Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
E Pira-Chiara Boschis Langhe Nebbiolo 2016

E Pira-Chiara BoschisLanghe Nebbiolo 2016

Italien, Piemonte, 750 ml, 14,5%

Det finns Langhe Nebbiolo och så finns det Langhe Nebbiolo. Druvorna till det här vinet kommer egentligen från Barolovingårdar som Cannubi San Lorenzo och Ravera - men eftersom de kommer från yngre stockar så buteljerar Chiara Boschis den just som en Langhe Nebbiolo. Efter skörden lagras vinet i 14 ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2016

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Stor doft av röda bär, rosor och lite tjära, kryddor och läder. Smaken är elegant och fräsch med en koncentrerad med en sammansatt smak av röda bär (körsbär, hallon), kakao, rosor och mineral. Finessrik och kraftfull på en och samma gång. 

Drickes
2020-2026
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-20ºC
Lufta vinet
2-4 timmar

Så tycker experterna

Vinous
91p

The 2016 Langhe Nebbiolo is a very serious wine in its peer group. Aromatically expressive and deep on the palate, with terrific supporting structure, the 2016 has so much to offer. Crushed raspberry, tobacco, dried herbs and mint all grace this exquisite, wonderfully nuanced Langhe Nebbiolo from Chiara Boschis. There is so much character here.

-- Antonio Galloni

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Det finns Langhe Nebbiolo och så finns det Langhe Nebbiolo. Druvorna till det här vinet kommer egentligen från Barolovingårdar som Cannubi San Lorenzo och Ravera - men eftersom de kommer från yngre stockar så buteljerar Chiara Boschis den just som en Langhe Nebbiolo. Efter skörden lagras vinet i 14 månader franska barriquer och vinet får ytterligare två månader på flaska innan det släpps på marknaden.

Producenten

E Pira e Figli var en gammal vinodlarfamilj som redan på 800-900-talet började tillverka vin i Piemonte. Denna välmående patriarkala familj minskade så sakteliga och den siste var Luigi Pira - som 1981 tragiskt tog sitt liv genom att dränka sig i sitt eget jäskar. Han var en av de sista riktiga traditionalisterna och fottrampade fortfarande sina druvor och gjorde rustikt sträv Barolo av gammaldags snitt.

Luigi Pira hade inga barn och ungefär ett år efter hans död sålde hans systrar, som gärna ville fortsätta att föra traditionen vidare men som inte kände att de klarade av att driva en vinegendom, gården till sina gamla vänner familen Boschis. Sonen i familjen, Giorgio Boschis, drev redan egendomen Borgogno. Så det blev systern, Chiara Boschis, som tog hand om E Pira. 

Chiara hängde med modernisterna (Altare, Scavino, Giorgio Rivetti och Clerico) och började så snart hon tog över kontrollen på allvar (1990) att modernisera med omplanteringar i vingården och upprustning av vinkällaren med rotofermentatorer (snurrande jäskar för snabb och skonsam extraktion av färg och tanniner) och nya franska barriquer. Resultatet blev också moderna Barolos med fin frukt, mjuka tanniner och mycket smak av ek. Och hon blev snabbt en "superstar" i området. 

När sedan Giorgio Boschis sålde Borgogno 2001 anslöt han sig till Chiara och de driver nu egendomen som ett team. Produktionen är fortfarande mycket liten (ca 12,000 flaskor per år) och vinet är uteslutande gjorda av druvor som odlas i deras egna vingårdar. Chiara Boschis har ungefär sex hektar vinstockar som odlas i kommunen Barolo, känd för att producera öppna, rika viner med stor struktur.

Prestigevinerna är crun Cannubi (som många anser vara den bästa crun hela Barolo) och Via Nuova (som ursprungligen var en del av crun Terlo men som numera är en blandning av druvor från flera olika crus). De ssnaste tillskotten inkluderar en del av Mosconi-crun i Monforte men man gör också dolcetto och barbera samt langhe nebbiolo förstås.

Vinerna var till att börja krasst moderna med tydlig frukt och mycket smak av ek. Men med åren, och den rådande trenden, har eken tonats ner något vilket gjort vinerna mer eleganta. 

http://www.pira-chiaraboschis.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du