Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Castell d´Encus Taleia 2014

Castell d´Encus Taleia 2014

Ekologisk

Spanien, Costers del Segre, 750 ml, 12%

Castell dEncus viner är unika på många sätt. Inte minst för att de görs på druvor som vuxit på 1000-meters höjd, har odlats ekologiskt och biodynamiskt och att en del av vinerna lagras på gamla stentankar som karvats ut ur berget på 1100-talet. Taleia 2014 är gjort på mestadels sauvignon blanc och l ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2014

Druvor

Semillon, Sauvignon Blanc

Smaknotering

Ungdomlig, aromatisk men samtidigt elegant doft av citrus, svartvinbärsblad, nässlor, gräs och mineral. Smaken är knastertorr, lätt och mycket frisk med sauvignon blancs karaktäristiska gräsighet och ett mineraldrivet, lite krämigt och läskande avslut. 

Drickes
2017-2019
Alkoholhalt
12%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC

Så tycker experterna

WineAdvocate
92 p "Good freshness and a tasty, almost salty finish."

The blend of Sauvignon Blanc with a touch of Semillon, 2014 Taleia, is produced more in the style of a Sancerre than a Bordeaux, despite the blend. The word Taleia means obsession in Sanskrit. This, unlike the Ekam, is bone dry but also has low pH and high acidity. It fermented part in new French barriques, 25 hectoliter stainless steel vats and part in the 12th century stone pools. 45 percent of the volume was kept in French oak barrels (hoping it would go through malolactic, but it did not) and the rest in stainless steel in contact with the lees. The nose of the Sauvignon has a clear herbal twist, with notes of boxwood, some fennel and hints of tomato leaf, all of it in a subtle way, because he doesn't want wines to overpower the senses and wants wine that can be drunk easily. 2014 was also a cold vintage and the wine shows good freshness and a tasty, almost salty finish. 21,157 bottles and 76 magnums. I also tasted the version without added sulphur, which aged exclusively in oak and was taken from the cooler part of the vineyard, and it showed more immediate and intense, with more pungent flavors, more in your face, extraordinarily sharp and focused for a non-sulphured wine.

Kundbetyg

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Castell dEncus viner är unika på många sätt. Inte minst för att de görs på druvor som vuxit på 1000-meters höjd, har odlats ekologiskt och biodynamiskt och att en del av vinerna lagras på gamla stentankar som karvats ut ur berget på 1100-talet. Taleia 2014 är gjort på mestadels sauvignon blanc och lite semillon. En del av vinet fick jäsa i nya franska ekfat och fick sedan ligga en tid på jästfällning. Resten av vinet vinfierades på ståltank. Efter butljering lagrades vinet i nio månader. resultatet är en friskt och läskande vin med härlig krämigt. Total produktion 21 157 flaskor 76 magnum.

Producenten

Castell d'Encus är en av de mest intressanta producenterna i Spanien just nu. Egendomen startades av vingurun Raül Bobet som länge jobbade som vinmakare hos Torres. Men Raül Bobet ville göra vin med mindre klimat- och miljöpåverkan och började titta sig runt efter bra vinmarker i bl a Catalonia och Pyréeneerna. Han fann vad han sökte i Costers del Segre och Castell d'Encus.

Egendomens vinmarker ligger på mellan 850 och 1000-meters höjd över havet och man har gjort vin i området sedan mitten på 1100-talet (då av lokala munkar). Egendomen är idag på 95 hektar men det är bara 24 hektar som är planterade med vinstockar - resten är skog och så kommer det att förbli för att hålla liv i den biologiska mångfalden.

Ända sedan starten har Raül och teamet jobbat biodynamiskt i vingårdarna - i stort sett utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Man använder sig av neutrala jäs- och lagringskar som gamla ekfat och rostfritt stål, men också de ursprungliga stenkaren som karvades ut i bergen av munkarna på 1100-talet (och vars kretslopp funkar med hjälp av tyngdlagen). Man försöker också medvetet hålla nere tillsatsen av svavel till ett minimum - allt för att göra så naturliga viner som möjligt. 

Castell d'Encus odlar cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, petit verdot, sauvignon blanc, riesling, semillon och albariño som växer på mager kalkrik ler-lössjord. 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.castelldencus.com/