Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Marchesi di Barolo Barbaresco 2012

Marchesi di Barolo Barbaresco 2012

Italien, Piemonte, 750 ml, 13,5%

Druvorna skördas manuellt och avstjälkas före en mjuk pressning. Jäsning sker i rostfria tankar och maceration på skalen sker under åtta dagar. Därefter får vinet vila i betongtankar inom vilka en spontan malolaktisk jäsning påbörjas och i detta fall var genomförd i december. Vinet lagras sedan delv ···

Styckvis

249:-

/flaska
Låda (6 st)

249:-

/flaska, totalt 1 494:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2012

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Doften är Intesiv parfym från glaset med noter av mogen frukt, nyponros, tobak och kryddor. Fyllig, elegant, och stram smakpalett med toner av viol, tjära, tobak och kryddor. Eftersmaken är lång och komplex.

Drickes
2015-2020
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC

Så tycker experterna

WineSpectator
91 p "Offers lovely flavors"

Offers lovely flavors of cherry and raspberry, with leafy underbrush notes, married to a dense structure and vibrant acidity. Still a bit awkward on the finish, yet fresh and harmonious. Best from 2018 through 2028.

Decanter
Commended World Wine Award

Ripe red berry fruit nose with notes of violets and liquorice. Supple palate with refreshing acidity.

James Suckling
88 p

A Barbaresco with dark fruit and chocolate powder. Subtle. Medium body, fine tannins and a fruity finish. Turns to licorice on the nose and palate. Drink now.

WineAdvocate
88 p Very, Very Good!

The well-priced 2012 Barbaresco Tradizione is a simple and easy-drinking edition with a pretty texture and moderate complexity. This wine does a nice job of portraying Nebbiolo in casual clothing. Those characteristic aromas of forest berry, pressed violets and licorice come though but they are attractively easy and accessible in quality. The mouthfeel is lean and crisp. This wine should be consumed within the next ten years.

Kundbetyg

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5851

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Druvorna skördas manuellt och avstjälkas före en mjuk pressning. Jäsning sker i rostfria tankar och maceration på skalen sker under åtta dagar. Därefter får vinet vila i betongtankar inom vilka en spontan malolaktisk jäsning påbörjas och i detta fall var genomförd i december. Vinet lagras sedan delvis på fat av slavonsk ek och delvis på fransk ek. Innan vinet släpps till marknaden får det drygt ett år på flaska. Vinet når drickmognad ca tre år efter skörd och fortsätter att utvecklas i upp mot 20 år.

Producenten

Egendomens historia sträcker sig till början av 1800-talet då greven Carlo Tancredi Falletti från Barolo gifte sig med den franska adelskvinnan Juliette Colbert de Maulévrier (som var barnbarn till Ludvig XIVs finansminister). Det var Juliette som var drivande i investera i egendomen och som satte sig i kunskapen om Piemonte och nebbiolodruvans potential. Paret fick inga arvingar, varför driften senare övertogs av en välgörenhetsstiftelse och senare såldes vidare till vinmakarfamiljen Abbona. Idag står Ernesto och Anna Abbona för driften. Marchesi di Barolo har idag uppnått en fantastiskt anseende och räknas som en medelstor producent med cirka 110 hektar mark och en produktion på cirka 1.500.000 flaskor vin. Gården producerar naturligtvis de stora vinerna Barolo och Barbaresco men även Nebbiolo d'Alba, Barbera d'Alba, Dolcetto d'Alba, roero Arneis, Gavi, Moscato d'Asti e Brachetto d'acoui av hög kvalitet.
http://www.marchesibarolo.com/welcome_eng.lasso

Karta