Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Tenuta di Petrolo Torrione 2010

Vad tyckte du?

Tenuta di Petrolo Torrione 2010

Italien, Toscana, 750 ml, 14%

Torrione är gjord av mestadels sangiovese och små andelar merlot och cabernet sauvignon som kommer från en blandning av gamla (planterade på 1970-talet) och nya vingårdar. De senaste har planterats efter mycket rigorösa riktlinjer. Avkastningen per planta är begränsad till max 500 g för att få en ko ···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2010

Druvor

Sangiovese

Smaknotering

Torrione har en djupröd färg och en utvecklad doft av svarta vinbär, björnbär, kryddor, violer och tobak. Smaken är koncentrerad med inslag av mörka bär, plommon, tobak och kryddor. Här finns rejält med syror men de är inlindade i skön mjuk frukt och har en lång eftersmak.

Drickes
2015-2030
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
1-3 timmar

Så tycker experterna

James Suckling
93 p "Full body, with pretty tannins... Always beautiful"

An aromatic Torrione with violets, berries and spices. Hazelnut aromas as well. Full body, with pretty tannins and a delicate fruity finish. Nicely integrated tannins. Always beautiful. Better after 2014 but why wait?

WineAdvocate
93 p "Opulent and confident"

The 2010 Torrione is exception and a very reasonable value. It opens with elegant richness and soft tones of black cherry, licorice, spice and dark leather. The style is opulent and confident for this mostly Sangiovese-based wine. Anticipated maturity: 2014-2024.

Tanzer International WineCellar
91p

Detta är lillebror till Galatrona, som är ett av Italiens bästa Merlotviner tillsammans med Massetto. Det här är ett underbart vin för Toscana-älskaren här finns alla de smaker som eftersöks. Ursprungstypiskt och välgjort!

BjörnstierneAntonson
The Richard Juhlin Champagne Club, Stockholm

Vinets utseende är väldigt vackert rött. Doften är väldigt ursprungsbetecknad, vilket innebär mycket varm frukt - typiskt sangiovese med angenäm röd frukt! Smaken är likadan, mycket varm och mogen röd frukt och speciellt sensommarens röda bär, med en liten stram lingonton. Sangiovese-druvan är i sitt esse här. Till det här finns inget bättre än kycklingbröst med rostad tomatsås innehållande en hel bukett med goda örter ifrån örtagården.

KentJohansson
Gastrovin

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Torrione är gjord av mestadels sangiovese och små andelar merlot och cabernet sauvignon som kommer från en blandning av gamla (planterade på 1970-talet) och nya vingårdar. De senaste har planterats efter mycket rigorösa riktlinjer. Avkastningen per planta är begränsad till max 500 g för att få en koncentrerad struktur, elegans och balans till vinet.

Druvorna krossades och skal och druvjuice macererade (urlakades) i mer än 14 dagar. Överpumpning av musten över jäst och skalrester gjordes med omsorg för att tillåta fullständig extraktion av färg- och smakämnen samt tanniner från skalen. Den malolaktiska jäsningen skedde delvis i små fat av fransk ek och delvis i 30 hektoliters större ekfat. Vinet lagrades i franska ekfat, en tredjedel nya, i ca 15 månader. Efter buteljering har vinet lagrats ytterligare omkring 6 månader. Detta vin kommer utan tvekan att utvecklas till ett imponerande vin efter några år i källaren.

Årgång 2010 var sval men har gett riktigt bra viner i Chianti där Tenuta di Petrolos vinmarker ligger. Så här säger Antonio Galloni, Vinous, om årgången: "In Chianti Classico, 2010 is shaping up to be a great vintage, perhaps one of the greatest." 

Producenten

Denna egendom är en av de mest hyllade i dagens Toscana. Under den karismatiske ägaren, Luca Sanjusts och hans mor Lucia Sanjust Bazzochis ledning, har man sedan mitten av nittiotalet uppnått fantastiska resultat och vingården har fått ett genombrott bland internationella vinkritiker som James Suckling, Wine Spectator och Robert Parker. 

Luca Sanjust är bördig ur en gammal italiensk adelsfamilj med rötter tillbaka till hertigarna av Sicilien år 1200.  Men Tenuta Petrolo har varit i Sanjusts/Bazzochis ägo sedan 1940-talet. Egendomen är otroligt vackert belägen ca. 40 km syd om  Siena i ett kuperat område, som domineras av ett imponerande slottstorn från etruskisk tid, dvs. innan romarna erövrade denna del av Italien, som kallas Galatrona. Det har sedan byggts om av romarna och under renässansen. Ursprungligen var det tillflyktsort för invånarna i krigstid.

Tidigare låg egendomens fokus på att producera vanlig Chianti, men när Luca Sanjust övertog ansvaret för driften insåg han tidigt att egendomen hade enastående mikroklimat och en unik terroir. Särskilt hög höjd i merlotvingårdarna vid foten av det gamla slottstornet är verkligen exceptionella och ger druvor för Galatrona som många granskare utan tvekan jämför med Pomerols stora viner som Eglise Clinet, Le Pin och Petrus. Jordstudier har också visat att det finns många likheter med terroiren i Pomerol.

Förutom prestigevinet Galatrona gör man också bland annat den mycket prisvärda Torrione.

http://www.petrolo.it