Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Sadie Family Treinspoor Old Vine Series 2015

Sadie Family Treinspoor Old Vine Series 2015

Sydafrika, Swartland, 750 ml, 13%

Riktigt läckert uttryck av portvinsdruvan tinta barocca. The old vine-series består av flera viner från gamla, hållbart odlade, obevattnade stockar planterade runt om i Swartland. Vinerna görs med minimal intervention och buteljeras med så lite tillsatt svavel som möjligt. Enligt Sadie själv är hela ···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2015

Druvor

Tinta Barroca

Smaknotering

Ung och tät doft av mörka och röda bär, torkade kryddor, choklad och neral. Komplex, intensiv och bärig smak med unga, tuffa tanniner, härlig, strukturerad frukt och mineralig sälta. Lång, sammansatt eftersmak. 

Drickes
2016-2023
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
1-2 timmar

Så tycker experterna

Tim Atkin
94 p "It’s mineral, dry and firm, with bright acidity, redcurrant and raspberry fruit and the concentration to age"

Located in the cooler, Darling side of the Swartland on sandy-loam soils, this is a rare outing for Tinta Barocca as a dry red in the Cape. Showing the tannins that make it such a good variety for fortified wines, it’s mineral, dry and firm, with bright acidity, redcurrant and raspberry fruit and the concentration to age. Drink: 2016-22

Kundbetyg

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Riktigt läckert uttryck av portvinsdruvan tinta barocca. The old vine-series består av flera viner från gamla, hållbart odlade, obevattnade stockar planterade runt om i Swartland. Vinerna görs med minimal intervention och buteljeras med så lite tillsatt svavel som möjligt. Enligt Sadie själv är hela poängen att göra viner som uttrycker Swartland och druvsorten som de är – med alla sina fel och brister. ”Columella is my search for perfection – but the old vine-series is about bottling the wine like it is. ” Här är det som sagt tinta barocca som görs på druvor från 40-åriga stockar som växer utmed ett järnvägsspår i Malmesbury/Swartland/Sydafrika. Resultatet är ett långlivat tätt och mörkt vin med smaker av mörka bär och kryddor. 

Producenten

Eben Sadie är ett av de största namnen i Sydafrika. Han är närmast kultförklarad och många vinmakare har honom som förebild. Eben Sadie har arbetat med några världens bästa vinproducenter men är sedan 15 år tillbaka hemma i Swartland för att göra några av Sydafrikas, för att inte säga världens, bästa och mest intressanta viner. Och han är helt klart en av anledningarna till att Swartland numera är Sydafrikas kanske mest intressanta vindistrikt. 

Eben Sadie jobbar med ett minimum av manipulation och ett maximum av tydlighet i terroir och smaker. Han gör det med hjälp av flera olika uttryck. Hans prestigeviner är den röda Columella (som rankas bland Sydafrikas bästa viner på syrah - men som visserligen är syrahdominerad men egentligen mer av en Rhôneblandning med lite moruvèdre och grenache i mixen) och den vita Palladius (också det en blandning av chenin blanc, grenache blanc, clairette, verdelho, viognier, semillon gris, semillon blanc, chardonnay och rousanne) är som han själv uttrycker det "en jakt efter perfektion". Hans försök att göra så perfekta viner som möjligt. 

Eben Sadies Old Vine Series är något helt annat. I denna söker han gamla, ibland bortglömda, vingårdar med druvor som är eller en gång var vanliga i Sydafrika. Här finns bl a Pofadder som görs på cinsault som planterades på 1950-talet, Soldaat – en grenache som görs på druvor från upp emot 100-år gamla stockar och Skurfberg som görs på druvor från gamla chenin blanc-stockar. 

Filosofin med Old Vine Series är att göra så lite som möjligt. Att skörda optimalt mogna druvor och låta jäsningen ha sin gång. Att inte tillsätta något och att buteljera med så små mängder svavel som möjligt. 

Eben Sadie är också medlem av och var med och grundade Swartland Independent - en rörelse som just har som mål att göra autentiska och naturliga viner från Swartland utan onödiga tillsatser och med så lite manipulation som möjligt. 

http://www.thesadiefamily.com

Karta