Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Pesquie Quintessence Rouge 2019

Chateau Pesquie Quintessence Rouge 2019

Ekologisk

Frankrike, Rhone, 750 ml, 15%

Chateau Pesquie är en av de bästa producenterna i Ventoux (som ligger i södra Rhône nära Châteauneuf-du-Pape, Gigondas och Vacqueyras). Quintessence är, precis som namnet indikerar, ett av egendomens toppviner. Vinet görs på 80 procent syrah och 20 procent grenache från vinstockar som är 50 år eller ···

Styckvis

199:-

/flaska
Låda (6 st)

199:-

/flaska, totalt 1 194:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Anka
  • Skogsfågel
Årgång

2019

Druvor

Grenache, Syrah

Smaknotering

Fylligt vin med en tät och komplex frukt som vittnar om att frukten kommer från gamla stockar. Här finns lager på lager av mörk frukt såsom svarta vinbär, körsbär, viol och lakrits med ett moget utspel. Bra balans mellan frukt, fat och syra. Lång fruktdriven eftersmak med både kraft och elegans.

Drickes
2021-2036
Alkoholhalt
15%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Så tycker experterna

Jeb Dunnuck
92-94 p "this is straight-up classy stuff"

Moving to the smaller production cuvées, the Syrah-dominated 2019 Ventoux Quintessence reveals a deeper ruby/plum color followed by a beautiful bouquet of smoked red and black fruits, gamey herbs, spring flowers, and an almost forest floor-like character. With considerable elegance on the palate, medium to full-bodied richness, and silky yet building tannins, this is straight-up classy stuff. It will benefit from a year or three of bottle age and drink nicely for a solid decade.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Kraftige retter med oksekød, guds gave til fugle- eller dyrevildt.

Vinet

Chateau Pesquie är en av de bästa producenterna i Ventoux (som ligger i södra Rhône nära Châteauneuf-du-Pape, Gigondas och Vacqueyras). Quintessence är, precis som namnet indikerar, ett av egendomens toppviner. Vinet görs på 80 procent syrah och 20 procent grenache från vinstockar som är 50 år eller äldre och växer på 250-350 meters höjd. Bara de bästa druvorna används.

Efter avstjälpning och krossning följer 3-4 veckors jäsning och macerering i öppna jäskar med lite överpumpning av musten på skal/jästlocket för jämnare extrahering av färg och smakämnen. Vinet lagras mellan 12-15 månader på fat vara 40 procent är nya.

Producenten

Slottet har anor från 1750-talet och ligger inte långt från det berömda Mont Ventoux. De nuvarande ägarna köpte egendomen 1970 och startade direkt med att ta tag i de förfallna vingårdarna. Här och var hittade man fantastiska vingårdslägen med upp till 80 år gamla vinstockar. Nästa steg blev att buteljera alla viner på slottet, första årgången blev 1990. Sedan dess har Pesquie producerat viner av mycket hög kvalitet och otroligt mycket "value for money". Vingurun Robert Parker skriver bl a så här om Chateau Pesquie: "One of my all-time favorite producers in France" och  "Chåteau Pesquie is the finest estate in the Côtes du Ventoux, a gorgeous area east of Avignon".

http://www.chateaupesquie.com/