Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Vega Sicilia Valbuena 2012

Vad tyckte du?

Vega Sicilia Valbuena 2012

Spanien, Ribera del Duero, 750 ml, 14%

Valbuena bör inte ses som Ùnicos ”andravin” utan som ett ”annat vin”, menar Javier Ausas som är vinmakare på kultproducenten. Vinet brukar vara en blend på Tinta fino (tempranillo) och merlot, men eftersom merlotdruvorna inte trivdes den här årgången valde man att inte använda dem alls. Årgång 2012 ···

Styckvis

1 161:-

/flaska
Låda (6 st)

1 151:-

/flaska, totalt 6 906:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2012

Druvor

Tempranillo

Smaknotering

Stor och komplex doft av röda och mörka bär, torkad frukt, ekfat, mineral. Smaken är djup, lätt utvecklad och välbalanserad med fin fyllighet, inlindade tanniner och ett långt, balanserat avslut. 

Drickes
2017-2026
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Så tycker experterna

WineAdvocate
95 p "Precise and elegant"

The 2012 Valbuena was cropped from a vintage with a very dry and warm summer that resulted in very healthy grapes. Since the 2010 vintage, this wine is fermented plot by plot following the findings from a soils study they did. The élevage is in French and American oak barrels that on average lasts some 18 months followed by another 18 months in 20,000-liter oak vats, but of course some lots had more time in barrique and others more time in vat. It has ripe tannins and a powerful mouthfeel but with a soft texture. Even if it's not widely mentioned, it always has had some French grapes, mainly Merlot, but this 2012 is the first Valbuena ever to be really 100% Tempranillo, because the Merlot did not behave well in this warm and dry year. It follows the path opened by the 2010, more precise and elegant, rounded by that extra time in larger vats to finish polishing the tannins. I find this 2012 halfway between 2010 and 2011. It has depth and elegance, more serious than Alión, which is always the (maybe unfair) comparison. 174 545 bottles and some larger formats were filled in April 2014.

James Suckling
94 p " The depth and intensity to this wine is focused and rich"

The depth and intensity to this wine is focused and rich with so much chocolate, coffee and hazelnut character. It is full bodied and very polished with juicy tannins. Light, angular edge.

Decanter
93 p "There’s nothing missing, not even for the most exacting of Vega enthusiasts."

The 2012 Valbuena is a stripling, but is already showing real charm. This is a particularly interesting vintage, as the Merlot which usually forms part of the blend is absent due to crop failure. Despite this, there’s nothing missing, not even for the most exacting of Vega enthusiasts. Aromatically, the wine is very elegant with violets and roses overlaying the red fruit and notes of cedar.

The palate is long and pure, lifted by well balanced acidity. The tannins are still young and firm and naturally need more time. The finish is very long, with a mocha richness. 100% Tinto Fino. Aged for five years in new and used French and American barrels and 20,000 litre vats.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Valbuena bör inte ses som Ùnicos ”andravin” utan som ett ”annat vin”, menar Javier Ausas som är vinmakare på kultproducenten. Vinet brukar vara en blend på Tinta fino (tempranillo) och merlot, men eftersom merlotdruvorna inte trivdes den här årgången valde man att inte använda dem alls. Årgång 2012 blev däremot strålande för tinta fino. Vinet lagrades i hela fem år på nya och gamla franska och amerikanska stora fat.

Producenten

Bodegas Vega Sicilia förblir ett riktmärke för världens stora röda viner. Don Eloy Lecanda y Chaves planterade sina första stockar här i Ribera del Duero 1864 och på farmen som han då kallade Vega de Santa Cecilia. Men det var inte bara spanska druvor som planterdes (främst tempranillo eller tinta fino) utan även en hel del cabernet sauvignon, merlot och malbec. 

Egendomen som idag går under namnet Vega Sicilia är det nog få som har kunnat undgå att höra talas om. Länge var Vega Sicilia den enda Bodegan i regionen bortsett från några småodlingar för privat bruk. Då var vinerna också extremt traditionella och prestigevinet Unico gjordes bara bra år och fick minst tio år på fat innan det buteljerades. 

Idag är egendomen lite modernare och låter fatlagringen styras av frukten och inte av dogmer. Förutom Unico gör man även Vega Sicilia Vabluena 5 Años som släpps tidigare än Unico och är mer lättillgänglig och kan drickas tidigare. Priserna har alltid varit och är fortfarande höga men så tillhör vinerna också Spaniens bästa.

Förutom vinerna i Ribera gör Vega Sicilia ett av de bästa vinerna i regionen Toro på egendomen Pintia. Tillsammans med Benjamin de Rotschild äger man egendomen Macán i Rioja. Man är också delägare i Oremus i Tokaij i Ungern.

RIBERA DEL DUERO: Över 3 % av vingårdarna i Ribera del Duero planterades före 1900, ungefär 8 % före 1930 och 23 % före 1960 så det finns en rik flora av gamla vingårdar, mestadels med Tempranillo och till viss del Garnacha. 

TEMPRANILLO: Javier Ausás, ansvarig vinmakare på Vega Sicilia uttryckte ”Tempranillo är vår entrecôte, de övriga druvorna är salt och peppar”. Och det är relativt lätt att tänka så, Tempranillo som också går under namnet Tinta del País eller Tinto Fino dominerar i princip alla viner.

http://www.vega-sicilia.com

Karta