Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Pierre Amadieu Vacqueyras la Grangelière, Pierre Amadieu, Cru du Rhône 2012

Pierre Amadieu Vacqueyras la Grangelière, Pierre Amadieu, Cru du Rhône 2012

Frankrike, Vacqueyras, 750 ml, 14,5%

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Årgång

2012

Druvor

Grenache, Syrah

Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

JancisRobinson
16/20

Animal note to the ripe fruit. Dense and dry with very fruity overtones. Polished. Like a cough syrup in texture. So sweet!

Tanzer International WineCellar
90-92/100

Saturated ruby. Bright red fruits on the perfumed nose, with sexy Asian spices and a floral element adding nuance. Deeply concentrated, energetic and precise, displaying good lift and vibrancy to its raspberry and bitter cherry flavors. Sil ky tannins build on the long, pliant finish, leaving a spicy quality behind.

Malgré l'élevage en fût, ce sont bien les fruits, rouges et mûrs, qui se dégagent de ce vin, élégant de bout en bout. La bouche, à l'unisson, séduit par sa chair souple et délicate, son équilibre et sa longueur. A boire sur 2017-2021 en acc ompagnement d'un gigot d'agneau.

Guide Hachette

Kundbetyg

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

2012 er exceptioen årgang i Rhône, men desværre også ganske lille i mængde. Amadieu laver blot 24.000 fl. årligt fra fætters vingård, som Pierre plejer med samme omhu som domæne vinene. Vinen er ganske tæt på Gigondas, men i blødere stil. Intens duft og lang afrundet smag. Vinen får malolaktisk gæring og lagrer 9 måneder på små egefade.

Producenten

Pierre Amadieu är den mest kände producenten i Gigondas, granndistrikt till Châteauneuf-du-Pape, och oftas ett mycket bättre köp. Egendomens historia börjar 1929 då Pierre Amadieus farfar buteljerade sitt första vin under sitt eget namn. Han förfogade då över 7 hektar från appellationen Gigondas som gått i arv sedan dess.

Pierre Amadieus vin blev uppmärksammat så tidigt som 1932 med en guldmedalj i Paris och då var man ett av de första vinerna från Gigondas som presenterades för en publik utanför området. Flera hus vilar i dag på resterna av romerska villor, den största, Grande Romaneejes, ägs av familjen Amadieu

Idag är det tredje generationen som leder arbetet på egendomen. Morfar Pierre startade 1929. Många skakade då på huvudet när han klättrade upp det Dentellerne och planterade vinstockar så högt som 450 meter över havet. Han sade: Detta är den bästa marken och druvor får mer solljus här eftersom berget vätter mot sydväst. Med tiden hade gården vuxit till 130 hektar på de ganska branta sluttningarna.

http://www.pierre-amadieu.com/

Karta