Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Mauro Molino Barolo Conca 2010

Mauro MolinoBarolo Conca 2010

Italien, Piemonte, 750 ml, 14%

Från en av de mest kända vingårdarna i La Morra där Molino äger 0,4 hektar av totalt 3 ha. Molinos Conca görs på druvor från vinrankor som planterades 1978. Skördeuttaget är 35 hl/ha och vinet får 6-10 dagar med skalen i rotofermentatorer (roterande jäskar) och lagras 18-24 månader på fransk Alliere···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2010

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

  Smakrikt och aromatiskt - Här finns redan toner av torkad frukt och charkuterier som lyfts upp av körsbär och blommor. Vinet är fylligt med bra frukt. Här finns också rejält med syror (frukt- och garvsyror) som gör att det kommer att kunna lagras länge (2020-2025).  

Drickes
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
2-4 timmar

Så tycker experterna

WineAdvocate
95p

The 2010 Barolo Conca shows a sophisticated and savory side that is not present in the other wines from Mauro Molino in 2010. This is a masculine expression that already delivers budding tertiary layers of cured meat and saddle leather with dried cherries and crushed flowers. There’s a firmness, or austerity to the wine that is really very attractive. Barolo Conca is especially well equipped for long cellar aging thanks to its acidity and tannic firmness. Drink: 2017-2032.

James Suckling
93p

Bright and fresh with roses and dried strawberries, plus hints of orange peel. Full body with chewy, polished tannins and a crisp finish. Lovely length. Better in 2016

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

En av lärjungarna till Elio Altare och definitivt i den modernistiska skolan. Mauro Molino utbildade sig till önolog och arbetade ett tag i Emilia Romagna men 1978 återvände han till och tog över ansvaret för familjeegendomen i La Morra Barolo. Egendomen grundades av Mauros far Giuseppe 1953 som då sålde druvorna vidare till det lokala kooperativet. I dag har Mauro, som arbetar tillsammans med sin son Matteo och dotter Martina, 12 hektar till förfogande och producerar årligen någonstans mellan 70000-75000 buteljer.

Vinifikationen skedde tidigare i rotofermentatorer (roterande jäskar) men numera i vanliga ståltankar. Och Barolovinerna lagras på franska 225-liters fat av Allierek (en del nya).

Förutom en vanlig Barolo och de tre vingårdsvinerna ("cru") Barolo Galinotto, Barolo Bricco Luciani Vigna Gancia och Barolo Conca så gör Mauro Molino en vanlig Barbera (som enbart framställs och lagras på ståltank) och en mer seriös Barbera Barbera d'Alba Vigna Gatterre som får 18 månader på fransk ek (50 procent nya fat).

Idag är det Mauros son Matteo och dotter Martina som frontar företaget och vinerna har gått i en mer traditionell riktning med längre macerationstider. 

http://www.mauromolino.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du