Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Biondi Santi Tenuta Greppo, Brunello di Montalcino, Riserva 2011

Vad tyckte du?

Biondi Santi Tenuta Greppo, Brunello di Montalcino, Riserva 2011

Italien, Brunello di Montalcino, 750 ml, 13,5%

Biondi-Santis viner är producerade av 100 % Sangiovese och huset är känt för sin traditionella vinmakning med fokus på komplexitet, kraft och elegans som har potential att åldras över lång tid. Druvorna växer på sluttningarna som tillhör den högt belägna byn Montalcino, tre mil från Siena. Vingårdar ···

Styckvis

4 500:-

/flaska
Låda (6 st)

4 500:-

/flaska, totalt 27 000:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2011

Druvor

Sangiovese

Smaknotering

Vinet har en imponerande komplexitet i såväl doft som smak. Här samsas söta körsbär och hallon med mynta, rosenblad och mineralitet i form av grafit. Paletten har ett otroligt fokus och bjuder återigen på mogna röda bär tillsammans med björnbär, nymalen svartpeppar och söt tobak. Man slås av vinets precision, balans och otroliga läng. Detta omskrivna vin motsvarar allt man kan vänta sig och lite till.

Drickes
2022-2050
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

WineEnthusiast
96 p "Seamlessly combining ripe fruit and the firm's trademark finesse"

Beautifully balanced, this opens with alluring scents of wild berry, rose, baking spice and whiffs of chopped herb. Seamlessly combining ripe fruit and the firm's trademark finesse, the bright elegantly structured palate delivers juicy wild cherry, crushed raspberry, white pepper and a hint of black tea framed in polished tannins and fresh acidity. It's already tempting but the best is yet to come.

Decanter
94 p "All the elements are in balance"

Biondi Santi decided to keep both the 2013 Brunello and 2012 Riserva an additional year in bottle before release. Therefore, the current releases are the 2012 Brunello and the 2011 Riserva. The latter is only made in exceptional years, produced from the estate´s BBS11 (Brunello Biondi Santi, vine 11) clone, a selection Franco Biondi Santi started in 1970. These vines are at least 25 years old. The wine is fermented in wood and aged in Slavonian oak casks. The warm vintage gives this wine a precocious character and a charming richness of fruit. Aromas of exotic black tea, new furniture polish and macerated cherries make way for ethereal nuances of lavender, orange blossom and rosehip. Acidity lends buoyancy, and the authoritative tannins are finely sculpted.. All the elements are in balance, and while it will surely last a couple of decades, it is almost impossible to resist now.

Vinous
94 p "This strikes me as a slightly readier to drink version of Brunello Riserva from Biondi-Santi"

Dark red. Musky nuances give way to brighter red fruit, licorice and herbal aromas. Rich and dense, with flavors of red cherry and minerals lifted by hints of orange peel and bergamot, not to mention noteworthy but harmonious acidity. Finishes long with youthfully chewy tannins and lingering hints of violet. This strikes me as a slightly readier to drink version of Brunello Riserva from Biondi-Santi, but as always, it improves greatly with aeration so decant at least six hours ahead for maximum enjoyment.

Wine & Spirits
94 p "A warm summer yielded this rich and opulent 2011 Riserva."

A warm summer yielded this rich and opulent 2011 Riserva. Only fruit from the estate’s oldest vines (some up to 80 years of age) makes it into this bottling, and that old-vine concentration shows in the wine’s dense flavors: notes of black cherry and umeboshi plum layered with iodine, basil and smoke. The tightly packed flavors need time to unfold, so it’s best to decant this several hours before serving.

James Suckling
92 p "Full body, a solid core of fruit and chewy tannins."

Aromas of plums and light caramel and hazelnuts. Full body, a solid core of fruit and chewy tannins. A little dusty now. Need a couple of years to soften.

WineAdvocate
92 p "There is extra fiber and texture here overall."

The 2011 Brunello di Montalcino Riserva makes a bold and more articulate statement (compared to the 2012 Annata wine released at the same time). That extra year of aging has contributed to more powerful aromas of dark fruit, balsam herb and spice. There is extra fiber and texture here overall. This Riserva shows a higher degree of density and a tighter embroidery with dark fruit, spice and tobacco. Both 2011 and 2012 are warm vintages, and the wines produced do not boast the same level of bright acidity that you normally get from this estate. But, if there´s one thing the wines of Biondi-Santi have demonstrated over the years, it is that they get better with time. Set this bottle aside in your cellar.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Biondi-Santis viner är producerade av 100 % Sangiovese och huset är känt för sin traditionella vinmakning med fokus på komplexitet, kraft och elegans som har potential att åldras över lång tid. Druvorna växer på sluttningarna som tillhör den högt belägna byn Montalcino, tre mil från Siena. Vingårdarna har ett speciellt mikroklimat präglat av en markant skillnad mellan dagliga och nattliga temperaturer, i synnerhet under skördeperioden. Dessa temperaturskillnader hjälper druvorna att långsamt mogna och på så vis uttrycka komplexa och nyanserade viner. Efter jäsningen lagras vinet under tre år på Slavonska ekfat därefter på flaska under minst sex månader.

Producenten

Biondi Santi och egendomen Il Greppo är nog italiens mest mytomspunna producent. Il Greppo är vaggan för italiens kanske mest kända och berömda vin, Brunello di Montalcino. Det var här den första flaskan producerades 1888!  Ferruccio Biondi hette mannen som "uppfann" en ren klon av sangiovese-druen, och la grunden för Brunello-produktion. Hans snn, Tancredi gick i hans i fotspår och det samme gjorde hans sonson Franco. Dessa tre generationer, alle högt aktade önologer, utvecklade och marknadsförde detta fantastiska, och långlivade vin, på den internationella marknaden. Det är viktigt att förstå att Biondi Santi som familj, som historia och producent är absoluta ikoner i Toscana, för Italien och för i proncip hela vinvärlden.

Nästa kapitel i Biondi Santis historia skrevs av Jacobo. Jacobo har etablerat sig utanför Montalcino i Maremma ute vid kusten efter rigorösa geologiska analyser. Här vill han producera det bästa vingården kan ge på egendomen Castello di Montepo. Han har tagit med sig sangiovesedruvor från Il Greppo i Montalcino som tillsammans med cabernet sauvignon, merlot och sauvignon blanc ska visa sin storhet. På 50 år har byn Montalcino utvecklats från att vara en av Toscanas fattigaste till en av de rikaste. Och Biondi Santi har sin plats som Brunellos flaggskepp. Familjens och deras historia har blivit omskriven genom åren i bl. a. The New York Times, National Geographic, Wine Spectator.

 

http://www.biondisanti.it/