Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Castell d´Encus Taleia 2018

Vad tyckte du?

Castell d´Encus Taleia 2018

Ekologisk

Spanien, Costers del Segre, 750 ml, 12%

Castell dEncus viner är unika på många sätt. Inte minst för att de görs på druvor som vuxit på 1000-meters höjd, har odlats ekologiskt och biodynamiskt och att en del av vinerna lagras på gamla stentankar som karvats ut ur berget på 1100-talet. Taleia 2018 är gjort på mestadels sauvignon blanc och l ···

Styckvis

299:-

/flaska
Låda (6 st)

299:-

/flaska, totalt 1 794:-
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Fisk
  • Fet fisk
  • Skaldjur
  • Vegetariskt och sallader
  • Asiatiskt
  • Milda ostar
Årgång

2018

Druvor

Sauvignon Blanc, Semillon

Smaknotering

Ungdomlig, aromatisk men samtidigt elegant doft av citrus, svartvinbärsblad, nässlor, gräs och mineral. Smaken är knastertorr, lätt och mycket frisk med sauvignon blancs karaktäristiska gräsighet och ett mineraldrivet, lite krämigt och läskande avslut. 

Drickes
2020-2025
Alkoholhalt
12%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC

Så tycker experterna

WineAdvocate
93 p "Its pale, young, shy, clean and focused "

2018 was a cooler year, and the 2018 Taleia is less ripe and has less alcohol and more acidity than the 2017 I tasted next to it. It's pale, young, shy, clean and focused and has a sharp palate with some bitter flavors and vibrant acidity. This feels undeveloped, very primary, in need of some bottle age. It's very tasty and makes you salivate. 17,700 bottles and 190 magnums were filled in June 2019.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Castell dEncus viner är unika på många sätt. Inte minst för att de görs på druvor som vuxit på 1000-meters höjd, har odlats ekologiskt och biodynamiskt och att en del av vinerna lagras på gamla stentankar som karvats ut ur berget på 1100-talet. Taleia 2018 är gjort på mestadels sauvignon blanc och lite semillon. En del av vinet fick jäsa i nya franska ekfat och fick sedan ligga en tid på jästfällning. Resten av vinet vinfierades på ståltank. Efter butljering lagrades vinet i nio månader. resultatet är en friskt och läskande vin med härlig krämigt. 

Producenten

Castell d'Encus är en av de mest intressanta producenterna i Spanien just nu. Egendomen startades av vingurun Raül Bobet som länge jobbade som vinmakare hos Torres. Men Raül Bobet ville göra vin med mindre klimat- och miljöpåverkan och började titta sig runt efter bra vinmarker i bl a Catalonia och Pyréeneerna. Han fann vad han sökte i Costers del Segre och Castell d'Encus.

Egendomens vinmarker ligger på mellan 850 och 1000-meters höjd över havet och man har gjort vin i området sedan mitten på 1100-talet (då av lokala munkar). Egendomen är idag på 95 hektar men det är bara 24 hektar som är planterade med vinstockar - resten är skog och så kommer det att förbli för att hålla liv i den biologiska mångfalden.

Ända sedan starten har Raül och teamet jobbat biodynamiskt i vingårdarna - i stort sett utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Man använder sig av neutrala jäs- och lagringskar som gamla ekfat och rostfritt stål, men också de ursprungliga stenkaren som karvades ut i bergen av munkarna på 1100-talet (och vars kretslopp funkar med hjälp av tyngdlagen). Man försöker också medvetet hålla nere tillsatsen av svavel till ett minimum - allt för att göra så naturliga viner som möjligt. 

Castell d'Encus odlar cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, petit verdot, sauvignon blanc, riesling, semillon och albariño som växer på mager kalkrik ler-lössjord. 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.castelldencus.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du