Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Lismore Estate Vineyards Chardonnay 2018

Vad tyckte du?

Lismore Estate Vineyards Chardonnay 2018

Sydafrika, Western Cape, 750 ml, 13,5%

Samantha OKeefe är en av kapprovinsens mest talangfulla vinmakare. Nyligen invald i Cape Winemakers Guid och hennes viner räknas redan till de allra bästa i hela Sydafrika. Det här är hennes fräscha och ekfatsjästa chardonnay. Druvorna jäses som hela klasar vinet lagras sedan på stora franska ekfat ···

Styckvis

249:-

/flaska
Låda (6 st)

249:-

/flaska, totalt 1 494:-
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Kyckling och kalkon
  • Anka
  • Fisk
  • Fet fisk
  • Vegetariskt och sallader
  • Milda ostar
Årgång

2018

Druvor

Chardonnay

Smaknotering

Stor, frisk doft med aromer av stenfrukt, gula äpplen, päron, citron persika blandat med subtila toner av rostade fat, hasselnötter, brynt smör. Smaken är torr och kraftfull med en lång, elegant eftersmak.

Drickes
2020-2025
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC
Lufta vinet
1 timme

Så tycker experterna

Tim Atkin
92 p "this is all about bright fruit rather than oak, with subtle pear and citrus flavours, racy zip and acidity and a hint of vanilla spice"

Bottled as a Cape South Coast wine because it includes components from Elandskloof, Lismore and Stanford, this is all about bright fruit rather than oak, with subtle pear and citrus flavours, racy zip and acidity and a hint of vanilla spice. 2021-25"
- Tim Atkin (South Africa 2020 Special Report), 92 pts

Livets Goda
92 p "Elegant och sober intensitet i denna sydafrikansk chardonnay"

Elegant och sober intensitet i denna sydafrikansk chardonnay där man arbetar med nästan helt nya fat i tre olika storlekar i den 11 månader långa slutlagringen. Utsökt balanserat med försiktig pepparkryddighet, nyanserade smörnöttoner och honung i sötman. Citrusfrukten har fin mognad och syra där det mineraliska ger en fräsch stadga i vinet liksom tänjande avslut.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

3/5851

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Samantha OKeefe är en av kapprovinsens mest talangfulla vinmakare. Nyligen invald i Cape Winemakers Guid och hennes viner räknas redan till de allra bästa i hela Sydafrika. Det här är hennes fräscha och ekfatsjästa chardonnay. Druvorna jäses som hela klasar vinet lagras sedan på stora franska ekfat med batonage för att ge vinet en fylligare kropp, ingen malolaktisk jäsning används för att bevara fräschören. Resultatet - ett vin som både har textur och fräschör och som kommer packat med exotiska frukter.

Producenten

Lismore Estate är ett exempel på hur ung och dynamisk den Sydafrikanska vinscenen fortfarande är. När Samantha O’Keefe 2003 lämnade ett jobb i TV-branschen i Kalifornien för att börja producera vin i Sydafrika så hade hon ingen bakgrund i vinbranschen. Tillsammans med sin man och två barn köpte hon en gård i Greyton - en bit inåt landet nordöst om Walker Bay i Overberg Distric - där det inte fanns några andra vinproducenter. Idag är distriktet en Ward - dvs ett designerat ursprungsområde för vin och Lismore Estate rankas av Sydafrikakännaren Tim Atkin (Master of Wine) som en premier cru - dvs den högsta rankingen man kan få och en av landets allra bästa (tillsammans med mer kända namn som Boekenhoutskloof, Eben Sadie, Kanonkop och Crystallum).

Idag är det hon själv som sköter gården tillsammans med sina två söner. Hon började plantera gården 2004 och idag finns lite drygt 14,5 hektar druvor på egendomen med en potential för ytterligare 10 hektar. Första årgången var 2006 och hon gör vin från druvor som chardonnay, sauvignon blanc, viognier, pinot noir och Syrah. Hon byggde ett nytt vineri så sent som 2016. Klimatet i Greyton är svalare än i många av de klassiska vinregionerna i Sydafrika och hon skördar därför flera veckor senare än de flesta. I källaren samsas större och mindre ekfat med betongägg, plastägg, cementtankar och amforor. Vinerna är smakrika och ”moderna” i en traditionell stil som innebär mer gammal ek än ny och något större fat och viner med skön textur och smakrikedom.

I december 2019 drabbades Lismore Estate och Samantha av en tragedi. Vineriet, hennes boningshus och stora delar av vingårdarna totalförstördes i våldsamma bränder. Hon förlorade hela skörden från 2019 men hon är inte den som ger upp. Flera av Sydafrikas mest kända vinmakare kom till hennes hjälp och hon fick en hel del druvor från stjärnor som Andrea Mullineux, Alex Starey på Keermont och Johan Reyneke. 

https://www.lismore.co.za/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du