Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Henri Bonnaud Terre Promise Rose Sainte Victoire 2015

Chateau Henri Bonnaud Terre Promise Rose Sainte Victoire 2015

Ekologisk

Frankrike, Provence, 750 ml, 12,5%

Sainte Victoire-berget ligger norr om det berömda Palette och vinerna som produceras här hör varje år till de bästa från Côtes de Provence. 2005 fick man en egen ursprungsbeteckning Côtes du Provence Sainte Victoire. Château Henri Bonnaud har de senaste åren blivit en av stjärnorna i området. Vingå ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2015

Druvor

Cinsaut, Grenache

Smaknotering

Doften är ganska stor och fruktig med inslag av röda vinbär, hallon, mineral och lite nyslaget gräs/hö. Smaken är torr med balanserad syra, mycket eleganta drag av mogna röda bär (hallon och röda vinbär). Lång, elegant, fruktdriven och läckert kryddig eftersmak.

Drickes
2016-2018
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC

Så tycker experterna

WineEnthusiast
90 p "Plenty of juicy red fruits...weight and richness"

Organic grapes grown on limestone close to Mont Sainte-Victoire have produced a wine that is tight, mineral and ripe. The texture and the structure suggest a wine for food. Plenty of juicy red fruits in the background give weight and richness to the wine and to its peppery aftertaste.

Winefinders Wine Team
90 p "Här finns både rejält med smak och fin balans"

"Ny fin årgång av denna storsäljare och den lär inte göra fansen besvikna. Ganska stor mineralig doft av röda bär (hallon, jordgubbar,vinbär, mineral och gräs). Medelfyllig frisk smak av hallon, röda vinbär, jordgubbar och mineral. Lite fräscha gröna toner (hö och gräs). Aromatisk med lång frisk avslutning. Här finns både rejält med smak och fin balans."

Winefinder

Kundbetyg

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

A "perfect match" - Marulk med sherryrussin och grillad sparris

Marulken är den perfekta fisken att lägga på grillen. Tillsammans med grillad sparris kan det vara sommarens höjdpunkt.

Ingredienser

Antal portioner: 4

800 g marulksfilé i 4 portionsbitar

2 msk rapsolja

2 msk vitlök, krossad

1/2 dl bladpersilja, hackad

salt och nymald svartpeppar

Sås

2 msk god olivolja

1 gul lök, finhackad

2 dl god sherry

1 dl sultanrussin, halverade

1 tsk chiliflakes

3 msk smör

Sparris

20 gröna sparrisar

Tillagning

Sås: Hetta upp oljan till såsen i en sauteuse eller kastrull. Tillsätt löken och stek under omrörning tills löken är transparent, cirka 5 minuter. Häll i sherryn och koka upp; låt det sedan sjuda ordentligt tills hälften av vätskan kokat bort, cirka 10 minuter. Dra av från värmen och tillsätt russin och chiliflakes. Ställ åt sidan.

Skala sparrisen lätt vid ›fotändan‹. Blanchera (förväll) sparrisarna och låt dem därefter snabbt svalna genom att lägga dem i isvatten. Lägg dem sedan på papper och låt dem rinna av.

Lägg fiskbitarna i en skål och blanda noggrant med olja, vitlök och persilja. Salta och peppra, placera på väl förberedd grill. Grilla i cirka 6–8 minuter på varje sida; du kan skära ett litet snitt i filéerna och kontrollera om de är färdiga. När det återstår ett par minuter tills fisken är färdig, lägg även sparrisen på grillen. Vänd runt sparrisarna lite så att de får färg runt om och grilla i 3–4 minuter. Sätt pannan med sås på värme igen, tillsätt smöret och rör om så att smöret går ihop med såsen. Servera tillsammans med den nygrillade fisken och sparrisen.

Marulken kan naturligtvis bytas ut mot exempelvis multe eller annan fast fisk

Recept & Bild: Mat & Vänner

Vinet

Sainte Victoire-berget ligger norr om det berömda Palette och vinerna som produceras här hör varje år till de bästa från Côtes de Provence. 2005 fick man en egen ursprungsbeteckning Côtes du Provence Sainte Victoire.

Château Henri Bonnaud har de senaste åren blivit en av stjärnorna i området. Vingården är ekologiskt certifierad och druvorna växer i det speciella mikroklimat som berget skapar och på kalkstensrika jordar.

Vinet är gjort på en typisk blandning av 20 % cinsault och 80 % grenache.

Producenten

Chåteau Henri Bonnaud har tre år i rad blivit framröstad som en av de största stjärnorna i Provence. Vingården ligger på höjderna utanför Aix-en-Provence. Det 18 kilometer långa och 1 000 meter höga bergsmassivet ger ypperliga växtförhållanden. Stéphane Spitzglous är fjärde generationen vinmakare i firman och tog över driften från sin svärfar 1996. Både källarna och vingårdarna är renoverade för att stadigt skapa förutsättningar för bättre viner.

http://www.chateau-henri-bonnaud.fr/

Karta