Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bodegas Artadi Vina El Pison 2013

Bodegas Artadi Vina El Pison 2013

Ekologisk

Spanien, Rioja, 750 ml, 14%

DRUVOR 100% tempranillo År 1945 planterade Jenaro San Pedro Carrera 2,4 hektar främst Tempranillo och lite Graciano. Jordmånen domineras av sand, kalk och sten och i kombination med klimatförhållandena, ger det en unik terroir för att producera en av världens största viner. Efter jäsning får vinet ···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2013

Druvor

Tempranillo

Smaknotering

Stor komplex doft av mörka bär, lingon, lakrits, violer, bläck, mukot och lite lagerblad. Smaken är fyllig, tät och mycket komplex. Vinet har en fantastisk kombination av kraft och elegans och är väldigt harmoniskt och balanserat. Lång eftersmak med lager på lager av mörk, tät frukt.

Drickes
2015-2022
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
2 timmar

Kundbetyg

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

DRUVOR 100% tempranillo

År 1945 planterade Jenaro San Pedro Carrera 2,4 hektar främst Tempranillo och lite Graciano. Jordmånen domineras av sand, kalk och sten och i kombination med klimatförhållandena, ger det en unik terroir för att producera en av världens största viner. Efter jäsning får vinet åldras 18 månader på nya franska ekfat och inte filtreras före buteljering. El Pison produceras endast i de bästa årgångarna. Den unika terroir ger vinet en elegant, smidig och finesserig eftersmak som nästan kan tuggas. Vinet kan vara 4-5 timmar syresättning redan avnjutas ung, men kommer att utvecklas en stor komplexitet efter 7-8 år i flaskan. Du kan spara vinet upp till 40 år från årgångsdato under bästa möjliga förhållanden. Ett vin som ska upplevas! Ett vin som normalt får mellan 96 och 100 poäng av Robert Parker.

Vingården Artadi, grundades 1985 av en grupp vinodlare och en av dem är Juan Carlos López de Lacalle. Vingården ligger i byn Laguardia. Som är en del av Rioja Alavesa regionen. Under årens lopp har bodega fokusera mer på ursprung än på modern vinproduktion som följer de lagar som man har i Rioja. Beteckningar som Crianza, Reserva och Gran Reserva, som fastställer minimiåldringskrav. Som en följd av beslutet kommer Artadi inte längre visa Riojas benämningar på sina etiketter eftersom vingården vill stå fast vid att göra vinerna på sitt eget sätt enligt gamla metoder. Idag gör man superviner och år efter år får vinerna höga poäng av vinkritikerna.

Producenten

Artadi grundades i form av ett kooperativ i mitten av 80-talet. Vinmakaren Juan Carlos Lopes de la Calle hade bestämt sig för att bevisa den stora potential som han ansåg att tempranillodruvan hade. Detta har han sedan dess bevisat genom sina Artadiviner som kommer från högt belägna mycket gamla vingårdar med ett mycket lågt skördeuttag i den kalkrika jorden i Rioja Alavesa.

Idag äger Juan-Carlos tillsammans med sin vinmakarkollega Jean-Francoise 70 hektar med vingårdar runt staden Laguardia i Alavesa. Den kalkrika jorden är unik för Alavesa och finns inte i Rioja Baja eller i Rioja Alta. Juan-Carlos är en perfektionist och experimenterar ständigt med olika kloner och rotstockar för Tempranillo. Han avskyr den porösa, amerikanska viteken och använder bara den mer kompakta franska eken.

Artadi producerar en mängd olika viner - bland annat Viña El Pison från en vingård planterad 1947, Pagos Viejos från 75-åriga stockar och de främsta åren produceras även Artadis supercuvée som heter Grandes Añades från 70-100-åriga stockar. I stallet finns även en Crianza som heter Viñas de Gain och en vit Rioja. På senare år har man dessutom lagt till tre nya enskilda vingårdsviner - Vadeginés, La poza de Ballesteros och El Carretil.

Till de främsta cuvéerna används 100 % ny ek i allt från 18 till 32 månader men han sätter inte ut Reserva på etiketten och om han fick som han ville skulle det inte ens stå Rioja på etiketten utan endast Alavesa. Så unika anser han att dessa vingårdar är.

Sedan 1999 så har Juan Carlos Lopes de la Calle ett projekt i Alicante på 40 hektar i södra Spanien, kallat El Sequé. Här odlas monastrell från mycket gamla vinstockar (100 år) som växer 600 meter över havet. De flesta känner till druvan under det franska namnet mourvedre som har sitt högsäte i Bandol i södra Frankrike. Det odlas även små kvantiteter cabernet sauvignon och syrah. Jorden här nere i Spanien är också mycket kalkrik och det varmare klimatet ger intensiva mycket kraftiga och lagringsdugliga viner. Detta projekt har blivit en milstolpe i produktionen av kvalitetsvin i södra Spanien.

Karta