Mer om viner från Vino Nobile di Montepulciano
- Val di Suga
Producenter i Vino Nobile di Montepulciano
Egendomarna i distriktet Vino Nobile di Montepulciano DOCG, som ligger söder om Chianti Classico och öster om Montalcino, har inte åtnjutit samma utveckling som de i Montalcino (vars Brunello haft en kraftig utveckling i popularitet under de senaste 20 åren). Namnet har inget med druvsorten montepulciano (som är vanlig i Abruzzo) att göra, utan kommer från staden Montepulciano som är huvudort i distriktet.
Huvudvinet Vino Nobile de Montepulciano görs på minst 60-80 procent sangiovese kompletterat med canaiolo och mammolo. Vinet lagras i minst två år innan det släpps på marknaden - varav ett år ska vara på ekfat.
Också här finns en Rosso, Rosso di Montepulciano, som i likhet med Rosso di Montalcino (det enklare systervinet till Brunello di Montalcino) är ett mer vardagligt vin som görs på druvor från yngre stockar för tidigare konsumtion.