Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Tenuta San Guido Tenuta San Guido DUBBELMAGNUM 2013

Tenuta San Guido Tenuta San Guido DUBBELMAGNUM 2013

Italien, Toscana, 3000 ml

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Årgång

2013

Druvor

Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

Flaskstorlek
3000 ml

Kundbetyg

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

2013, Sassicaia DOC Tenuta San Guido, Toscana Sassicaia DOC
Vingården Tenuta San Guido laver Italiens mest berømte rødvin og er en legendarisk pionér inden for landets vinfremstilling. Som den første italienske vin har husets "Sassicaia" høstet 100 point i Robert Parkers berømte Wine Advocate, og vinen tildeles ligeledes rutinemæssigt de ellers svært opnåelige tre glas i Gambero Rosso.
Sassicaia er lavet på 85% Cabernet Sauvignon og 15% Cabernet Franc, og lagres på nye franske egefade. Der laves årligt kun 10.000 kasser og efterspørgslen på verdensplan er stor - Sassicaia er blevet et samlerobjekt på lige linie med Château Margaux og Mouton-Rothschild. "Banebrydende, Italiens bedste", skriver Hugh Johnson. En kolossal vin som bør opleves mindst én gang i livet.
Men det er nok bedst at afslutte med et par ord fra den amerikanske kritiker Steve Tanzer: "'Tasting through several consecutive vintages of Sassicaia with winemaker Sebastiano Rosa (formerly at Argiano in Montalcino), one can't help noticing the indelible sense of terroir that emanates from the 25 to 30 year-old vines that run deep in the stony soils of the San Guido estate (sasso means stone in Italian). Finesse, not power, is the hallmark of these wines. As Rosa put it to me, "we look for balance and suppleness - the Bordeaux model. We don't look for deeply colored and extracted, palate-staining wines'. · 98P - James Suckling februar 2016: "Fabulous structure for a Sassicaia with powerful, polished, chewy tannins and ripe, subtle fruit. Aromas of blueberry, black currant, rosemary and lavender. Full body, bright acidity and a savory finish. Juicy and lively. Better to drink this beginning in 2020 but so impressive now." · 93-95+P - Vinousmedia.com v/Antonio Galloni oktober 2015: "Tasted from separate lots in barrel, the 2013 Sassicaia is shaping up to be a jewel of a wine. Rich, layered and expansive on the palate, the 2013 possesses remarkable depth, spherical texture and fine, silky tannins that wrap around the finish. A first sample, taken from a parcel in Mandrione shows remarkable perfume, while a second sample, from 40 year-old vines in Castiglioncello is all about density and power. There is a lot to look forward to here, that much is obvious." · 95-97P - Robert Parker's the Wine Advocate juni 2015: "Tasted from barrel, the exciting 2013 Bolgheri Sassicaia is shaping up to be an epic rendition of this celebrated wine. You get a clear sense of the quality of fruit with your first twirl of the glass. Even at this young stage, the wine shows impressive intensity and elegance. It boasts dark fruit nuances with bold cherry and blackberry that will gain focus and traction with time. Oak notes of vanilla and cinnamon are beginning to show their first signs of mellow integration. This was a cool but classic vintage that saw enhanced aromas, acidity and all the qualities that lead to healthy longevity. The 2013 vintage promises greatness." · Tenuta San Guido ER STJERNEPRODUCENT I GAMBERO ROSSO: Tenuta San Guido tilhører den hårdkogte elite af italienske vinproducenter som er tildelt en stjerne i Gambero Rosso for at have opnået den famøse vinguides maksimale 3 glas hele 10 gange! · Druesorter: 85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc · Årlig produktion: 10.000 ks · Drikkeklar: Vent 2-3 år og mindst 20 år frem, hvis vinen opbevares optimalt. · Anbefales til: Dyrevildt, lam, rødt oksekød, modne oste.

Producenten

Sassicaia är ett av världens bästa och mest kända viner. Ett revolutionärt vin som vände vinutvecklingen i hela Italien! Vinet kommer från Tenuta San Guido i Bolgheri. Det skapades av markisen Mario Incisa della Rocchetta, som redan på 40-talet började experimentera med vin gjort på cabernetdruvor. Men det tog lång tid innan vinet fann sin rätta form.

Sassicaia blev världsberömt över en natt efter en blindprovning som den engelska vinidningen Decanter hade ordnat där det då okända vinet slog ut 33 toppviner från 1972, bland dem flera av de allra yppersta Bordeaux-vinerna. Nuvarande ägaren, Niccoló Incisa della Rocchetta, har vidareutvecklat vinet. Efter några svåra år i början av 90-talet har vinet från årgång 1995 blivit allt bättre. 

I alla år har man nöjt sig med att producera ett enda vin – Sassicaia – men nu finns även vinet Guidalberto och Le Difese. Det första produceras av cabernet och merlot från vingårdar som gränsar till Sassicaias. De ägs av greve Federico Zileri di Bolgheri, som är kusin till Sassicaias ägarfamilj. Guidalberto tillverkas i en nyinredd vinkällare, men lanseras under Tenuta San Guidos etikett.

Le Difese är en IGT Toscana gjord på en blandning av cabernet och sangiovese. 

http://www.tenutasanguido.com

Karta