Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bodegas Artadi La Poza de Ballesteros 2013

Vad tyckte du?

Bodegas Artadi La Poza de Ballesteros 2013

Ekologisk

Spanien, Rioja, 750 ml, 14%

No 88 James Suckling Top 100 Spanish Wines of 2016 DRUVOR 100% tempranillo På ca 3,6 hektar, stor är växtplatsen La Poza de Ballesteros, som ligger syd om byn Laguardia. Marken är idag konverterad till eko-odling. Här odlar man tempranillo fullt ut och stockarna håller hög ålder. Ca mellan 35 till ···

Styckvis

849:-

/flaskaOrd. pris 961:-
Låda (6 st)

839:-

/flaska, totalt 5 034:- Ord. pris 5 706:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2013

Druvor

Tempranillo

Smaknotering

Stor, komplex, ung, tät och koncentrerad doft med mörkar bär och fina fat. Smaken är fyllig och samtidigt mycket elegant. Mogna mörka och röda bär, bra syra och en mycket elegant tanninstruktur. Stort vin med lång, balanserad eftersmak.

Drickes
2014-2023
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
2 timmar

Så tycker experterna

James Suckling
94 p "This is racy and refined"

Exuberant aromas with blackberries, cacao and hints of graphite. Dried flowers as well. Polished, superfine tannins and a clean and concentrated finish. Single vineyard. This is racy and refined. A lot of wood tannin underneath, but this will come out beautifully with time. Better in 2018.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

No 88 James Suckling Top 100 Spanish Wines of 2016

DRUVOR 100% tempranillo

På ca 3,6 hektar, stor är växtplatsen La Poza de Ballesteros, som ligger syd om byn Laguardia. Marken är idag konverterad till eko-odling. Här odlar man tempranillo fullt ut och stockarna håller hög ålder. Ca mellan 35 till 65 år är åldern på stockarna som aldrig har varit utsatta för kemiska angrepp. Jordmånen är mager och rötterna går långt ner i jordmånen på jakt efter grundvattnet. Det ger feta viner i doft och smak som ger helt unika vintyper som idag saknar ursprungsbetäckning, som andra Rioja viner har idag. eftersom man anser att man ska tillverka sina viner på det gamla sättet.

Vingården Artadi, grundades 1985 av en grupp vinodlare och en av dem är Juan Carlos López de Lacalle. Vingården ligger i byn Laguardia. Som är en del av Rioja Alavesa regionen. Under årens lopp har bodega fokusera mer på ursprung än på modern vinproduktion som följer de lagar som man har i Rioja. Beteckningar som Crianza, Reserva och Gran Reserva, som fastställer minimiåldringskrav. Som en följd av beslutet kommer Artadi inte längre visa Riojas benämningar på sina etiketter eftersom vingården vill stå fast vid att göra vinerna på sitt eget sätt enligt gamla metoder. Idag gör man superviner och år efter år får vinerna höga poäng av vinkritikerna.

Producenten

Artadi grundades i form av ett kooperativ i mitten av 80-talet. Vinmakaren Juan Carlos Lopes de la Calle hade bestämt sig för att bevisa den stora potential som han ansåg att tempranillodruvan hade. Detta har han sedan dess bevisat genom sina Artadiviner som kommer från högt belägna mycket gamla vingårdar med ett mycket lågt skördeuttag i den kalkrika jorden i Rioja Alavesa.

Idag äger Juan-Carlos tillsammans med sin vinmakarkollega Jean-Francoise 70 hektar med vingårdar runt staden Laguardia i Alavesa. Den kalkrika jorden är unik för Alavesa och finns inte i Rioja Baja eller i Rioja Alta. Juan-Carlos är en perfektionist och experimenterar ständigt med olika kloner och rotstockar för Tempranillo. Han avskyr den porösa, amerikanska viteken och använder bara den mer kompakta franska eken.

Artadi producerar en mängd olika viner - bland annat Viña El Pison från en vingård planterad 1947, Pagos Viejos från 75-åriga stockar och de främsta åren produceras även Artadis supercuvée som heter Grandes Añades från 70-100-åriga stockar. I stallet finns även en Crianza som heter Viñas de Gain och en vit Rioja. På senare år har man dessutom lagt till tre nya enskilda vingårdsviner - Vadeginés, La poza de Ballesteros och El Carretil.

Till de främsta cuvéerna används 100 % ny ek i allt från 18 till 32 månader men han sätter inte ut Reserva på etiketten och om han fick som han ville skulle det inte ens stå Rioja på etiketten utan endast Alavesa. Så unika anser han att dessa vingårdar är.

Sedan 1999 så har Juan Carlos Lopes de la Calle ett projekt i Alicante på 40 hektar i södra Spanien, kallat El Sequé. Här odlas monastrell från mycket gamla vinstockar (100 år) som växer 600 meter över havet. De flesta känner till druvan under det franska namnet mourvedre som har sitt högsäte i Bandol i södra Frankrike. Det odlas även små kvantiteter cabernet sauvignon och syrah. Jorden här nere i Spanien är också mycket kalkrik och det varmare klimatet ger intensiva mycket kraftiga och lagringsdugliga viner. Detta projekt har blivit en milstolpe i produktionen av kvalitetsvin i södra Spanien.

Karta