Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Michel Gros Vosne Romanée 1er Cru Aux Brûlées 2011

Michel Gros Vosne Romanée 1er Cru Aux Brûlées 2011

Frankrike, Vosne-Romanée, 750 ml, 13%

DRUVOR 100 % pinot noir Druvorna kommer från en endast 0,63 ha liten parcell.  Gränsar till den världsberömda vingården Richebourg. Den väldränerade jorden gör att naturlig vegetation lätt bränns på sommaren. Kalkhaltig torr jord ca 30-35 cm på hård kalksten. Mognadslagring sker under 18 månader i ···

Styckvis

729:-

/flaska
Låda (12 st)

729:-

/flaska, totalt 8 748:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2011

Druvor

Pinot Noir

Smaknotering

Doften är frisk, bärig, röd och mörk frukt med körsbär, plommon. Grafit och mineraler kan skönjas liksom toner från rostade fat. Smaken är full av röda bär, vinbär, plommon, körsbär, viol, mineralisk och typisk kryddighet. Frisk, balanserad med väl integrerade tanniner. Utvecklas med lagring.

Drickes
2014-2028
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

Burghound
90-93p Outstanding!

A moderately toasty nose still allows the overtly spicy aromas of dark cherry, raspberry and cassis to shine. There is superb complexity to the intense, detailed and lightly mineral-inflected medium weight flavors that display a taut muscularity before terminating in a mouth coating and impressively persistent finish. This is excellent and worth considering though it will probably require 2 to 4 years for the wood influence to fully integrate.

Kundbetyg

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Det burgundiska köket baseras naturligtvis på de lokala råvarorna vilka det finns gott om - nötkött från Charolais, de berömda kycklingarna från Bresse, viltfågel och svamp från skogarna, grönsaker och frukt från lokala odlingar, en mångfald av lokala charkuterier, ostar som Abbaye de Citeaux, Ami de Chambertin, Epoisses och även Comté och liknande hårdostar från Jura i öst. Sniglar à la Bourgignonne (gratinerade med vitlöksmör) måste ni definitivt prova. Sniglar har alltid frodats naturligt i vingårdarna men i perioder då man använde för mycket bekämpningsmedel så dog de ut och man fick börja importera dessa men med dagens skonsammare hantering av vingårdarna så börjar de dock komma tillbaka. Jambon Persillé är en vanlig förrätt och inget märkvärdigare än skinka i gelé men ack så gott. Andouilettes är en lokal korv på inälvor som också hör till den repertoaren man måste ha provat.

Vinet

DRUVOR 100 % pinot noir

Druvorna kommer från en endast 0,63 ha liten parcell.  Gränsar till den världsberömda vingården Richebourg. Den väldränerade jorden gör att naturlig vegetation lätt bränns på sommaren. Kalkhaltig torr jord ca 30-35 cm på hård kalksten. Mognadslagring sker under 18 månader i ekfat, varav 50-80 % är nya fat. 

Producenten

Dynastin startade med Alphonse Gros som flyttade till Vosne-Romanée 1830. 1995 delade Jean Gros upp sin domän mellan sina tre barn Michel, Anne-Francoise och Bernard. I Michels del ingick bl.a. ”monopolet” Clos des Réas. Tidigare hade han köpt områden i Clos Vougeot, Vosne-Romanée, Chambolle-Musginy och Morey-Saint-Denis. Idag omfattar hela domänen 23 ha och räknas till de bästa i området. Michel Gros har fått mängder av utmärkelser både för sina viner och som vinproducent, bl.a. International Wine Challenges ”red winemaker of the year” 2002 och 2003.

http://www.domaine-michel-gros.com/

Karta