Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Taylor, Fladgate & Yeatman 10 Years Old Tawny Port

Vad tyckte du?

Taylor, Fladgate & Yeatman 10 Years Old Tawny Port

Portugal, Douro, 750 ml, 20%

Ett av världens mest klassiska fortifierade viner, portvinet, som med all sin imponerande historia och storslagna ursprung har en given plats i alla välfyllda vinkylar. Det är kanske lätt att glömma bort hur många användningsområden portvin har när det kommer till att lyfta söta och salta anrättning ···

Styckvis

269:-

/flaska
Låda (6 st)

269:-

/flaska, totalt 1 614:-
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Milda ostar
  • Starka ostar
  • Dessert
Druvor

Touriga Nacional, Touriga Franca/Touriga Francesa, Tinta Roriz

Smaknotering

Doften är stor och intensivt fruktig med inslag av apelsin, persika, choklad, nötter, ananas och kryddor. Smaken är söt, fyllig och kryddig med toner av av russin, torkad frukt och kryddor. Lång eftersmak.

Drickes
2019-2028
Alkoholhalt
20%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
14-16ºC
Sockerhalt
120 g/l

Så tycker experterna

Dina Viner
91++ "En snygg, elegant tawny."

"En snygg, elegant tawny med solmogen frukt, söta bär, fin mognad och inslag av körsbär, plommon, violer, hallon, choklad, julfrukter, kryddor och fat. Drick 18-30."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet passar bra till salta ostar av grömögeltyp, till nötter och en del chokladdesserter.

Vinet

Ett av världens mest klassiska fortifierade viner, portvinet, som med all sin imponerande historia och storslagna ursprung har en given plats i alla välfyllda vinkylar. Det är kanske lätt att glömma bort hur många användningsområden portvin har när det kommer till att lyfta söta och salta anrättningar till nästa nivå; dels är det en given följeslagare till pepparkakorna med blå- och grönmögelost på julbordet, men även till resten av ostbrickan med dess söta marmelader, kraftfulla chokladdesserter, crème brûlée och äppelpaj. För den som uppskattar cigarr är också portvinet en uppskattad kamrat. Klassiska portvinshuset Taylors 10 Year Old Tawny Port innehåller ett flertal årgångar där den yngsta komponenten var 10 år vid buteljering av vinet.  En Tawny Port definieras av sin något oxiderade och härligt nötiga smak och kan drickas relativt unga. Vinet jästes i tankar eller fat där vinjäsningen avbröts av att man fortifierade vinet med portvinsbrandy som avbryter jäsningen och gör att vinet behåller sin naturliga sötma, därefter laras vinet i minst 8 år på ekfat. Vinet är en blandning av traditionella portvinssorter. En öppnad flaska håller i 2-3 veckor, ibland längre om det förvaras kallt.

Producenten

 

Taylor’s eller Taylor Fladgate & Yeatman som hela företagsnamnet lyder, har i mer än 300 år haft samma enkla företagspolicy: Att tillverka och sälja det bästa portvinet. Och visst har de lyckats! Det håller de flesta vinkritiker med om, bland annat Michael Broadbent som kallat Taylor’s för”portvinens Latour”.

Taylor’s grundades redan 1692 och har genom åren också varit föregångare och innovatör inom sin speciella nisch. Det var t ex Taylor’s som ”uppfann” Late Bottled Vintage liksom det vita, torra portvinet ”Chip Dry”.

Normalt gör Taylor’s Vintage Port bara vart tredje eller fjärde år. Andra år buteljeras vinerna härifrån som specifika vingårdsviner. 1991 är ett av de bästa åren under de senaste två årtiondena – i hård konkurrens med 1994, vars Vintage Port fick maximala 100 poäng när Wine Spectator provade det. Det som blivit svenskens speciella julportvin är kanske framförallt Taylor’s 10 Years OldTawny.

 

https://www.taylor.pt/en
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du