Filtrera & anpassa

Vin från Argentina

Argentina är Sydamerikas största vinland och rankas som nummer fem i världen över de vinproducerande länderna. Precis som i Chile så var det de spanska kolonisatörerna och conquistadorerna som förde med sig vinrankan till Argentina på 1500-talet och ...

Läs mer om Argentina
Det finns fler viner i Premium!

Här hittar du de bästa vinerna från de bästa producentera.

Hämta Premiumviner
Dölj atlas

Mer om vin från Argentina


Argentina är Sydamerikas största vinland och rankas som nummer fem i världen över de vinproducerande länderna. Precis som i Chile så var det de spanska kolonisatörerna och conquistadorerna som förde med sig vinrankan till Argentina på 1500-talet och sedan som så ofta kyrkan (ofta jesuitpräster) som skötte vinodlingen fram till moderna tider.

På 1800-talet tog Argentina emot en våg av immigranter från Europa som flydde vinlusens härjningar. Dessa vinproducenter tog med sig både teknik och kunnande till det nya landet.

Länge var emellertid landets vinbönder mest fokuserade på kvantitet och det mesta vinet konsumerades lokalt. Det var först på 1990-talet som exporten kom igång och kvalitetsmedvetandet började få en uppsving. I dag är landet Sydamerikas största exportör av vin och känt för sina djupa, mörka och kraftiga rödviner på framförallt malbec och cabernet sauvignon men också för kryddiga och aromatiska vita torra viner på den inhemska druvsorten torrontes.

Argentinas mest kända vinregioner är förstås Mendoza följt av San Juan, La Rioja, Salta, Catamarca och Rio Negro. Vingårdarna ligger ofta på mycket hög höjd vilket gjort att de sällan drabbas av skadedjur och sjukdomar som insekter, svampar och mögel vilket gör att landet har väldigt bra förutsättningar för ekologisk odling.

Vingårdarna ligger i den nordvästra delen av landet där klimatet gränsar till “halvöken” vilket gör att konstbevattning med hjälp av smältvatten är ett måste. I de hetaste norra regionerna kan dagstemperaturerna ofta nå upp till 40°C eller mer men sval kvällsluft från Anderna hjälper till att sänka nattemperaturen ner mot 10°C vilket ger druvor med bra frukt och pigga syror.

Regionerna i söder har ett mer tempererat klimat och Luján de Cuyo och Tupungato i Mendoza kan drabbas av frost. Hårda orkanvindar från bergen kan också ställa till det, särskilt under den känsliga blomningen.

Historiskt har överproduktion varit ett stort problem. Men de senaste decennierna har ett antal egendomar gått i bräschen för att minska skördeuttagen och att jobba mer med vinrankorna ute i vingården för att få ner mängden frukt per planta.

Argentina har precis som Chile klarat sig bra från angrepp från vinlusen Phylloxera. Den finns i landet men den är svagare än i Europa och ställer inte alls till med samma skador. Landet är dessutom omgivet av öken och höga berg. I kombination med flodbevattning som mättar marken med fukt och ett stort inslag av sand i jordarna innebär detta att det finns ett skydd mot att lusen sprider sig. Därför är de flesta vinrankorna planterade med sina egna rotstockar.

En annan likhet med Chile är att man inte har någon direkt motsvarighet till den europeiska vinlagstiftningen. Dock - om ett druvnamn står på en etikett så måste vinet innehålla minst 80 procent av den druvsorten. Historiskt var de rosafärgade och högavkastande druvorna cereza, criolla chica and criolla grande viktiga men de har i dag fått ge vika för mer kvalitativa druvsorter som malbec, bonarda, cabernet sauvignon, syrah, merlot och tempranillo för röda och pedro gimenez (en släkting till spaniens pedro ximenez), torrontes, chardonnay, chenin och sauvignon för vita.

Men det är framförallt malbec som på senare år kommit att förknippas med Argentina. Svarta täta viner med massor av frukt och tuffa men inlindade syror och ganska hög alkoholhalt har gjort malbecvinerna från Anderna till några av världens mest populära kvalitetsviner.

Två företag - Bodegas Esmeralda och Peñaflor - står tillsammans för nästan 40 procent av Argentinas vinproduktion men det finns idag över 1500 egendomar i landet.

Argentina delas in i en mängd olika geografiska områden (tre) och några större regioner och därefter följer enskilda distrikt.