Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Dominio de Pingus Pingus 2017

Vad tyckte du?

Dominio de Pingus Pingus 2017

Spanien, Ribera del Duero, 750 ml, 15%

Peter Sisseck är ett av vinvärldens stora namn. Men namnet på Spaniens främsta kultvin är det faktiskt hans danska faster som ligger bakom. Det var hon som gav honom smeknamnet Pingus efter en dansk seriefigur när hon tröttnat på att blanda ihop honom med en annan Peter i släkten. Hans extraordinära ···

Styckvis

9 995:-

/flaska
Låda (6 st)

9 995:-

/flaska, totalt 59 970:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2017

Druvor

Tinta Fino

Smaknotering

Kraftfull, koncentrerad doft med fantastiskt djup, mörka bär, björnbär, körsbär samt en fin mineralton. Lång, ungdomlig, eftersmak med fantastisk syra och karaktär av rostade ekfat, inslag av kryddor, björnbär, plommon och kakao. Vinet har en fantastisk balans mellan koncentration, kraft och svalodlad elegans

Drickes
2020-2032
Alkoholhalt
15%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

James Suckling
97-98 p "Extremely long and powerful."

The brightness and intensity here is fantastic with density and firmness that is most impressive. Squared-off tannins give this classicism and beauty. Full body. Extremely long and powerful. One to watch.

WineAdvocate
96 p "There are alternate sensations of ripeness and herbal aromas."

I also tasted the 2017 Pingus, which had a tough competition with the bottled 2016 and a barrel sample of the 2018 (and the fermenting 2019, but that doesn´t really count). 2017 was a weird vintage for the zone, as the year was marked by one spring frost that decimated the crop and completely changed the balance of the year. In 2007, they put a windmill in one of the plots, and although the plot was not able to escape the frost, it was not as acute as it was in the Flor de Pingus vineyards, where they lost up to 40% of the crop. At the Pingus vineyards, they lost some 25% of the grapes. They started the élevage in used barriques, where they wine matured for 12 months, and then moved the wine to larger barrels so they could extend the aging. There are alternate sensations of ripeness and herbal aromas. You can see a little bit of the tannic style of a concentrated year (1995, 2004, 2014), which is very different from fluid years like 2016 or 1996, with a rustic Ribera character. They saved the vintage with their knowledge of their vineyards, whereas in the past, a vintage like this could have been a disaster. Sometimes wines like this can have an unexpected development in bottle... 5,700 bottles were filled in July 2019.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Peter Sisseck är ett av vinvärldens stora namn. Men namnet på Spaniens främsta kultvin är det faktiskt hans danska faster som ligger bakom. Det var hon som gav honom smeknamnet Pingus efter en dansk seriefigur när hon tröttnat på att blanda ihop honom med en annan Peter i släkten. Hans extraordinära Ribera del Duero kommer från gamla Tempranillo-stockar från 5 hektar vinmarker ifrån byarna Pesquera och Roa. Mindre än 500 lådor producerade varje år. Vinet är gjort på 100% Tempranillo och lagrad i 14 månader på nya franska fat. Den första årgången av Pingus kom 1995. Gården har varit biodynamiskt odlad sedan 2000 och snittåldern på vinstockar är mellan 50 och 70 år gamla. Avkastningen ligger normalt under 1 ton per hektar. Den malolaktiska jäsningen och lagringen sker på 100% nya ekfat och vinet lagras med batonage (omrörning av jästfällningen). Vinerna tappas utan att klarning eller filtrering.

Producenten

Peter Sisseck startade utvecklingen av Dominio de Pingus redan 1990, då han var ansvarig för Hacienda Monasterio. Bland förebilderna nämns: Angélus, Le Pin och Valandraud i Bordeaux, Domänerna Leroy och Laurent i Bourgogne. Inga dåliga förebilder! Peter Sisseck är av den åsikten att ’vinet görs i vingården’. Man talar om fyra hörnstenar som gör Pingus så eftertraktad: 10 hektar med riktigt gamla stockar, 60 till 80 år gamla med Tinto del Pais mao Tempranillo. Dessa vingårdar ligger i La Horra, Sotillio, Pesquera och Valbueña. Green-harvest, som endast ger 3-4 klasar per ranka. ’Det är viktigt att få balans mellan uttaget och naturens nycker’. Supermogen frukt, 115 dagar mellan blommning och skörd. Avstjälkningen gör druva för druva! Uttaget ligger på 20hl per hektar vilket ger 1 kg frukt per ranka! Druvorna trampas i små tankar, 200% procent helt ny, fransk ek i barriquerna, jästkontakt under jäsning och lagring, absolut ingen klarning eller filtrering.

http://www.dominiopingus.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du