Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Paul Lato Syrah Il Padrino Bien Nacido Vineyard 2012

Paul Lato Syrah Il Padrino Bien Nacido Vineyard 2012

USA, Santa Barbara, 750 ml, 14%

Il Padrino Syrah görs ofta med en liten skvätt av den gröna viognier i blenden (3-5 procent). De gröna druvorna tillsätts redan vid jäsningen för att vinet ska bli fräschare och få ett lite mer Rhôneaktigt uttryck. Paul tycker dock inte om att köra efter ett exakt recept år efter år utan försöker op ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2012

Druvor

Syrah

Smaknotering

Drickes
2015-2030
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
2-4 timmar

Så tycker experterna

WineAdvocate
95 p+ "Incredible purity of fruit"

More masculine (about as masculine as any of Paul’s wines get? which isn’t very masculine), the 2012 Syrah Il Padrino Bien Nacido Vineyard (100% Syrah aged in 85% new French oak) had loads of creme de cassis, wood smoke, cracked pepper, salty minerality and ground herbs to go with a medium to full-bodied, layered, pure and overall fresh profile on the palate. It’s the incredible purity of fruit that really sets this apart. Also showing building, finely polished tannin on the finish, give this smoking Syrah another year or so and drink it through 2027. One of my favorite producers in the Central Coast, Paul Lato continues to make thrilling Pinot Noirs and Syrahs that have texture, richness and depth while never seeming heavy or cumbersome. These are gorgeous wines across the board and you can’t go wrong here.

Vinous
94 p "Another gorgeous wine from Paul Lato"

Dried herbs, smoke, dried flowers, violets pomegranate, tobacco and menthol are all woven together in the 2012 Syrah Il Padrino Bien Nacido Vineyard, a wine that stands out for its class and personality. Deep, savory and highly expressive, the Bien Nacido is perhaps a touch less overt than the Larner Syrah, with a bit more emphasis on both earthiness and energy. This is another gorgeous wine from Paul Lato.

Kundbetyg

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Il Padrino Syrah görs ofta med en liten skvätt av den gröna viognier i blenden (3-5 procent). De gröna druvorna tillsätts redan vid jäsningen för att vinet ska bli fräschare och få ett lite mer Rhôneaktigt uttryck. Paul tycker dock inte om att köra efter ett exakt recept år efter år utan försöker optimera vinerna årgång efter årgång. Filosofin är enkel - att göra vin som speglar sitt ursprung och med så lite mänsklig intervention som möjligt. 

Vinet lagras oftast på 100 procent nya ek. 

Producenten

Polskfödde sommeliern Paul Lato jobbade på en av Torontos bästa restauranger när han fick ett erbjudande från Au Bon Climat’s Jim Clendenen att komma och arbeta med skörden. Det var 1996 och Paul fortsatte att jobba inom vinnäringen, men inte som vinmakare, i sex år till. Men 2002 flyttade han till Kaliforniens Central Coast och började som ”källarråtta” hos Bob Miller på Bien Nacido Vineyards. Samtidigt uppmuntrades han av Bob att göra eget vin - vilket han också gjorde. 

Av en slump råkade han på Robert Parker Jr som hade hört om sommeliern som gjorde vin och den inflytelserike kritikern ville prova vinerna. Paul hade då bara tre fat av pinot noir och tre fat av syrah - men Parker var imponerad direkt och frågade Paul vad vingården hette eftersom han ville vara den förste som skrev om Pauls viner. Något namn fanns förstås inte.

Fortfarande är produktionen mycket liten - runt 500 lådor om året. Parker är inte den ende som varit imponerad av vinerna. Thomas Keller, den världsberömde restauratören bakom The French Laundry, ville tidigt ha vinerna och sakta skapades Paul Latos rykte. Men fortfarande är han lite av en doldis utanför de mest fanatiska pinotkretsarna och vinerna säljes exklusivt till restauranger och via en mejllista.

I stallet finns ett gäng fantastiska pinot-viner från några av de bästa lägena runt om Central Coast (bland annat Santa Rita Hills) men också lysande syrah, chardonnay och grenache. Eftersom han alltid är på jakt efter nya utmaningar har Paul även startat en pop-up-serie med tillfälliga viner som han gör för att det är kul. Ungefär som pop-up-restauranger.

http://paullatowines.com/wines/pop-up-series/