Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine de la Vougeraie Vougeot Clos du Prieure Monopole Blanc 2013

Vad tyckte du?

Domaine de la Vougeraie Vougeot Clos du Prieure Monopole Blanc 2013

Ekologisk

Frankrike, Vougeot, 750 ml, 13%

Bakom en omgivande stenmur ligger den berömda Grand Cru-gården Clos de Vougeot. Odlingen är inte större än 1,8 hektar, så de få flaskor som produceras är minst sagt hett eftertraktade. Marken är Vougeraies Monopol, vilket innebär att de äger hela vingården och att det endast är Vougeraie som produce ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2013

Druvor

Chardonnay

Smaknotering

Drickes
2016-2022
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

Tim Atkin
95 p

WineAdvocate
89 –91 point

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Bakom en omgivande stenmur ligger den berömda Grand Cru-gården Clos de Vougeot. Odlingen är inte större än 1,8 hektar, så de få flaskor som produceras är minst sagt hett eftertraktade. Marken är Vougeraies Monopol, vilket innebär att de äger hela vingården och att det endast är Vougeraie som producerar detta vin. Man odlar pinot noir (1 ha) och chardonnay (0,8 ha). Vinrankorna till Vougeot Clos du Prieure Monopole Blanc planterades mellan år 1984-1991. Vinet fick ligga på fat i 20 månader, varav 50 % var nya. 

Producenten

Domaine de la Vougeraie startade 1998-1999 när familjen Boisset ville samla alla sina utspridda vingårdar under en egendom och göra Bourgogne i absolut toppklass. Namnet Domaine de la Vougeraie tog man från familjehemmet men tanken är också att det ska föra tanken till Grand Cru-vingården Vougeot där man har 10 hektar. 

Jean Claude Boisset och Claudine Boisset köpte sina första vingårdar 1964. Idag är det deras son och dotter - Jean Charles och Nathalie - som leder egendomen. Chefvinmakare är Pierre Vincent som tog över efter Pascal Marchand 2006. I vingården jobbar man biodynamiskt/ekologiskt och vinkällaren försöker man hålla sig till minimal intervention för att låta le terroir stå för vinernas uttryck. Naturlig jäst, lång jäsning, manuell nedtryckning av skallocket under jäsningen och buteljering utan filtrering eller klarning är några av de metoder som man använder sig av. 

Domaine de la Vougeraie har 67 olika vingårdslägen spridda över 34 hektar (två tredjedelar i Côte de Nuits och resten i Cöte de Beaune). Hjärtat i produktionen är vad de själva beskriver som den "mytiska och magiska" monopolvingården Le Clos Blanc de Vougeot - en liten vingård precis intill Château du Clos de Vougeot som är planterad med chardonnay. Den ligger precis utanför den norra muren till Clos de Vougeot och angränsar till Musigny och Les Amoureuses i grannkommunen Chambolle-Musigny. 

Men man äger också delar av andra berömda vingårdar som Charmes-Chambertin Les Mazoyères, Bonnes Mares, Musigny, Clos de Vougeot, Corton Le Clos du Roi, Corton-Charlemagne Le Charlemagne och en mängd mycket bra premier cru-lägen.

http://www.domainedelavougeraie.com/

Karta