Filtrera & anpassa

Viner från Veneto, Italien

Veneto, inklämt mellan lago Garda i väster och Venedig i öster, producerar mest vin i hela Italien och till ganska nyligen var området mest känt för industriell produktion av ganska dåliga viner. Skördeuttagen var enorma med de högsta tillåtna ...

Läs mer om Veneto i Italien
Det finns fler viner i Premium!

Här hittar du de bästa vinerna från de bästa producentera.

Hämta Premiumviner
Dölj atlas

Mer om viner från Veneto


Veneto, inklämt mellan lago Garda i väster och Venedig i öster, producerar mest vin i hela Italien och till ganska nyligen var området mest känt för "industriell produktion" av ganska dåliga viner. Skördeuttagen var enorma med de högsta tillåtna nivåerna i hela Italien (ofta över 100 hl/ha som kan jämföras med till exempel vanlig Bordeaux som har en högsta tillåten avkastning på hektar på 55 hl). Men mycket har hänt med vinproduktionen i Veneto och i dag produceras några av Italiens bästa viner i det tempererade klimatet runt Verona och Gardasjön.

De mest kända distrikten i Veneto presenteras separat (se länkar här nedan). Några övriga värda att notera:

Soave

Venetos viktigaste vitvinsdistrikt ligger framförallt på kullarna nordöst om Verona. Soave (DOC) och Soave Superiore (DOCG) görs i olika stilar från ganska friska lätta till medelfylliga viner med smak av citrus till mer fylliga, kryddiga, brett fruktiga och eksmakande varianter med inslag av päron och tropisk frukt. Ibland med en liten mandelbitter ton i eftersmaken. De bästa anses komma från den ursprungliga Classicozonen där jordmånen är mindre fertil och innehåller mer kalksten och vulkaniska inslag.

Det produceras enbart vita viner i Soave och den viktigaste druvsorten är garganega som måste utgöra 70 procent av blandningen uppbackat av trebbiano di soave och/eller lite trebbiano di toscano för de vanliga DOC-vinerna. För Superiorevinerna (DOCG) gäller också minst 70 procent garganega med ett inslag av pinot bianco, chardonnay, trebbiano di soave (upp till 30 procent). Andra lokala druvsorter som friulano, cortese, riesling italico, vespaiolo och serpina får ingå till högst 5 procent.

Vinerna från Soave var oerhört populära i bl a USA efter andra världskriget och på 1970-talet var Soave det mest säljande italienska vinet i USA (före Chianti). Sedan dess har ryktet försämrats - mycket på grund av en massiv överproduktion av dåliga viner. Området och lagstiftningen har dessutom genomgått flera uppslitande omstruktureringar där vissa sämre vingårdar inkluderats och andra riktigt bra lägen exkluderats från de högsta kvalitetsklasserna. Detta har fått vissa odlare, som tex Anselmi, att strunta i DOC/G-klassificeringen och göra viner i den lägre kvalitetsklassen IGT. Oavsett vilket - idag görs några av Italiens allra bästa vita viner i Soave.

Recioto di Soave

Recioto di Soave DOCG är av vinvärldens stora söta viner. Det görs på delvis torkade druvor som vuxit i Classicozonen och på ungefär samma sätt som röd Recioto della Valpolicella. I övrigt gäller samma bestämmelser som för Soave Classico. Vinet jäser och lagras ofta på ekfat och har en intensiv söt smak av torkade frukter, aprikosmarmelad, citrusmarmelad, fikon, russin och kryddor. Vinet var det första att klassificeras som DOCG i Veneto.

Övriga områden

I Bianco di Custoza och Gambellara (båda DOC) görs också vitt vin på garganega. I DOC Piave odlas en hel del cabernet och merlot för rött vin. Och Veneto är tillsammans med Friuli-Venezia-Giulia centrum för det mousserande vita vinet Prosecco av druvsorten glera (prosecco) - främst i Conegliano-Valdobbiadene (DOCG).