Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Vega Sicilia Unico 2008

Vad tyckte du?

Vega Sicilia Unico 2008

Spanien, Ribera del Duero, 750 ml, 14%

Ett av Spaniens mest eftertraktade viner. En Unico lämnar aldrig egendomen före 10 års ålder, och först när det anses färdigt för konsumtion. Detta betyder att vinerna inte släpps analogt utan i mognads- och utvecklingsordning. Den berömda årgången 1970 låg till exempel 16 år på fat före försäljning ···

Styckvis

3 400:-

/flaska
Låda (3 st)

3 400:-

/flaska, totalt 10 200:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2008

Druvor

Cabernet Sauvignon, Tempranillo

Smaknotering

Vinet har en stor, tät doft med aromer av mörka körsbär, kakao, söta kryddor, läder, choklad, ceder och plommon. Smaken är fyllig och komplex med välbalanserade tanniner och en mycket lång eftersmak.

Drickes
2018-2032
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Så tycker experterna

WineSpectator
96 p "A triumph for the vintage conditions."

"2008 was a challenging vintage in Ribera del Duero, a vintage marked by a severe frost on September 24th. The vineyards of Vega Sicilia were saved by some anti-frost burners that really made the difference. Even though, there are only some 70,000 bottles of 2008 Único, a wine that will be released around March 2016 after the 2007, and before they sell 2005 and 2006. It is a fresher, more mineral version of Vega, and very much Vega in character. It has a certain aroma that I cannot define that I also found in the 2011 Valbuena. The palate is surprisingly polished; the wine is quite accessible from now on, with fine tannins and a subtle thread of acidity going through the core. This is a lighter version of Único, but one style I like very much; it is a wine that should drink well throughout its life. A triumph for the vintage conditions."

Vinous
96 p "Powerful, expansive aromas."

"Opaque ruby. Powerful, expansive aromas of cherry liqueur, cassis, pipe tobacco, incense and pungent flowers show outstanding clarity and pick up a smoky mineral quality with air. Stains the palate with concentrated dark berry, bitter cherry and rose pastille flavors that are complicated by notes of mocha, cola and Indian spices. Distinctly generous in style but there is outstanding energy here as well. The gently tannic, dark-fruit-dominated finish emphatically echoes the spice and floral notes and lingers with striking persistence. Production for this bottling was cut by over half in this challenging vintage and the result shows what can happen when severe selection is applied in the vineyard and cellar. Speaking of tough years, the 2002 version of this iconic wine, from a vintage that has been ignored at best and vilified at worst, is drinking beautifully right now. In fact, it appears to have just entered its drinking window: its fruit is still a bit on the youthful side while its tannins have begun to recede. Like this 2008, it is a textbook example of what great vineyards, diligent farming and serious winemaking can accomplish under difficult circumstances."

WineSpectator
94 p "Harmonious and graceful."

"Savory flavors of tobacco, mineral, smoke and spice frame a core of cherry and pomegranate in this red. Harmonious and graceful, supported by well-integrated tannins and fresh acidity. Has deceptive depth and complexity."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Ett av Spaniens mest eftertraktade viner. En Unico lämnar aldrig egendomen före 10 års ålder, och först när det anses färdigt för konsumtion. Detta betyder att vinerna inte släpps analogt utan i mognads- och utvecklingsordning. Den berömda årgången 1970 låg till exempel 16 år på fat före försäljning. Vinerna som regel ungefär tio år på fat. Få andra egendomar är så minutiöst noggranna vid sin vinmakning som Vega Sicilia och det belönar sig - vinerna räknas till Spaniens absolut bästa. 2008 var en svårare årgång i Spanien och här förstår man verkligen hur stor roll producentens kunskap spelar in - Vega Sicilia levererar ett av årgångens bästa viner i Spanien. Typiskt för sin stil och oerhört komplext.

Producenten

Bodegas Vega Sicilia förblir ett riktmärke för världens stora röda viner. Don Eloy Lecanda y Chaves planterade sina första stockar här i Ribera del Duero 1864 och på farmen som han då kallade Vega de Santa Cecilia. Men det var inte bara spanska druvor som planterdes (främst tempranillo eller tinta fino) utan även en hel del cabernet sauvignon, merlot och malbec. 

Egendomen som idag går under namnet Vega Sicilia är det nog få som har kunnat undgå att höra talas om. Länge var Vega Sicilia den enda Bodegan i regionen bortsett från några småodlingar för privat bruk. Då var vinerna också extremt traditionella och prestigevinet Unico gjordes bara bra år och fick minst tio år på fat innan det buteljerades. 

Idag är egendomen lite modernare och låter fatlagringen styras av frukten och inte av dogmer. Förutom Unico gör man även Vega Sicilia Vabluena 5 Años som släpps tidigare än Unico och är mer lättillgänglig och kan drickas tidigare. Priserna har alltid varit och är fortfarande höga men så tillhör vinerna också Spaniens bästa.

Förutom vinerna i Ribera gör Vega Sicilia ett av de bästa vinerna i regionen Toro på egendomen Pintia. Tillsammans med Benjamin de Rotschild äger man egendomen Macán i Rioja. Man är också delägare i Oremus i Tokaij i Ungern.

RIBERA DEL DUERO: Över 3 % av vingårdarna i Ribera del Duero planterades före 1900, ungefär 8 % före 1930 och 23 % före 1960 så det finns en rik flora av gamla vingårdar, mestadels med Tempranillo och till viss del Garnacha. 

TEMPRANILLO: Javier Ausás, ansvarig vinmakare på Vega Sicilia uttryckte ”Tempranillo är vår entrecôte, de övriga druvorna är salt och peppar”. Och det är relativt lätt att tänka så, Tempranillo som också går under namnet Tinta del País eller Tinto Fino dominerar i princip alla viner.

http://www.vega-sicilia.com