Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Castell d´Encus Encus Ekam Riesling-Albarino 2018

Vad tyckte du?

Castell d´Encus Encus Ekam Riesling-Albarino 2018

Ekologisk

Spanien, Costers del Segre, 750 ml, 12%

Ny årgång från biodynamiska Castell dEncus! Deras viner är unika på många sätt. Inte minst för att de görs på druvor som vuxit på 1000-meters höjd, har odlats ekologiskt och biodynamiskt och att en del av vinerna lagras på gamla stentankar som karvats ut ur berget på 1100-talet. Ekam 2018 är gjort p ···

Styckvis

299:-

/flaska
Låda (6 st)

299:-

/flaska, totalt 1 794:-
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Fisk
  • Fet fisk
  • Skaldjur
  • Vegetariskt och sallader
  • Asiatiskt
  • Milda ostar
Årgång

2018

Druvor

Riesling, Albariño/Alvarinho

Smaknotering

Ung och nyanserad doft av citron, stenfrukt, mineral, gröna äpplen och örter. Ungdomlig, lätt och fräsch smak med mycket hög syra och en lång, läskande och pigg eftersmak. Ett mycket friskt naturvin.

Drickes
2020-2025
Alkoholhalt
12%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC
Lufta vinet
1 timme

Så tycker experterna

Livets Goda
93 p "Ett vin som tar tag och håller kvar länge"

En blend av 85% riesling och 15% albariño som mer eller mindre skriker ut citrusfrukt med gröna, gula och oranga inslag och har ett bra, fräscht tryck och intensitet i sig. Den syrliga päron och persikohintade sötman som ligger i mitten är supersnygg, den kalkrika jordmånen centrifugerar kraften och vinkällarkänslan skapar något sensuellt retro och elegant i det ungdomliga. Ett vin som tar tag och håller kvar länge.  

WineAdvocate
91 p "it fermented in small stainless steel tanks and spent six months with the lees"

I ordered a bottle of the 2018 Ekam for lunch and found it too sweet to go with food. Mostly Riesling (with some botrytis) and just a touch of Albariño, it fermented in small stainless steel tanks and spent six months with the lees (without touching any oak) before it was bottled with 11.7% alcohol, a pH of 2.92, some 9.2 grams of acidity and 6.5 grams of residual sugar. The acidity is not noticeable, and the wine comes through as quite sweet. Bobet reckons this wine should be kept to develop in bottle, but most bottles will be opened since it's in the market. A bit of a question mark today. Maybe with time? Sip without food? 33,000 bottles and 200 magnums were filled in April 2019.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Ny årgång från biodynamiska Castell dEncus! Deras viner är unika på många sätt. Inte minst för att de görs på druvor som vuxit på 1000-meters höjd, har odlats ekologiskt och biodynamiskt och att en del av vinerna lagras på gamla stentankar som karvats ut ur berget på 1100-talet. Ekam 2018 är gjort på riesling (som delvis var angripna av botrytis) och albariño (vilket ger en ökad komplexitet åt vinet) - men vinet har jäst ut så att det är helt torrt. Vinet har lagrats på en blandning av lerkrukor, gamla efkat och de tidigare nämnda stenkaren. 

Producenten

Castell d'Encus är en av de mest intressanta producenterna i Spanien just nu. Egendomen startades av vingurun Raül Bobet som länge jobbade som vinmakare hos Torres. Men Raül Bobet ville göra vin med mindre klimat- och miljöpåverkan och började titta sig runt efter bra vinmarker i bl a Catalonia och Pyréeneerna. Han fann vad han sökte i Costers del Segre och Castell d'Encus.

Egendomens vinmarker ligger på mellan 850 och 1000-meters höjd över havet och man har gjort vin i området sedan mitten på 1100-talet (då av lokala munkar). Egendomen är idag på 95 hektar men det är bara 24 hektar som är planterade med vinstockar - resten är skog och så kommer det att förbli för att hålla liv i den biologiska mångfalden.

Ända sedan starten har Raül och teamet jobbat biodynamiskt i vingårdarna - i stort sett utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Man använder sig av neutrala jäs- och lagringskar som gamla ekfat och rostfritt stål, men också de ursprungliga stenkaren som karvades ut i bergen av munkarna på 1100-talet (och vars kretslopp funkar med hjälp av tyngdlagen). Man försöker också medvetet hålla nere tillsatsen av svavel till ett minimum - allt för att göra så naturliga viner som möjligt. 

Castell d'Encus odlar cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, petit verdot, sauvignon blanc, riesling, semillon och albariño som växer på mager kalkrik ler-lössjord. 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.castelldencus.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du