Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Belondrade y Lurton Belondrade y Lurton 2009

Belondrade y Lurton Belondrade y Lurton 2009

Spanien, Rueda, 750 ml, 13,5%

Vinet När jag besöker toppkrogar i Spanien och ber sommelieren att rekommendera något trevligt vitt vin är det mycket vanligt att Belondrade Lurton kommer upp. Få vita viner i Spanien har samma höga anseende. Detta vin, som uteslutande är producerat av Verdejo, har fått jäsa på fat av fransk och ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2009

Smaknotering

the sommelier’s note | Detta är ett riktigt bra vitt all-roundvin. Medelfylligt, fin syra och fin fruktighet gör det mycket lätt att passa ihop med mat av många slag. Tasting note Vinet har en tydlig men inte för dominant fatkaraktär och en viss rökighet. Doften har inslag av gula äpplen och nötter. Smaken är torr och frisk med en bra fyllighet och lång eftersmak.

Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml

Kundbetyg

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinets struktur och frukt fungerar utmärkt med smakrika fiskrätter. Varför inte prova till lax- och krabbkakor sweet chili? Vinets syra lyfter strukteran på kakan och frukten möter den söta chilisåsen utmärkt. En skön rätt för försommarmiddagen på terassen.

Vinet

Vinet

När jag besöker toppkrogar i Spanien och ber sommelieren att rekommendera något trevligt vitt vin är det mycket vanligt att Belondrade Lurton kommer upp. Få vita viner i Spanien har samma höga anseende. Detta vin, som uteslutande är producerat av Verdejo, har fått jäsa på fat av fransk och amerikansk ek (från Missouri). Sedan låter man vinet ligga på jästfällningen i sammanlagt 11 månader. Vinet får slutligen vila på butelj i ytterligare 4 månader innan det släpps på marknaden. 80 000 flaskor produceras årligen av detta vin, där exporten utgör en stor del av försäljningen.I vinet känner man gula päron, persika och vanilj. En typisk mineralkaraktär är tydlig i detta smakrika vin.

LAGRINGSHORISONT Ett vin att njuta redan idag samtidigt som det håller sig på toppnivå i källaren några år framåt. Drick 2012 - 2015.

Producent

Didier Belondrade är en fransman som förälskade sig i Spanien. Han gifte sig med en kvinna från det stora vinimperiet Lurton i Bordeaux och 1994 etablerade sig på Quinta San Diego. Namnet är efter sonen Diego. De håller till i kommunen La Seca i spanska Rueda i distriktet Castilla y León ca. 20 mil norr om Madrid. I denna DO är i princip nästan bara oekat friskt vitt vin av druvan Verdejo tillåtet, men på senare år finns en handfull producenter som börjat med en jäsning av musten på ekfat.

Producenten

Didier Belondrade är en fransman som förälskade sig i Spanien. Han gifte sig med en kvinna från det stora vinimperiet Lurton i Bordeaux och 1994 etablerade sig på Quinta San Diego. Namnet är efter sonen Diego. De håller till i kommunen La Seca i spanska Rueda i distriktet Castilla y León ca. 20 mil norr om Madrid. I denna DO är i princip nästan bara oekat friskt vitt vin av druvan Verdejo tillåtet, men på senare år finns en handfull producenter som börjat med en jäsning av musten på ekfat och flera prestigeviner har blivit allt mer uppmärksammade. 
http://www.belondradeylurton.com/

Karta