Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Vingården Villa Mathilda Solaris 2014

Vad tyckte du?

Vingården Villa Mathilda Solaris 2014

Sverige, Sverige, 500 ml, 14,5%

Druvorna till vinet skördades för hand i slutet september 2014. En mycket varm och solig sommar har gett vinet osedvanliga kvaliteter. Det märks nu också att vinstockarna har växt nästan tio år, en lång tid för att vara i Sverige. Efter avstjälkning fick druvmassan ligga med skalkontakt, s k kallmac ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2014

Druvor

Solaris

Smaknotering

Årgång 2014 måste vara den fylligaste av Villa Mathildas solaris-viner sedan starten 2010 (vilket också märks på alkoholnivån - 14,5 procent). Vinet har en chardonnayaktig kropp med tropisk frukt, citrus, äpplen och mineral. Smaken är koncentrerad och djup och hänger kvar länge i munnen. Imponerande!

Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
500 ml

Så tycker experterna

Winefinders Wine Team
"Villa Mathildas fetaste solaris hittills"

Villa Mathilda följer upp sina mycket fina 2013-viner med två nya releaser - Solaris och Siegerrebe - båda från 2014. Borta är förra årets nyhet - cuvéen - som var en blandning av solaris och siegerrebe. I år har man istället fokuserat på de två enskilda vinerna. Solarisen är kanske den fetaste man gjort - fyllig och smakrik med äpplen, citrus, tropisk frukt och kryddor. Allt med en lång eftersmak. Det här är bland det bästa som görs av svenska vinbönder.

Winefinder

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Druvorna till vinet skördades för hand i slutet september 2014. En mycket varm och solig sommar har gett vinet osedvanliga kvaliteter. Det märks nu också att vinstockarna har växt nästan tio år, en lång tid för att vara i Sverige. Efter avstjälkning fick druvmassan ligga med skalkontakt, s k kallmaceration. Jäsningen sker i rostfria tankar under låg temperatur. Det färdiga vinet har legat på sin jästfällning ”sur lie”, med regelbundet battonage (omrörning). Vinet har inte filtrerats, för att behålla så mycket aromämnen som möjligt.

Producenten

Marie-Louise och Carl-Magnus Hedin på Villa Mathilda är pionjärer bland de svenska vinbönderna. De satte sina vinrankor redan på våren 2006 och är därmed den äldsta av vingårdarna på Kullahalvön. Man jobbar småskaligt och med minutiös kontroll över alla detaljer. Rankorna beskärs och gallras mycket tufft för att få så hög kvalitet som möjligt. Och ingenting lämnas åt slumpen.

Den första experimentella årgången kom 2010 men den var man inte alls nöjda med. Redan året därpå hade man gjort sin hemläxa och släppte den första kommersiella årgången på marknaden. Produktionen är liten och Villa Mathilda har enbart 1000 vinstockar att tillgå vilka ger mellan 700-800 flaskor vin. 

Vinerna, en solaris och en siegerrebe, har fått riktigt bra recensioner av svenska vinskribenter och finns listade hos flera restauranger - bland andra Sjömagasinet i Göteborg. Årgång 2013 gjorde man även en cuvée - eller en blandning - på solaris och siegerrebe men redan 2014 avskaffades denna till förmån för de mer eller mindre druvrena vinerna som buteljeras var för sig. http://villamathilda.com/

Karta