Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Weingut Fritz Ekkehard Huff The Yellow Bird Sauvignon blanc 2016

Vad tyckte du?

Weingut Fritz Ekkehard Huff The Yellow Bird Sauvignon blanc 2016

Tyskland, Rheinhessen, 750 ml, 12,5%

Det här är lite av Christine Huff och Jeremy Bird Huffs experimentverkstad. Jeremy är från Nya Zeeland och har alltid gillat sitt hemlands sauvignon blanc-viner och därför planterade paret lite sauvignon blanc. Yellow Bird Sauvignon är gjord i ett slags Hawkes Bay-stil och är inte så aggressivt grön ···

Styckvis

164:-

/flaska
Låda (6 st)

154:-

/flaska, totalt 924:-
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Fisk
  • Fet fisk
  • Skaldjur
  • Vegetariskt och sallader
  • Asiatiskt
  • Milda ostar
Årgång

2016

Druvor

Sauvignon Blanc

Smaknotering

Ljust gröngul färg. Ganska stor och aromatisk färg med inslag av krusbär, mineral och gröna frukter. Smaken är frisk och lätt aromatisk med lite rökiga kritiga sauvignon blanctoner. Lätt och fräsch och perfekt till skaldjur. 

Drickes
2017-2021
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC

Så tycker experterna

Livets Goda
90 p "Rak, driven, spritsig och sprallig. Okomplicerat och gott."

"Ett klart och krispigt vin med rik syra, lime, grape, krusbär, ananas och apelsin. Rak, driven, spritsig och sprallig, men ändå återhållsam på samma gång. En sauvignon blanc med vindar från riesling med skön mineralitet och som kittlar skönt i kistan. Okomplicerat och gott."

Winefinders Wine Team
89 p "Ett vin som överraskar - både i smak och doft."

"Hawkes Bay på Nya Zeeland möter Rheinhessen i den här fräscha och lätt aromatiska sauvignon blanc-vinet från Huff. Vi möts av en druvtypisk och lätt parfymerad näsa som går över i en frisk och aromatisk men ändå flitig smak av grön frukt och lite örter. Ett vin som överraskar - både i smak och doft."


Winefinder

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Det här är lite av Christine Huff och Jeremy Bird Huffs experimentverkstad. Jeremy är från Nya Zeeland och har alltid gillat sitt hemlands sauvignon blanc-viner och därför planterade paret lite sauvignon blanc. Yellow Bird Sauvignon är gjord i ett slags Hawkes Bay-stil och är inte så aggressivt grön i smaken (som vinerna från Marlborough kan vara) utan mer elegant och mineralisk. 

Producenten

Familjeegendomen Weingut Fritz Ekkehard Huff har odlat vin sedan 1700-talet men idag är det den unga dynamiska duon och paret Christine Huff & Jeremy Bird-Huff som driver egendomen med hjälpa av Christines föräldrar (pappan sköter vingårdarna och mamman de kommersiella bitarna). 

Man har 8 hektar i Nierstein och Schwabsburg i Rheinhessen och fokuserar förstås på att göra fantastisk riesling från lägen som Schloss Schwabsburg, Pettenthal och Orbel. Men man gör även vin på druvsorter som spätburgunder (pinot noir), weissburgunder (pinot gris), scheurebe och grauburgunder (pinot gris).

Eftersom Jeremy Bird-Huff kommer från Nya Zeeland så har man nu även börjat experimentera med sauvignon blanc. 

Christine och Jeremy tillhör båda "Generation Riesling" och var två av de som imponerade mest på oss vid årets Prowein - världens största vinmässa. Generation Riesling är en sammanslutning för unga tyska vinmakare (man får bara var med till dess att man är 35) och som framförallt fokuserar på att föra fram världens bästa gröna druvsort - riesling!