Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Luigi Einaudi Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi 2013

Luigi EinaudiBarolo Terlo Vigna Costa Grimaldi 2013

Italien, Piemonte, 750 ml, 14%

Vingårdsbetecknad Barolo i modern stil från fina årgång 2013.  Costa Grimaldi är en sydöstligt exponerad vingård som ger breda och koncentrerade viner med stor personlighet. Vinet lagras i en kombination av mediumrostade franska ekfat (10% ny ek) och femhektolitersfat från Frankrike och Österrike. E···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2013

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Klassiska Nebbiolotoner i doften, dvs körsbär, rosenblad och tjära. Men vinet bjuder också på vanilj och andra kryddor. Smaken ung, komplex och fyllig med inslag av mullbär, körsbär, tobak, läder och lite lakrits i den balanserade eftersmaken. 

Drickes
2019-2030
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Sockerhalt
3 g/l
Lufta vinet
1 timme

Så tycker experterna

James Suckling
95p 95 p "Wow. Gorgeous."

"Ripe fruit with orange-peel, walnut and ripe-strawberry aromas. Full body, ultra-fine and long tannins and a finish that lasts for minutes. Wow. Gorgeous. Better in 2021 but who can wait?"

Decanter
95p 95 p "Concentrated and layered."

"Though Terlo is predominantly east facing, Einaudis Costa Grimaldi vineyard curves southward, creating a southeastern exposure. The wine is aged in a combination of medium-toast French barriques, 10% new, and five hectolitre French and Austrian casks. Smoky and grilled at first, it then opens up to reveal enticing black pepper, graphite and fragrant black tea nuances. It is concentrated and layered without being heavy, and the fruit is supported by firm, confident tannins."

Vinous
94p 94+ p "This is impressive juice."

"Black cherry, smoke, tar, licorice and menthol give the 2013 Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi much of its virile personality. Here, too, the level of fruit intensity is considerable, but, as always, the Costa Grimaldi has the broad shoulders and frame to hand all of that richness. Readers will have to be patient, as the 2013 needs at least a few years in bottle to shed some of its youthful tannin. This is impressive juice."

WineSpectator
93p 93 p "This is elegant and steely."

"A whiff of hay gives way to cherry, strawberry, rose and tobacco aromas and flavors. This is elegant and steely, with dense tannins shoring up the mouthwatering finish. Best from 2022 through 2036. 725 cases made."

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Luigi Einaudi blev Italiens första president 1948, men redan vid 23 års ålder, 1897, köpte han en 16 hektar stor fastighet i Dogliani, San Giacomo, med fokus på produktion av Dolcetto. Idag består vingården av över 104 hektar totalt (varav 52 är planterade). Dessa 52 hektar är fördelade över 11 små vingårdar utspridda i Dogliani, La Morra och Barolo och även om den huvudsakliga produktionen är av Dolcetto, så har Einaudi blivit mest känd för sina Baroloviner, särskilt de vingårdsbetecknade Barolovinerna som Costa Grimaldi och Cannubi (som man lyckades köpa ett par hektar 1997). Men man gör också en "vanlig" blandning kallad Terlo.

På grund av att egendomen har en lång tradition av att göra just Barolo så är Luigi Einaudi en av få egendomar som fått dispens för att göra sina Baroloviner utanför den godkända Barolozonen. Vinerna är helt klart i den moderna skolan med stor fruktkoncentration och en tydlig ton av små franska ekfat.

Vingården totalrenoverades 1993 och drivs idag av Matteo Sardegna.

http://www.poderieinaudi.com/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du