Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bodegas Artadi Vina El Pison 2014

Bodegas Artadi Vina El Pison 2014

Ekologisk

Spanien, Rioja, 750 ml, 14%

År 1945 planterade Jenaro San Pedro Carrera 2,4 hektar främst Tempranillo och lite Graciano. Jordmånen domineras av sand, kalk och sten och i kombination med klimatförhållandena, ger det en unik terroir för att producera en av världens största viner. Efter jäsning får vinet åldras 18 månader på nya ···

Styckvis

2 306:-

/flaska
Låda (6 st)

2 296:-

/flaska, totalt 13 776:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2014

Druvor

Tempranillo

Smaknotering

Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18ºC
Lufta vinet
2 timmar

Så tycker experterna

WineAdvocate
96-98 p "2014 is a slightly more generous vintage than 2013 with rounder tannins that provide a more dynamic sensation. "

If all of the unbottled 2014s felt a little closed and backward, the case of the 2014 Viña El Pisón was even more so; this is a wine that tends to be reticent in its youth. As the winery left the Rioja appellation at the end of 2015, all of the 2014s will be sold without appellation. They didn't have new labels to show, but most likely they will not mention anything other than the province (Álava) and Spain. This should have been bottled a few days before I tasted it, but a problem with some corks prevented them from doing it and what I tasted was a final sample from tank with all of the adjustments already done. 2014 is a slightly more generous vintage than 2013 with rounder tannins that provide a more dynamic sensation. The nose was ungiving and even after a couple of hours in the glass the wine had not moved much. There are subtle notes from the élevage that suggest that some time in bottle should do it good, but it is still quite primary. So you have to guide yourself by the palate at this point in time. I think the main difference with the wines from ten years ago is the integration of the oak. This now feels purer and more elegant, better balanced and possibly with a brighter future in bottle. I had encountered a bottle of 2004 a few months ago and it still showed excess oak. 6 600 bottles.

Kundbetyg

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

År 1945 planterade Jenaro San Pedro Carrera 2,4 hektar främst Tempranillo och lite Graciano. Jordmånen domineras av sand, kalk och sten och i kombination med klimatförhållandena, ger det en unik terroir för att producera en av världens största viner. Efter jäsning får vinet åldras 18 månader på nya franska ekfat och inte filtreras före buteljering. El Pison produceras endast i de bästa årgångarna. Den unika terroir ger vinet en elegant, smidig och finesserig eftersmak som nästan kan tuggas. Vinet kan vara 4-5 timmar syresättning redan avnjutas ung, men kommer att utvecklas en stor komplexitet efter 7-8 år i flaskan. Du kan spara vinet upp till 40 år från årgångsdatum under bästa möjliga förhållanden. Ett vin som ska upplevas! Ett vin som normalt får mellan 96 och 100 poäng av Robert Parker.

Vingården Artadi, grundades 1985 av en grupp vinodlare och en av dem är Juan Carlos López de Lacalle. Vingården ligger i byn Laguardia. Som är en del av Rioja Alavesa regionen. Under årens lopp har bodega fokusera mer på ursprung än på modern vinproduktion som följer de lagar som man har i Rioja. Beteckningar som Crianza, Reserva och Gran Reserva, som fastställer minimiåldringskrav. Som en följd av beslutet kommer Artadi inte längre visa Riojas benämningar på sina etiketter eftersom vingården vill stå fast vid att göra vinerna på sitt eget sätt enligt gamla metoder. Idag gör man superviner och år efter år får vinerna höga poäng av vinkritikerna.

Producenten

Artadi grundades i form av ett kooperativ i mitten av 80-talet. Vinmakaren Juan Carlos Lopes de la Calle hade bestämt sig för att bevisa den stora potential som han ansåg att tempranillodruvan hade. Detta har han sedan dess bevisat genom sina Artadiviner som kommer från högt belägna mycket gamla vingårdar med ett mycket lågt skördeuttag i den kalkrika jorden i Rioja Alavesa.

Idag äger Juan-Carlos tillsammans med sin vinmakarkollega Jean-Francoise 70 hektar med vingårdar runt staden Laguardia i Alavesa. Den kalkrika jorden är unik för Alavesa och finns inte i Rioja Baja eller i Rioja Alta. Juan-Carlos är en perfektionist och experimenterar ständigt med olika kloner och rotstockar för Tempranillo. Han avskyr den porösa, amerikanska viteken och använder bara den mer kompakta franska eken.

Artadi producerar en mängd olika viner - bland annat Viña El Pison från en vingård planterad 1947, Pagos Viejos från 75-åriga stockar och de främsta åren produceras även Artadis supercuvée som heter Grandes Añades från 70-100-åriga stockar. I stallet finns även en Crianza som heter Viñas de Gain och en vit Rioja. På senare år har man dessutom lagt till tre nya enskilda vingårdsviner - Vadeginés, La poza de Ballesteros och El Carretil.

Till de främsta cuvéerna används 100 % ny ek i allt från 18 till 32 månader men han sätter inte ut Reserva på etiketten och om han fick som han ville skulle det inte ens stå Rioja på etiketten utan endast Alavesa. Så unika anser han att dessa vingårdar är.

Sedan 1999 så har Juan Carlos Lopes de la Calle ett projekt i Alicante på 40 hektar i södra Spanien, kallat El Sequé. Här odlas monastrell från mycket gamla vinstockar (100 år) som växer 600 meter över havet. De flesta känner till druvan under det franska namnet mourvedre som har sitt högsäte i Bandol i södra Frankrike. Det odlas även små kvantiteter cabernet sauvignon och syrah. Jorden här nere i Spanien är också mycket kalkrik och det varmare klimatet ger intensiva mycket kraftiga och lagringsdugliga viner. Detta projekt har blivit en milstolpe i produktionen av kvalitetsvin i södra Spanien.

Karta