Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château la Gaffeliere Château la Gaffelière 2010

Vad tyckte du?

Château la Gaffeliere Château la Gaffelière 2010

Frankrike, Saint Emilion, 750 ml, 13,5%

Fram till 1961 producerade La Gaffelière Naudes (som man då kallade sig) enastående viner men därefter gick slottet in i en medioker period. 1963 kortades namnet ner till enbart Château La Gaffelière. Det skulle dröja ända från till dess att familjen Malet-Roquefort anlitade konsulten Stephane Deren ···

Låda (12 st)

13 188:-

Flaskpris 1 099:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2010

Druvor

Merlot, Cabernet Franc

Smaknotering

  Begynnande mogen doft med aromer av mörka bär, kryddor, järnoxid och ceder. Kroppen är medelfyllig med markerade men fina tanniner, en fin komplexitet och en lång eftersmak.  

Drickes
2019-2030
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Sockerhalt
3 g/l
Lufta vinet
1 timma

Så tycker experterna

WineAdvocate
95+ p "This is a great wine from Comte Leo de Malet Roquefort’s estate."

"The 2010s final blend of 80% Merlot and 20% Cabernet Franc offers up impressive levels of red, blue and black fruits as well as some toasty oak and crushed rock, giving it minerality. Of course, the acidity in this vintage, with its lower pHs than 2009, provide a freshness and precision that is rare for wines so rich. This wine has plenty of tannin, so give it 4-6 years of cellaring and drink it over the following 25-30 years. This is a great wine from Comte Leo de Malet Roquefort’s estate, which has been owned by his family since the 1400s. Normally this estate tends to produce a relatively finesse-styled St.-Emilion, and the 2010 still leans in that direction, but it has more fat, muscle and sinew than in most vintages. The choice of Stephane Derenoncourt to manage the vineyard seems to have resulted in much lower yields, and ultimately a wine with much more richness and persistence on the palate."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Fram till 1961 producerade La Gaffelière Naudes (som man då kallade sig) enastående viner men därefter gick slottet in i en medioker period. 1963 kortades namnet ner till enbart Château La Gaffelière. Det skulle dröja ända från till dess att familjen Malet-Roquefort anlitade konsulten Stephane Derenoncourt långt in på 00-talet innan man började återta sin gamla position och forna glans. Årgång 2005 och framåt börjar man verkligen se enastående skillnader och från 2009 är samtliga årgångar av yppersta kvalitet på nytt. Här finns mycket vin att hämta!

Dagens 18 hektar vingårdar är planterade med 80% merlot och 20% cabernet franc – detta är en stor skillnad från 90-talet merlot utgjorde 65% och man dessutom hade 10% cabernet sauvignon. Jordmånen består av lera, kalksten, krita och sand. Ägorna består i princip av tre delar; de bästa 7 hektaren ligger nära legendariska Ch. Ausone, ytterligare en del ligger nära Moulin Saint Georges och den tredje ligger på andra sidan vägen från storslagna Ch. Pavie. Snittåldern på rankorna är 40 år.

Vinifieringen sker I temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Den malolaktiska jäsningen sker i ekfat och fatlagringen sker I 70–80% ny ek med jästfällning i 18-20 månader. Årligen släpps cirka 4,000 lådor av förstavinet.

 

Producenten

Château la Gaffelière är idag en omtyckt vinproducent i vackra Bordeauxappellationen Saint-Emilion, men redan långt före slottet och egendomens uppförande finns tecken på att antika romare planterade druvor på platsen för tusen år sedan. Även nuvarande slottets historia är mycket gammal; Château la Gaffelière är ett av de äldsta familjeägda slotten i Saint-Emilion och dagens ägare har ägt slottet i 300 år och kan spåra sin historia i området till 1300-talet. 

Under 1400-talet tros dock La Gaffelière ha använts som en typ av sjukhus till människor med spetälska eftersom Gaffelière kan översättas från gammelfranska till typ ”leprakoloni”. Även om egendomen kan dateras till 1000-talet är det i och med ankomsten av greven Comte de Malet-Roquefort på 1600-talet som slottets moderna historia startar. Det är tack vare honom som dagens unika gotiska slott uppfördes. Vid 1700-talet hade redan ryktet om egendomens fina viner börjat sprida sig. Någon gång runt denna tid delades ägorna upp och den andra halvan blev det som idag är känt som Château Canon La Gaffelière som ligger längre ned längs vägen. Den halva som familjen Malet-Roquefort behöll (dagens La Gaffelière) kallades länge La Gaffelière Naudes. Fram till 1961 producerade La Gaffelière Naudes enastående viner men därefter gick slottet in i en medioker period. 1963 kortades namnet ner till enbart Château La Gaffelière. Det skulle dröja ända från till dess att familjen Malet-Roquefort anlitade konsulten Stephane Derenoncourt långt in på 00-talet innan man började återta sin gamla position och forna glans. Årgång 2005 och framåt börjar man verkligen se enastående skillnader och från 2009 är samtliga årgångar av yppersta kvalitet på nytt. Årgång 2014 köpte Comte Alexandre de Malet Roquefort 13 hektar från familjen Cassat. Köpet inkluderade Château Mauvezin, Domaine de Peyrelongue och Château Haut Badon. 3-4 hektar av dessa var klassificerade som Grand Cru.

Viner
Dagens 18 hektar vingårdar är planterade med 80% merlot och 20% cabernet franc – detta är en stor skillnad från 90-talet merlot utgjorde 65% och man dessutom hade 10% cabernet sauvignon. Jordmånen består av lera, kalksten, krita och sand. Ägorna består i princip av tre delar; de bästa 7 hektaren ligger nära legendariska Ch. Ausone, ytterligare en del ligger nära Moulin Saint Georges och den tredje ligger på andra sidan vägen från storslagna Ch. Pavie. Snittåldern på rankorna är 40 år.

Vinifieringen sker I temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Den malolaktiska jäsningen sker i ekfat och fatlagringen sker I 70–80% ny ek med jästfällning i 18-20 månader. Årligen släpps cirka 4,000 lådor av förstavinet.

Egendomens andravin heter Clos la Gaffelière och sedan 1995 finns också tredjeetiketten Les Haus de la Gaffelière. Den sistnämnda är en AOC Bordeaux som säljs genom egna négociantfirman Maison Malet Roquefort.

http://www.chateau-la-gaffeliere.com/