Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Sadie Family T Voetpad  2016

Vad tyckte du?

Sadie Family T Voetpad  2016

Sydafrika, Swartland, 750 ml, 13,5%

T Voetpad (stig på holländska) är ett av de unika vinerna i Eben Sadies Old Vine-series - en serie viner som görs med minimal mänksklig intervention från gamla bortglömda vingårdar på Sydafrikas västkust. Den här gången har Sadie gått utanför Swartland och hämtat druvorna från en vingård i Elands Ba ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2016

Druvor

Chenin Blanc, Muscat, Palomino, Semillon

Smaknotering

Drickes
2017-2022
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
10ºC
Lufta vinet
1 timme

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

 

Vinet

T Voetpad (stig på holländska) är ett av de unika vinerna i Eben Sadies Old Vine-series - en serie viner som görs med minimal mänksklig intervention från gamla bortglömda vingårdar på Sydafrikas västkust. Den här gången har Sadie gått utanför Swartland och hämtat druvorna från en vingård i Elands Bay drygt 20 mil norr om Cape Town. 

T Voetpad och de andra vinerna i The Old Vine Series hämtar frukten från vingårdar som spårats upp av vitikulturkonsulten Rosa Kruger och Sadie. En del av vingården som ligger bakom T Voetpad är planterad redan 1887 vilket gör den till en av Sydafrikas äldsta. Förhållandena är dessutom extrema - “It’s one of the most extreme vineyards I’ve ever seen,”but it seems to have the ability to override the stresses of the climate”, säger Rosa Kruger om platsen som kallats "the gates of hell".

Vingården är inte större än 1,4 hektar och är planterad med semillon blanc, semillon gris, muscat och palomino som får lite draghjälp av chenin blanc. Resultatet är ett otroligt friskt vin (trots vären och hettan i klimatet) med en fantastisk komplexitet. 

Producenten

Eben Sadie är ett av de största namnen i Sydafrika. Han är närmast kultförklarad och många vinmakare har honom som förebild. Eben Sadie har arbetat med några världens bästa vinproducenter men är sedan 15 år tillbaka hemma i Swartland för att göra några av Sydafrikas, för att inte säga världens, bästa och mest intressanta viner. Och han är helt klart en av anledningarna till att Swartland numera är Sydafrikas kanske mest intressanta vindistrikt. 

Eben Sadie jobbar med ett minimum av manipulation och ett maximum av tydlighet i terroir och smaker. Han gör det med hjälp av flera olika uttryck. Hans prestigeviner är den röda Columella (som rankas bland Sydafrikas bästa viner på syrah - men som visserligen är syrahdominerad men egentligen mer av en Rhôneblandning med lite moruvèdre och grenache i mixen) och den vita Palladius (också det en blandning av chenin blanc, grenache blanc, clairette, verdelho, viognier, semillon gris, semillon blanc, chardonnay och rousanne) är som han själv uttrycker det "en jakt efter perfektion". Hans försök att göra så perfekta viner som möjligt. 

Eben Sadies Old Vine Series är något helt annat. I denna söker han gamla, ibland bortglömda, vingårdar med druvor som är eller en gång var vanliga i Sydafrika. Här finns bl a Pofadder som görs på cinsault som planterades på 1950-talet, Soldaat – en grenache som görs på druvor från upp emot 100-år gamla stockar och Skurfberg som görs på druvor från gamla chenin blanc-stockar. 

Filosofin med Old Vine Series är att göra så lite som möjligt. Att skörda optimalt mogna druvor och låta jäsningen ha sin gång. Att inte tillsätta något och att buteljera med så små mängder svavel som möjligt. 

Eben Sadie är också medlem av och var med och grundade Swartland Independent - en rörelse som just har som mål att göra autentiska och naturliga viner från Swartland utan onödiga tillsatser och med så lite manipulation som möjligt. 

http://www.thesadiefamily.com

Karta