planterade han lite sauvignon blanc 2014. Hans Yellow Bird Sauvignon är gjord i ett slags Hawkes Bay-stil och är inte så aggressivt grön i smaken utan mer elegant och mineralisk. Annars ser jag varje årgång som ett nytt experiment. Som ung vinmakare håller jag på att bygga upp min erfarenhet och alltid med målet att göra enastående viner.

Slutligen - kan du ge en kort beskrivning av era senaste årgångar?
– 2016 startade med mycket regn vilket gav en del problem med sjukdomar i vingården. Men lyckligtvis förändrades vädret i augusti och druvorna fick en chans att mogna utan att ruttna. Årgången blev till slut väldigt välbalanserad med behagfull lättare alkoholnivåer.
– 2015 hade en extremt torr och het sommar som följdes av mycket vind under skörden med svala nätter. Avkastningen var låg men vinerna ä koncentrerade med rejält med djup.
– 2014 var varmt och vått vilket skapade utmaningar för vinmakarna. Det fanns en stor risk för volatila syror på grund av ruttnande frukt men genom att handplocka och välja ut de friska druvorna fick vi viner med bra kvalitet, mild syra och mogen fruktkaraktär.
– 2013 var väldigt svalt och de enklare vinerna hade därför lite hård syra men de högre kvaliteterna blev väldigt delikata med en stor lagringspotential.

Magnus Ericsson, Winefinders Wine Team