Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Luigi Einaudi Barolo Terlo 2011

Luigi EinaudiBarolo Terlo 2011

Italien, Piemonte, 750 ml, 14%

Druvorna till Costa Grimaldi kommer från Einaudis bästa vinmarker i Barolo. 1,6 ha sydostvända vinmarker beläget 310 m över havet. Vinrankorna är i genomsnitt 45 år gamla. Fram till förvärvet av Cannubi-fältet var Costa Grimaldi Einaudis mest kända vin och producentens specialitet.

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2011

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Klassiska utvecklade nebbiolotoner i doften, moga körsbär, rosenblad, tjära, vanilj och kryddor. Smaken mogen och i perfekt balans, komplex och fyllig med inslag av mullbär, körsbär, tobak, läder och lite lakrits i den balanserade eftersmaken. 

Drickes
2020-2022
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20 ºC
Lufta vinet
1 timme

Så tycker experterna

WineAdvocate
92p 92 p "2011 Barolo Terlo is a wine of grand intensity"

Matteo Sardagna´s 2011 Barolo Terlo is a wine of grand intensity, personality and coherency. It opens to thick aromatic layers that peel back to reveal dark fruit, leather and spicy tobacco. By far the most compelling aspect to the bouquet is the strong balsamic component. It comes forward as dried ginger, chopped mint and rosemary essence. Those fresh elements add a beautiful sense of aromatic lift and buoyancy to this elegant Barolo.

Vinous
92p 92 p "Attractive, mid-weight offering"

The 2011 Barolo Terlo is an attractive, mid-weight offering made to be enjoyed a bit earlier than the estate´s single-vineyard Barolos. Shorter fermentations bring out the fresher side of Nebbiolo, with lively sweet red berry fruit and floral notes in abundance. Rose petals, hard candy, spices and mint add further nuance as the wine continues to open up. This translucent, supple Barolo will drink well upon release and for another decade beyond that, perhaps longer.

WineSpectator
91p 91 p

Menthol, eucalyptus and tar flavors shade the core of cherry fruit in this muscular red. Savory and fruity in equal measure, with a lingering, balanced finish.

JancisRobinson
91p 17 p/20 "Excellent balance overall"

Already well knit on the nose. Very sweet and luscious on palate entry – much richer than most and almost on the cusp of syrupy! And then it goes into transparent fresh Barolo mode so it clearly does the business – in a rather riper style than most. Excellent balance overall.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Luigi Einaudi blev Italiens första president 1948, men redan vid 23 års ålder, 1897, köpte han en 16 hektar stor fastighet i Dogliani, San Giacomo, med fokus på produktion av Dolcetto. Idag består vingården av över 104 hektar totalt (varav 52 är planterade). Dessa 52 hektar är fördelade över 11 små vingårdar utspridda i Dogliani, La Morra och Barolo och även om den huvudsakliga produktionen är av Dolcetto, så har Einaudi blivit mest känd för sina Baroloviner, särskilt de vingårdsbetecknade Barolovinerna som Costa Grimaldi och Cannubi (som man lyckades köpa ett par hektar 1997). Men man gör också en "vanlig" blandning kallad Terlo.

På grund av att egendomen har en lång tradition av att göra just Barolo så är Luigi Einaudi en av få egendomar som fått dispens för att göra sina Baroloviner utanför den godkända Barolozonen. Vinerna är helt klart i den moderna skolan med stor fruktkoncentration och en tydlig ton av små franska ekfat.

Vingården totalrenoverades 1993 och drivs idag av Matteo Sardegna.

http://www.poderieinaudi.com/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du