Mer om viner från Pessac-Léognan
- Chateau Les Carmes Haut Brion
- Chateau Haut Bailly
Producenter i Pessac-Léognan
Pessac-Léognan AOP är ett underdistrikt till Graves AOP i Bordeaux som bildades 1986 och som täcker de kommuner närmast staden Bordeaux som anses vara de bästa i det större Graves-området (förutom Pessac och Léognan så ingår Talence, Gradignan. Villenave, Cadaujac och Martillac). Här är jorden av samma djupa grustyp som lite längre norrut i Médoc och skiljer sig från de sandiga jordarna längre söderut i Graves.
Alla de klassificerade Gravesslotten ingår i Pessac-Léognan. Generellt sett är klimatet mildare än i Médoc och skörden kan ske två veckor tidigare än i norr. Vinerna har också en rundare och mer exotisk ton än vinerna lite längre norrut med intensiv bärig frukt och inslag av kryddor, rostade fat, cederträ och tobak. De bästa går att lagra i tio år eller mycket längre för den som vill och kan.
Cabernet sauvignon är den dominerande druvsorten för röda viner, oftast utblandad med olika proportioner av merlot, cabernet franc, malbec och petit verdot. För de vita vinerna är det framförallt sauvignon blanc och sémillon som vinmakarna använder men även muscadelle är tillåten. De röda vinerna görs på traditionellt sätt med jäsning på rostfritt stål, cementtankar, keramiska tankar eller på träkar. Antingen med naturlig eller tillsatt jäst. Så gott som alla röda viner av kvalitet lagras en tid på klassiska franska ekfat (någonstans mellan 6-20 månader).
De vita vinerna jäser vid låg temperatur på tankar av rostfritt stål och genomgår ofta malolaktisk jäsning och lagring på ekfat (många använder ny ek). Andra väljer att låta vinerna mogna i mer neutrala kärl.