Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Braida Il Monello Barbera del Monferrato 2017

Vad tyckte du?

Braida Il Monello Barbera del Monferrato 2017

Italien, Piemonte, 750 ml, 13,5%

Vinifiering: Jäsning och maceration sker på ståltank. Lagring: Vinet har endast lagrats på ståltank innan buteljering. Druvor: Barbera 100% Vinmakare: Guiseppe Bologna   Giacomo Bologna hade smeknamnet Braida och blev något av en legend i Piemonte för sitt sätt att lyfta Barberadruvans anseende ···

Styckvis

159:-

/flaska
Låda (12 st)

159:-

/flaska, totalt 1 908:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
  • Starka ostar
Årgång

2017

Druvor

Barbera

Smaknotering

Mycket friska, fruktiga och krydigga toner av röda körsbär, hallon, blåbär, salmiak och färska örter som bärs fram av en pigg syra och mjuka tanniner.   

Drickes
2020-2023
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
14-16ºC

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5651

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Vinifiering: Jäsning och maceration sker på ståltank.

Lagring: Vinet har endast lagrats på ståltank innan buteljering.

Druvor: Barbera 100%

Vinmakare: Guiseppe Bologna

 

Giacomo Bologna hade smeknamnet Braida och blev något av en legend i Piemonte för sitt sätt att lyfta Barberadruvans anseende. Barbera kallades "fattigmansbarolo" och ansågs inte ha potential att ge mer än ett hyfsat bordsvin. Men Bologna behandlade druvan med samma respekt som topproducenterna hanterade den Nebbiolo som skulle bli stor Barolo eller Barbaresco och resultatet blev ett vin som kunde tävla med de allra bästa.

 

Bologna vann internationell berömmelse. Toppårgångarna 1989 och 1990 höjdes till skyarna. Men de blev Giacomo Bolognas sista. När han plötsligt avled tog änkan, Anna Bologna, över driften tillsammans med barnen. Dottern Raffaela Bologna är enolog och svarar för källararbetet medan hennes bror Giuseppe som är agronom, tar hand om vingårdarna. Under deras ledning har källarna moderniserats och vingårdsarealen ökat. Man har också utökat sortimentet och gör kvalitetsviner på en bredare bas än tidigare.

 

Toppvinerna på Barbera finns kvar, bland annat den vingårdsbetecknade Ai Suma, som i toppårgången 1997 var det bästa Barberavin Braida någonsin producerat – en tydlig signal till vinvärlden att Giacomo Bolognas arv var i goda händer.

Producenten

Braida är den numera legendariska Piemonteproducenten som fick vinvärlden att få upp ögonen för druvan barbera - en druvsort som fram till dess mest använts till bruksviner som visserligen gick perfekt till regionens kök men som i övrigt inte gjorde mycket väsen av sig. Och druvsorten fick alltid stå i skuggan av nebbiolo - Piemontes kung och ingrediensen i Barolo och Barbaresco. 

Året var 1982 och det man gjorde var att lansera ett vingårdsvin gjort på enbart barbera, Bricco dellUccellone.  Braidas vinmakare var på den tiden den karismatiske Giacomo Bologna, och han följde ett enkel recept: odla barbera på de allra bästa områdena, skörda druvorna när de är maximalt mogna, begränsa avkastningen kraftigt per vinstock, och låt vinet gå igenom samma kostsamma fatmognad som de bästa vinerna från Bourgogne. 

Giacomo Bolognas vision har nu tagits över av hans barn. Hans son Beppe Bologna som chefsvinmakare och dottern Raffaella Bologna som kommersiell drivkraft är nu ambition och kvalitetsnivå precis som tidigare väldigt högt satt. Husets markinnehav har hela tiden utvecklats så att de nu har 56 hektar vinodlingar i staden Rocchetta Tanaro i Asti-området. Familjen experimenterar även med andra druvsorter, men barberan är fortfarande Braidas signum.
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du