Filtrera & anpassa

Viner från Languedoc-Roussillon, Frankrike

Languedoc-Roussillon AOP var i vinsammanhang länge känt som en region för massproducerade ganska robusta viner av låg kvalitet och till ett billigt pris som ibland blandades i de mer berömda vinerna från Bordeaux och Bourgogne. Det är ett enormt ...

Läs mer om Languedoc-Roussillon i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Languedoc-Roussillon


Languedoc-Roussillon AOP var i vinsammanhang länge känt som en region för massproducerade ganska robusta viner av låg kvalitet och till ett billigt pris som ibland blandades i de mer berömda vinerna från Bordeaux och Bourgogne. Det är ett enormt område från spanska gränsen i väster till Nimes och Rhôneflodens utlopp i öst och innefattar alla möjliga typer av viner.

De senaste decennierna har kvaliteten höjts enormt och idag görs spännande terroirdrivna viner i området - viner som i sin bästa stunder kombinerar söderns soliga charm (mycket frukt och bärsmaker) med rejäla garvsyror och en härlig kryddighet. Traditionella druvsorter som aramon och alicante bouschet har fått ge vika för merlot, cabernet, chardonnay och sauvignon blanc. Men många av de bästa vinerna görs på druvsorter som har en mer lokal prägel och historia som syrah, mourvèdre, grenache och cinsault på den röda sidan och picpoul, grenache blanc, muscat och marsanne på den vita.

Klimatet är förstås varmt och torrt (medelhavsklimat) men också blåsigt - något som gjort området till Frankrikes ledande för produktion av ekologiska viner. Många av vingårdarna ligger på karga steniga jordar, särskilt om de ligger på bergssluttningar, men också på mer bördiga lerjordar nere på slätterna.

Mest kända är kanske de kraftfulla röda vinerna fyllda av solvarm frukt och sydfransk kryddighet. De bästa kommer från distrikt som Fitou, Corbières, Minervois, Faguères och Languedoc (med underdistrikt som La Clape och Pic St-Loup) som alla har egna ursprungsbeteckningar. Men även områden som Côtes du Roussillon AOP och Côtes Catalanes IGP har börjat visa framfötterna.

?'ven om de röda vinerna dominerar så görs det också en del vitt. Ofta fylligt men förvånade ofta också med en bra pigg syra och bred tropisk frukt. Dessutom produceras även en del förstärkta söta röda och vita viner (på framförallt grenache och muscat) - så kallade Vin Doux Naturel - bland annat i Banyuls, Rivesaltes och Frontignan. Viner som fått jäsningsprocessen avstannad med hjälp av en tillsats av vinsprit (som vid tillverkningen av sött portvin). Kooperativen dominerar fortfarande stort även om de enskilda egendomarna blir allt fler.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du